StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal WELKOM EXCELSIOR VIRTON.

Bouwen aan een ploeg voor volgend seizoen.

Met de komst van Virton wordt het seizoen voor wat betreft het rijtje thuiswedstrijden, afgesloten. Dat rijtje zag er geruime tijd bijzonder indrukwekkend uit, want de eerste thuisnederlaag kwam er pas op 25 maart tegen KVSK United (0-3). Vanaf dat moment, maar eigenlijk ook al enkele weken eerder, is het snel bergaf gegaan met KSKB. Week na week kreeg het de kans om goede zaken te doen in de rangschikking en als dat keer op keer mislukt, weet je dat het beoogde doel, de eindronde halen, niet zal worden gehaald en je het ook niet verdient. Wie in een cruciale fase van de competitie een serie neerzet van 3 op 24 en desondanks nog altijd maar op 5 punten van een eindrondeticket staat, kan geen aanspraak maken op een prijs. Doodjammer voor de voorzitter die in januari, weliswaar op eigen houtje, een viertal spelers ter versterking aantrok en nu voor die lovenswaardige inspanning faliekant wordt afgestraft en toch nog de moed heeft in deze zaak de hand in eigen boezem te durven steken.

De wedstrijd tegen Virton moet dan ook, evenals die in Waasland op de laatste speeldag, volledig in functie van volgend seizoen worden gezien. Weg met de rotte appels en de spelers die van zichzelf “denken” dat ze een stapje hoger aankunnen. Dan maar liever doorgaan met gemotiveerde jonge gasten die een binding hebben met de club, omringd door enkele routiniers. Overigens, onze beloften hebben een schitterend seizoen achter de rug en zijn de voornaamste gegadigde voor de kampioenstitel in tweede en dan zou het toch vreemd zijn indien uit die talentvolle lichting zich geen enkele speler zou doorzetten. Bram De Bruyn krijgt alvast de kans om zijn keeperstalent te demonstreren zondagnamiddag en ook de laatste speeldag bij RS Waasland.

Vanaf volgend seizoen lacht een fonkelnieuwe tribune ons toe en het is uiteraard de bedoeling dat deze geen kale aanblik biedt. Het wordt een prachtig speeltje dat richtinggevend wordt voor de toekomst van onze geliefde club. Niets mag aan het toeval worden overgelaten om dit schitterend bouwwerk optimaal te benutten. Van supporter tot medewerker van de jeugd, van terreinverzorger tot RVB-lid, van jeugdspeler tot medewerker van de horeca, van PR-Cel tot spelers en technische staf, na het laatste fluitsignaal tegen Virton begint het toewerken naar het misschien wel belangrijkste seizoen uit de clubgeschiedenis. Die trein mogen en willen we ook niet missen. Terugblikken is stilstaan en we willen kost wat kost vooruit. Als iedereen binnen zijn mogelijkheden de nodige verantwoordelijkheid neemt, moet het lukken.

Hoe zouden we het seizoen van KSK Beveren kort en bondig kunnen samenvatten ? Mooi verzorgd voetbal was er over de hele lijn te zelden bij. De punten kwamen relatief vlot binnen in de eerste competitiehelft, maar dat was vaak op karakter. In die periode werd er gespeeld als een hecht blok dat dikwijls een achterstand wist om te buigen. Hebben de spelers zich toen fysiek overtroffen en na de winterstop hiervan de gevolgen ondervonden ? De zaak-Olguin heeft een blijvende schaduw geworpen op het seizoen van KSKB en sportieve en financiële twijfel gezaaid binnen de club. Zijn gedrag heeft een nefaste invloed gehad op de groepssfeer en dat werkte helaas bij sommigen aanstekelijk. De ploeg vertoonde een voortdurend gebrek aan scorend vermogen en in de terugronde was de defensie bij momenten zo lek als een zeef. Onvoorstelbaar toch, want aan die defensie werd nauwelijks iets gewijzigd en je zou zelfs mogen veronderstellen dat hoe langer in dezelfde opstelling wordt gespeeld, de cohesie met de speeldag groeit. Het is nooit mijn stijl geweest om spelers openbaar met de vinger te wijzen, maar ik kan mij toch niet van de indruk ontdoen dat de nonchalance waarmee Rubin Dantschotter tussen de palen stond de voorbije maanden, voor grote onzekerheid binnen het defensief compartiment heeft gezorgd. Op zijn doellijn uitstekend, maar in het uitvoetballen en uitkomen een ramp.

De jonge gasten die in de voorbereiding ruim aan bod kwamen, verdwenen nadien compleet uit beeld. De winterkoopjes vielen tegen, want enkel Cousin kon tot nu toe overtuigen. Om de voetballiefhebber opnieuw de weg naar de Freethiel te laten terugvinden, zal er op voetbalgebied uit een ander vaatje getapt moeten worden. We rekenen daarom op de juiste stuurlui aan wal om alles in goede banen te leiden.

En dan natuurlijk de match van deze namiddag. Graag nog eens de supporters verwennen als dat kan, want hetgeen daarvan blijft hangen komt misschien bij de nieuwe abonnementencampagne goed van pas. Virton heeft het hele seizoen net boven de degradatiezone doorgebracht en is eigenlijk nog totaal onverwachts in de degradatiestrijd verwikkeld geraakt. Met nog 2 speeldagen te gaan zal het alle moeite van de wereld hebben om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Enkel met een 6 op 6 mag het hopen op behoud of barragematchen. Toch is het een fysiek sterke ploeg die vooral in eigen huis moeilijk te bekampen valt (vraag dat maar eens aan Lierse). Met Koita heeft het een goalgetter in zijn rangen die in Beveren geen slecht figuur zou slaan, maar laten we voor deze laatste thuiswedstrijd toch maar uitgaan van onze eigen mogelijkheden, want die zijn er ondanks onze tegenvallende terugronde, zeker wel.

Patrick Van Wesemael.