StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal EVALUATIE SEIZOEN 2008-2009.

Degelijke heenronde, afschuwelijke retour.

Woensdagavond 6 mei is in Sint-Pauwels het sportieve doek gevallen over het seizoen 2008-2009 en dat kwam voor de meeste Beverse supporters geen dag te vroeg.
Stellen dat het voor de winterstop allemaal rozengeur en maneschijn was, zou de waarheid geweld aandoen zijn, maar er waren tenminste enkele zekerheden.
Er stond een ploeg tussen de lijnen die ons meerdere keren de stuipen op het lijf joeg door weer eens in de openingsfase op achterstand te komen. Die ploeg kon echter een vuist maken, terugknokken en winnen. Technisch-tactisch was het niet top, maar de truitjes werden nat gemaakt en dan zijn supporters al heel wat toleranter in hun oordeel. Elke week was het wel iemand anders die individueel het goeie gemiddelde oversteeg, maar het collectief was ons sterkste wapen en scoorde hoog. Jammer dat dit sterke collectief halverwege de heenronde werd ontwricht door enerzijds het langdurig uitvallen van Jasper Vermeerbergen en anderzijds de soap rond Luciano Olguin die op volle toeren begon te draaien.
De overwinningen thuis tegen RS Waasland en Brussels op respectievelijk 20 en 27 december, gaven ons nieuwe zuurstof en aansluiting bij de subtop. De terugronde liet het beste verhopen met het oog op een eindrondeticket.

Als we na de laatste wedstrijd van 3 mei in Waasland een balans opmaken van de terugronde, blijkt niets meer over te blijven van de lichtpuntjes die perspectief boden op een mooie tweedeseizoenshelft.
Nochtans had voorzitter Verelst alles in het werk gesteld om op sportief vlak niets aan het toeval over te laten : vier nieuwkomers kwamen de ploeg versterken en zelfs nu achteraf blijkt dat enkel Bob Cousin een schot in de roos was, moesten de andere drie nieuwkomers toch als een versterking in de breedte nuttig kunnen zijn. Die versterking in de breedte zal uiteraard niet het aanvankelijke opzet geweest zijn van voorzitter Verelst, maar anderzijds vond ik het evenmin nodig dat Dirk zich alshetware openlijk ging verontschuldigen voor zijn, weliswaar mislukte poging, om de spelersgroep te versterken.
De aanvaardbare visie van Dirk Verelst achter deze keuze, is de onleefbaarheid van het huidige Beveren in tweede klasse gezien over iets langere termijn. En aangezien onze positie in de rangschikking net voor het ingaan van de korte winterstop nog hoopgevende perspectieven bood op deelname aan de eindronde, kan ik tot op de dag van vandaag nog altijd leven met zijn nieuwjaarsdroom. Meer zelfs, hoe meer ik er over nadenk, des te meer ik overtuigd raak dat de voorzitter het slachtoffer is geworden van enkele malafide individuen in de spelersgroep, want zeg nu zelf, de competitie eindigen met zeven opeenvolgende nederlagen en 6 op 36 pakken, is onaanvaardbaar voor deze spelersgroep.
Je moest bij manier van spreken meer moeite doen om de eindronde te ontlopen dan ze te halen. De rotte appels hebben hun effect dus niet gemist en vraag die ik mij hierbij stel is of de technische staf dit verderf tijdig in de gaten had en zo ja, waarom men niet kordaat heeft ingegrepen.
De zieke vruchten (rotte appels klinkt echt hard) stonden dan weer eens naast de ploeg, de week nadien opnieuw in het elftal waardoor het besef van “schuld” misschien nooit voldoende diep is doorgedrongen bij betrokkenen. Of de aanwervingen in kwestie budgettair verantwoord waren, is een andere zaak en zelfs al past de president het tekort uit eigen zak bij, die inspanning zal hem ongetwijfeld op een later moment parten spelen.

Hoe moet het verder volgend seizoen ?
De tering zal verder naar de nering worden gezet, maar dat hoeft niet per se onze sportieve mogelijkheden te hypothekeren (zie RS Waasland dat met een merkelijk kleiner budget toch de eindronde speelt). De nieuwe trainer zal vermoedelijk heel wat oplapwerk hebben, want gevreesd moet worden dat die zwarte reeks van opeenvolgende nederlagen, sporen zal nalaten. Of springen sportmensen zo lichtzinnig om met verlies ?
De samenstelling van de A-kern zal immers in grote lijnen ongewijzigd blijven. Enkel de naar Exqi-normen grootverdieners zullen aangemaand worden in te leveren of andere oorden op te zoeken. De kaart van de jongeren zal voluit worden getrokken en ervaring uit het verleden bij andere ploegen heeft geleerd dat dan plots onverhoopte talenten opstaan. Natuurlijk moeten we onderscheid maken tussen het ontdekken/doorbreken van jong talent en het neerzetten van een degelijk klassement.

Patrick Van Wesemael.