StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING EUPEN-BEVEREN

Hoe crisis bezweren ?

Dat de eerste thuisnederlaag er vroeg of laat zou aankomen, stond natuurlijk als een paal boven water. Eddy Roelandt zei ooit dat, naarmate de reeks nederlagen langer werd, de eerstvolgende overwinning steeds dichterbij kwam en gelijk had hij. Dat ze ongelegen zou komen, was eveneens voorspelbaar. Maar dat het meteen een ferm pak slaag werd, is enkel voor de statistieken van belang.

Het klopt dat ons spelniveau de voorbije weken te belabberd was om als supporter met een goed gevoel huiswaarts te keren. Maar de resultaten in Oostende en Tienen vielen, ondanks de povere spelkwaliteit, nog mee. Enkel in Luik volgde een afstraffing. Thuis tegen Deinze was het alweer niet goed, maar toch kreeg het beste paard de haver niet. En terecht waren we woensdag met zijn allen diep ontgoocheld over het resultaat en het feit dat de gemiste kansen om goede zaken te doen in het klassement, onmogelijk te tellen zijn op de vingers van één hand. Supporters zijn echter geneigd om, als het resultaat tegenvalt, meestal de weinige positieve dingen over het hoofd te zien of te vergeten. Je moet wellicht een optimist zijn om woensdagavond tegen United de 0-3 in vraag te stellen, maar de wedstrijd had er vermoedelijk heel anders uitgezien indien de kopbal van Olguin in de eerste helft niet van de doellijn was gekeerd. Dan had KVSK zijn loopgraven moeten verlaten en een minder laffe spelstijl aannemen. Dit KVSK was onherkenbaar tegenover 2 weken geleden toen ik hen in Ronse aan het werk zag en de Noord-Limburgers vrank en vrij hun kans gingen met als gevolg een lekker potje voetbal. Waarom durfde Franky Van der Elst dit op de Freethiel niet aan ? Het is niet correct en ook niet de bedoeling ons eigen falen in andermans schoenen te schuiven, maar toch jammer dat die superdefensieve ingesteldheid met een driepunter werd beloond.

Eupen in de heenronde en Eupen vandaag : een wereld van verschil.

AS Eupen is sinds de jaarwisseling bezig aan een remonte die weinig ploegen in het verleden hun zullen voorgedaan hebben. Troosteloos onderaan na de heenronde met statistieken die je als speler, trainer of bestuurslid, met niemand wil delen.
Uitzonderlijk kreeg het een pak voor de broek, maar positieve resultaten om zich aan op te trekken waren er evenmin bij. Amper 9 punten werden er in een hopeloze heenronde verzameld en het inmiddels veroordeelde Namen had op een gegeven moment dubbel zoveel punten dan Eupen. Zoals zo vaak zou de trainer het gelach betalen en Nico Claesen leverde zijn zitje op de bank in voor assistent Frank Neuman.

De Kerstman moet wellicht een groot deel van zijn lading in de buurt van de landsgrens zijn verloren, want wat Eupen tijdens de winterstop aan inkomende transfers realiseerde, grenst aan het ongelooflijke. Een tiental spelers, vooral buitenlanders, kwamen de ploeg versterken en de resultaten lieten niet lang op zich wachten. K.AS Eupen rijgde de overwinningen aan mekaar alsof de tegenstand onbestaande was. Met nog een zestal wedstrijden te gaan, pakten de Oostkantonners al 20 punten waardoor ze in de rangschikking op gelijke hoogte kwamen van Hamme en Deinze en Virton in het vizier hebben, terwijl Namen voorgoed de rug werd toegekeerd. En nog even terugkomend op de vele nieuwkomers bij Eupen : er is zelfs een vertrouwd gezicht bij voor de Beverse supporters, want sinds de winterstop maakt de Ivoriaan Arsène Né (broer van Marco) deel uit van de Eupense A-kern.

Het ziet er dus met de week beter uit voor Eupen, maar het werk moet nog worden afgemaakt en het zou sneu zijn om alsnog met de finish in zicht en na zo’n comeback, de eindmeet te missen. Het Eupen van de terugronde is dus onherkenbaar geworden omwille van de kwaliteitsinjectie die het kreeg en die vermoedelijk ook bij voormalig coach Nico Claesen op het nodige ongeloof zal onthaald zijn.

De 3-0 winst die Beveren voor de jaarwisseling boekte tegen Eupen, kwam tot stand na goals van Martens, Olguin en Ceesay. Wil Beveren zijn laatste kansen op dat veel besproken, maar steeds verder wegglijdend eindrondeticket enigszins gaaf houden, dan is er maar één oplossing mogelijk : winnen in Eupen en de manier waarop, daar zal niemand wakker van liggen. Czernia kan in Eupen alvast geen beroep doen op de geschorsten Cousin en D’Haemers, maar Jeffrey Rentmeister is er tegen zijn voormalige ploegmakkers, in tegenstelling met een eerder gepubliceerd bericht op deze website, wel bij.

Patrick Van Wesemael.