StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING LIERSE.

Vernedering vermijden.

Vrijdagavond trekt KSKB naar het Lisp om er Lierse partij te geven en die wedstrijd is voor de thuisblijvers met digitale televisie rechtstreeks op Exqi-Sport te volgen vanaf 20.45 uur. Enkele weken geleden kondigde deze wedstrijd zich nog aan als hoogst interessant gezien de wederzijdse belangen. Beveren zou er proberen zijn eindrondekansen gaaf te houden en Lierse mocht absoluut geen steek laten vallen om de rol met STVV in het titeldebat niet te moeten lossen. Het is wellicht wat overdreven om van een gedevalueerde match te gewagen, maar afgelopen weekend heeft mogelijk onherroepelijke consequenties gehad voor het competitievervolg van beide ploegen. Voor zover er nog twijfels waren heeft Beveren tegen Ronse zijn laatste strohalm zien afknappen, terwijl Lierse in Virton zeer vermoedelijk de beslissende trein richting kampioenschap op een haar na miste.

Het zo geroemde en gevreesde koningskoppel Radzinski-Cavens liet dit seizoen haast overwegend in positieve zin van zich spreken, maar nu ziet het er naar uit dat één helft van het bewuste duo misschien wel de titelkansen van Lierse heeft verknald. Jurgen Cavens slaagde er zaterdag in de vooravond in om tweemaal vanop de elfmeterstip te falen waardoor de Pallieters met 2-2 genoegen moesten nemen. Pijnlijk puntenverlies dus in een zeer cruciale fase van het kampioenschap, want met amper 4 wedstrijden te gaan wordt het een haast onmogelijke opdracht om de vijfpuntenkloof met STVV weg te werken.

Voor KSKB zit het seizoen er op en voor de zoveelste keer eindigt het hele verhaal in mineurstemming. Waar tot voor een tweetal weken geleden de eindrondekansen voor het grijpen lagen, wordt het nu gezien het zware programma dat nog volgt, bijzonder lastig om in de linkerkolom te finishen. Beveren is momenteel een ploeg zonder ziel, vertrouwen en vechtlust, want de comeback tegen Ronse van 0-3 naar 2-3, was meer het gevolg van de zwakte van Ronse dan de kracht van Beveren. Hoe kan een ploeg zo in verval geraken wetende dat de clubleiding op geen inspanning heeft gekeken om de spelersgroep tijdens de winterstop serieus te versterken en zelfs een wissel doorvoerde in de technische staf door fysical coach Danny Stuer de laan uit te sturen en Marc Hoste in te lijven.

Wat een schril contrast met de heenronde toen Geel-Blauw een toonbeeld van inzet en vechtlust was en menigmaal een achterstand wist om te buigen. Zo ook bv. In de heenwedstrijd op de Freethiel tegen Lierse toen de bezoekers op voetballend vlak twee klassen sterker waren, maar Beveren een 0-2 en 1-3 achterstand op bewonderenswaardige wijze kon goed maken. Wat thans overblijft is een onvervalste puinhoop. De spelers die omwille van hun ervaring, leeftijd of bovengemiddelde klasse, sterkhouders zouden moeten zijn, laten het compleet afweten. D’Haemers had letterlijk en figuurlijk moeite om zich tegen Ronse overeind te houden, Dantschotter is niet bereid van zijn fouten te leren en Baghdad die alom werd geprezen voor zijn noeste arbeid in de schaduw, wil om het tij te keren dingen doen die niet in zijn mogelijkheden liggen. Resultaat : een chaotisch voetballend, of juist niet voetballend Beveren. Een ondankbaar klimaat moet het zijn voor jongeren als Cathoir, Ceesay, Aerts en De munter in die omstandihgeden een kans te krijgen en liefst ook te nemen. Onbegrijpelijk ook dat doelman Ledent die dit seizoen een paar sterke invalsbeurten kende, in het voruitzicht van volgend seizoen (Dantschotter vertrekt met zekerheid) geen speelkansen worden gegund, terwijl Rubin de blunders week na week opstapelt.

