kskb Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal Beveren roert zich op de transfermarkt.

Bij aanvang van het nieuwe seizoen was voorzitter Dirk Verelst opvallend voorzichtig in het uitspreken van prognoses. Meer zelfs, het leek wel alsof in hoofdzaak “het behoud zo vlug mogelijk veiligstellen” de belangrijkste opdracht was die trainer Alex Czerniatynski kreeg opgedragen. Het gevolg van een tegenvallend seizoen waarin onze president op sportief en organisatorisch vlak in allesbehalve rustig vaarwater was beland.

Maar alhoewel ik Dirk Verelst nog niet zolang ken, zei iets in mij dat, indien KSKB rond de jaarwisseling nog op koers zou zitten voor een prijs (en uiteraard is dat hoogstens een eindrondeticket), de voorzitter wel eens met een onverwachts nieuwjaarsgeschenk zou durven uitpakken. Een soort bedankje voor zovelen die tijdens de KSKB-Oléhappening, zowel voor als achter de schermen bergen werk hebben verzet om hun sympathieke Clubje een ferme por in de rug te geven.

De jaarwende was amper een feit of de eerste versterking werd aangekondigd. Zuiderbuur Bob Cousin ruilde Deinze voor Beveren en zonder het vel van de beer te verkopen alvorens hij is geschoten, beweren zowel zij die hem veelvuldig gingen scouten, als supporters van ploegen voor wie Cousin in het verleden voetbalde, dat het aantrekken van Bob een uitstekende zaak is voor Beveren. En vandaag (maandag 12 januari) raakte bekend dat, al dan niet met directe ingang, Michaël Lacroix van KVK Tienen de Waaslandse rangen komt vervoegen. Deze 23-jarige middenvelder wordt bestempeld als één van de steunpilaren van een toch wel bij momenten indrukwekkend voetballend Tienen. Met deze tweede versterking in 2009 (zelfs al zou de transfer pas na het seizoen kunnen afgerond worden), laat Dirk Verelst ditmaal wel in zijn kaarten zien en dat ligt hem overduidelijk beter dan zwijgzaam moeten toezien vanop de zijlijn. Vrijdag al op de nieuwjaarsreceptie smeekte hij bijna de ruim opgekomen supportersschare een gok te doen naar de naam van de nieuwkomer, maar het respect voor wat preses Verelst op amper anderhalf jaar tijd heeft opgebouwd was zo groot dat het verlammend werkte bij de kandidaat-vragenstellers.

Anderzijds moeten beide aankopen ook gezien worden als een zoveelste sterk persoonlijk nummer van de voorzitter. Deze twee getalenteerde spelers inlijven is synoniem met ambitie tonen, maar hiermee legt hij tevens de bal in het kamp van de supporters en zakenlui die beweren Beveren een warm hart toe te dragen en dat op een tactisch uitstekend gekozen moment. Morgen, dinsdag 13 januari, staat immers een nieuwjaarsreceptie geprogrammeerd voor de seathouders en uitpakken met dit inmiddels wel achterhaald nieuwtje, zal hopelijk ook daar zijn effect niet missen. Kortom, de gedurende anderhalf jaar toegediende chemotherapie van dokter Verelst schijnt aan te slaan en patiënt KSKB lijkt gezonder dan ooit tevoren. Plots heeft niemand het meer over het al dan niet vertrekken van etterbuil Olguin, want iedereen is gerustgesteld dat een overgang van de Argentijn naar welke Russische vereniging ook, zal worden gevolgd door een zorgvuldig geselecteerde vervanger. Het moet alweer lang geleden zijn dat de Beverse supporters op die manier werden verwend. Mij bekruipt alvast het gevoel dat het in 2009 gezellig Freethielen wordt. En wat de vervanging van Luciano aangaat (overigens, niemand zal hem qua inzet ooit iets kunnen verwijten, maar al meteen met vertrekken dreigen nadat je pas een tweejarig contract hebt ondertekend, dat bleef lastig verteren voor veel supporters), wel die vervanger loopt misschien sinds enkele dagen in het Waasland rond. Begrijp dat vooral niet als een knipoog naar bv. RS Waasland-prijsschutter Onana. Neen, er is namelijk een Bosnische goaltjesdief op stage en wij houden jullie uiteraard wat graag op de hoogte van de vorderingen die de 23-jarige Zoran Kokot van Slavija Sarajevo maakt.

Patrick Van Wesemael.