StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

czernia HOOFDSTUK CZERNIATYNSKI AFGESLOTEN.

Maandagnamiddag werd een einde gemaakt aan de samenwerking als hoofdtrainer tussen Alex Czerniatynski en KSK Beveren. De zesde opeenvolgende nederlaag was wellicht de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, maar eigenlijk zat dit ontslag er al een tijdje aan te komen. Over het financiële aspect van deze zaak wil ik mij hier niet uitlaten, maar op menselijk vlak moet deze beslissing zowel voor preses Dirk Verelst als voor Alex Czerniatynski een hele opluchting zijn geweest. Beiden zijn immers geboren winnaars en ik kan mij absoluut niet voorstellen dat Dirk en Alex zich de laatste weken nog goed in hun vel voelden met alles wat er is gebeurd aan extra sportieve zorgen en wat er niet is gebeurd op sportief vlak. De zin van dit ultieme ontslag kan in vraag worden gesteld, maar kwam volgens mij geen dag te vroeg. De sfeer bij de spelers en supporters was totaal verziekt en in dat klimaat is het onmogelijk en ondenkbaar om goeie prestaties te leveren en over twee maanden met kans op slagen abonnementen en seats aan de man/vrouw te brengen. Er moest dringend een signaal komen van de Raad van Bestuur dat ook zij zich niet kunnen vinden in de huidige gang van zaken. De vrees dat een trainer die het niet meer onder controle had ook volgend seizoen nog de sportieve touwtjes in handen zou hebben, was groot en dreigde om te slaan in een ontmoedigende angst.

Het zou onterecht zijn om voor alles en nog wat dat er de laatste weken is misgelopen op de Freethiel, Czernia met de vinger te wijzen. De hele affaire rond Luciano Olguin heeft zonder discussie een nadelige impact op de spelersgroep gehad en dat werkt dikwijls aanstekelijk op jongens die hiervoor gevoelig zijn. Het was dus verre van een dankbare groep waarover Czernia beschikte die dan nog door de trainer zelf in bescherming werd genomen wanneer hij stelt dat de winterkoopjes onnodige druk op de groep heeft gelegd die onvoldoende werd gekanaliseerd.

Vorige week sloeg Dirk Verelst in een aantal kranten mea culpa voor hetgeen was misgelopen sinds de winterstop. Extra druk gelegd op de spelersgroep door het ongevraagd en dus op eigen initiatief aantrekken van nieuwe spelers en daardoor budgettair onverantwoord te handelen (uitgerekend de handelswijze die hij de vorige bestuursploeg kwalijk nam). Persoonlijk ben ik de mening toegedaan dat die nederigheid van de voorzitter niet hoeft, want voornaamste drijfveer van die niet-risicoloze keuze was het feit dat Dirk zich bewust was en nog steeds is, dat nog eens 1 of 2 jaar langer in tweede klasse, financieel onhoudbaar is. Dat dit risico meteen finaal werd afgestraft is uiteraard bijzonder jammer, maar doet niets af aan de goede bedoelingen die Dirk Verelst had. Als hem dan toch iets moet aangerekend worden, maar dat is een louter persoonlijke mening, is het de beslissing om na het op non-actief zetten van Czernia en Bart Selleslags op te voeren als interim, opnieuw met Czerniatynski te beginnen en hem zelfs in november een contractverlenging voor te stellen. Dat leek mij en mij niet alleen, een doodgeboren kind, een mission impossible. Wil dit niet begrijpen alsof ik Czerniatynski niet de minste stielkennis toemeet. Alex was onze coach toen het voor de winterstop wel behoorlijk draaide en er regelmatig werd gewonnen. In die eerste seizoenshelft slaagde Czernia erin een hecht blok neer te zetten en kon de ploeg terugvechten na een achterstand, ook dat realiseer ik mij volkomen. Waarom heeft de winterstop een omgekeerde en onverwachtse kentering gebracht ? Is Czernia geflikt door bepaalde spelers ? Hij is in ieder geval aan zijn tweede ambtstermijn begonnen met te veel vooroordelen bij zowel supporters als spelers en die zijn hem blijven achtervolgen met het nu gekende resultaat.

Tot slot past zeker een dankwoord voor de mens Alex Czerniatynski. We hadden in Bornem het geluk hem enkele keren op onze eindeseizoensbarbecues te hebben en dat was een waar genot. Bedankt Alex.

Patrick Van Wesemael