Klinkt allemaal heel negatief en dat is het ook, maar we zouden het als supporter uiteraard veel liever niet zo cru willen stellen. Alleen is het zinloos als clubleiding blind te blijven voor bepaalde jammerlijke ontwikkelingen. Koppigheid hoeft niet altijd een slechte eigenschap te zijn, maar in dit geval vrees ik dat de Raad van Bestuur zichzelf en de supporters gijzelt door al te lang vast te houden aan de huidige trainer. Wat zou Bart Selleslags die het momenteel uitstekend doet bij vierdeklasser Bornem, blij geweest zijn als hij vorig seizoen op dezelfde overdosis krediet had kunnen rekenen. De resultaten van Bart waren niet eens slechter, maar ook hij was genoodzaakt te werken met een door anderen samengestelde spelerskern. Voordeel was wel dat Bart de beloften bijzonder goed kende en ze ook gebruikte.

Het mag en zal overkomen alsof ik hier een hetze zit te voeren tegenover Alex Czerniatynski, maar dat is helemaal niet de bedoeling. We kunnen er echter niet omheen dat een trainer nu eenmaal op resultaten wordt afgerekend en die vallen onmiskenbaar zwaar tegen. Binnen de technische staf worden vragen gesteld bij de kwaliteiten van de groep, maar die is grotendeels samengesteld in samenspraak met diezelfde technische staf. Of heeft de Sportieve Cel gefaald ? Zou jammer zijn, want de meeste aangetrokken spelers werden veelvuldig (soms meer dan één seizoen) gevolgd. Laat dit een oproep zijn naar de mensen binnen KSK Beveren met verantwoordelijkheid om deze op te nemen en ons zo snel mogelijk uit deze malaise te helpen. Klaarheid scheppen op diverse vlakken was de grote sterkte van voorzitter Verelst waarmee hij het vertrouwen heeft gewonnen van de Beverse suporters. Op dat ingeslagen pad moet de voorzitter en zijn bestuursploeg terugkeren, want de twijfels en onzekerheid nemen met de dag toe en straks zitten we met een schitterend nieuwe tribune, maar zonder het potentieel om er iets nuttigs mee aan te vangen. Of zoals een supporter het zaterdag tegen Ronse uitdrukte : dat ze maar al stoppen met het verder bouwen, want die raakt anders nooit vol.

Laten we tot slot terugkeren naar de sportieve actualiteit van zaterdag. Eigenlijk is het jammer dat STVV of Lierse zich na de reguliere competitie, nog in een onvoorspelbare eindronde moeten gooien. Beide ploegen hebben het seizoen van meetafaan gecontroleerd en gedomineerd en bereiken met een straatlengte voorsprong op de concurrentie, de eindmeet. Is de veer bij Lierse gebroken na het teleurstellend gelijkspel in Virton en zet het nu alles op de nakende bekerconfrontatie met KRC Genk, of kan het zich toch nog eens opladen om zo het vuur aan de schenen van STVV te blijven leggen. De balans van 13 op 18 uit zijn laatste 5 matchen is verre van slecht, maar met iets meer regelmatigheid in zijn uitslagen was het wellicht tot de laatste speeldag boeiend gebleven. En tot wat is ons KSKB nog in staat na de dramatische gebeurtenissen van de afgelopen weken. Dat je met karaktervoetbal soms de evenknie kan zijn van een beter voetballende ploeg, heeft de heenwedstrijd nog aangetoond. Kunnen de plooien nog eens worden gladgestreken voor een mooi slotoffensief en bepaalde spelers hun huidige club nog eens bovenaan hun gedachten zetten in plaats van hun nieuwe werkgever ? Als supporter gaan we er nog maar eens achter staan vrijdagavond, want niets is zo onvoorspelbaar dan het eindresultaat van een voetbalmatch. Wij zien mekaar alvast vrijdag in Den Belly’s om de wedstrijd op televisie te volgen.

Patrick Van Wesemael.