StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Patrick Van Wesemael,
clubman in hart en nieren.
Voorzitter Supportersfederatie en moderator sportavonden.

patrickvanwesemael.jpg Daags na de bekerwedstrijd op Club Brugge was ik weer aanwezig op de Freethiel naar aanleiding van een sportavond met een heel aantrekkelijke affiche. Niemand minder dan de Flandrien 2008 en gewezen doelman van Beveren Greg Van Avermaet, tevens mijn houdig wieleridool, werd samen met KSK Beverens linkerflankverdediger Wesley Van Belle op de rooster gelegd door de onvolprezen moderator Patrick Van Wesemael. Het werd een zéér boeiend gesprek en meermaals heb ik vol bewondering zitten luisteren naar Patrick Van Wesemael en zijn praatvaardige gasten. Spijtig genoeg was er voor dit gebeuren veel te weinig volk aanwezig.

Het was geweldig om eens naderbij kennis te maken met het aanstormend wieleridool Greg Van Avermaet. Opvallend hierbij was de vlotte babbel van Greg en de bescheidenheid die hem ongetwijfeld nog heel veel sympathie zal opleveren. Zoals hierboven reeds aangehaald werd alles in vlotte banen geleid door Patrick Van Wesemael. Regio-Uit vond het tijd om hem even in de kijker te plaatsen.

Patrick, hoe ben je indertijd met KSK Beveren in aanraking gekomen ?
“Ik ging als tienjarig knaapje met mijn broer Luc toen reeds naar KSK Beveren kijken. Dit is ondertussen reeds veertig jaar geleden dus nog voor de eerste successen kwamen. Beveren was toen en nu nog eigenlijk een volkse club en dat sprak me enorm aan. Ik was gefascineerd door alles wat met KSK Beveren te maken had. Zodoende werd ik vanaf mijn tien jaar een verwoed supporter.”

Je werd niet alleen supporter maar later ook voorzitter van de Supportersfederatie ?
“Inderdaad, 25 jaar geleden volgde ik Marcel Relaes op als voorzitter van de supportersfederatie en nu ben ik nog ere-voorzitter van de VZW Supportersvereniging.”

Er werden onder jouw impuls verschillende bijeenkomsten van oud-spelers georganiseerd.
“In 1993 en 2000 werden er in Bornem telkens een 75 à 80 oud-spelers samengebracht en dat werd steeds een enorm leuke bedoening wat door de oud-spelers enorm werd gesmaakt. Als men bekijkt dat een David Fairclough speciaal uit Engeland kwam en Eugène Ekeke uit Frankrijk dan is dit toch iets om trots op te zijn.”

Ook de benefiet-wedstrijd van 1 mei werd een groot succes en ook daar droeg jij je steentje bij.
“Het is namelijk zo dat ik persoonlijk alle oud-spelers heb aangeschreven hetzij per brief, per mail of zelfs per telefoon. Wie erbij was op 1 mei zal zeker genoten hebben van de ongelofelijke opkomst van oud-spelers. Het moge duidelijk zijn dat velen KSK Beveren nog een warm hart toedragen.”

Je bent woonachtig in Bornem en werkzaam in Sint-Niklaas.
“Ik ben sinds 1979 werkzaam op het ministerie van werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg. Onze dienst staat meer bepaald in voor de arbeidsinspectie en controle op zwartwerk.”

Ik neem aan dat je reeds een hele tijd moderator bent op KSK Beveren tijdens sportavonden ?
“Ik doe dit toch al 22 jaar. Ik had steeds heel veel hulp van mijn rechterhand Rudi Beck. Wij hebben memorabele avonden gehad met schitterende praatgasten zoals o.m. de legendarische scheidsrechter Marcel Van Langenhove.”

Je was duidelijk fan van Greg Van Avermaet.
“Inderdaad, dat kan je wel stellen. Rudi Beck die meer van wielrennen afweet dan ikzelf had zijn erelijst eens opgesomd voor mij. Het is ongelofelijk wat die jongen op korte termijn reeds gepresteerd heeft. In 2003 stond Greg nog in de goal bij KSK Beveren en vijf jaar later is hij reeds een grote naam in de internationale wielerwereld. Van Avermaet moet nog 24 jaar worden en wint nu al in zijn eerste grote ronde, de ronde van Spanje, de puntentrui. Greg staat aan het begin van een enorme carrière. Wat me vooral zal bijblijven is de enorme eenvoud die Greg siert.”

Je wil zelfs je schouders zetten om iets op SK Beveren te organiseren voor Greg.
“Ik heb zo een paar zaken in gedachten die we zouden op poten kunnen zetten. Ik ben hierover aan het brainstormen. In ieder geval, er komt wel iets uit de bus. Ik vond het enorm aangenaam om met Greg in contact te komen. Laten we niet vergeten dat Greg diezelfde avond ook diende aanwezig te zijn op de voorstelling van de Bollekescross in zijn eigen Hamme-Zogge maar hij had zijn woord gegeven aan zijn ex-club KSK Beveren.”

Tot zover een korte kennismaking met een echte clubman in hart en nieren, Patrick Van Wesemael die ondanks zijn handicap – Patrick werd geleidelijk aan blind vanaf zijn twaalfde jaar – nog steeds enorm gedreven is en zeker niet bij de pakken blijft zitten. We maakten een afspraak om later nog eens op de babbel te gaan. We horen nog van hem ! (MVD)

marcvanduyse.jpg







gregvanavermaet.jpg
Greg Van Avermaet, zopas uitgeroepen tot "Flandrien 2008" en voormalig keeper bij de jeugd van KSK Beveren in het gezelschap van Peet Oellibrandt (Belgisch Kampioen profs 1959) en rechts Marcel Van Kerckhove, stichter van het CHW Beveren.


Om het verslag in PDF-formaat te zien : klik hier