StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal FAVORIETEN MORSEN AL METEEN PUNTEN.

Woensdagavond 19 augustus is de Exqi League van start gegaan, weliswaar zonder KSKB dat al meteen op de eerste speeldag vrij was, en de gedoodverfde titelkandidaten Lierse en Bergen waren onmiddellijk kwistig met het morsen van punten.

Lierse leek de lastige verplaatsing bij Dender winnend te gaan afsluiten, maar dat was buiten Kristof Imschoot gerekend die de oververdiende gelijkmaker scoorde in de slotseconden. Een zwaar gehavend Dender maakte, ondanks de afwezigheid van een aantal geblesseerde en geschorste spelers waaronder Bart Van den Eede, toch een bijzonder gretige indruk en liet zien dat wanneer het straks over alle manschappen kan beschikken, een ploeg heeft die mee zal doen voor de prijzen.

Voor het predikaat “verrassing van de speeldag” komen 2 en misschien wel 3 ploegen in aanmerking. De 3-6 winst van KVSK United bij OH Leuven, is wel bijzonder opmerkelijk. United wil blijkbaar geen kopie van de mislukte start vorig seizoen en trainer Vanderelst trekt met zijn mannen de lijn door van het afgelopen seizoensslot. Jeroen Ketting, maar vooral Davy Brouwers heeft in het tussenseizoen zijn neus voor doelpunten goed verzorgd, want hij passeerde in Leuven driemaal de thuisgoalie.
RS Waasland heeft ondanks het vertrek van prijsschutter Onana, vooral in de breedte versterkt en dat resulteerde meteen in een heel knappe overwinning tegen het Bergen van Rudy Cossey dat zich op het nippertje met een zoveelste speler versterkte (in dit geval de van Westerlo overgekomen Tom Van Imschoot. Voor Bergen een onaangename kennismaking met de Exqi-realiteit, maar voor Waasland de bevestiging van het schitterende werk dat het trainersduo Bart De Roover en Danny De Maesschalck, verrichten.

En noem gerust het Exqi-debuut van onze eerste competitietegenstander Boussu Dour Borinage zeer geslaagd. Ronse dat vorig seizoen een sterke start kende, ging nu met 2-0 onderuit bij de neo-tweedeklasser Francs Borains waar de van RS Waasland overgenomen spits El Khanchaf meteen deed waarvoor hij werd aangetrokken, scoren. Een waarschuwing alvast voor de Boskamp-boys dat onderschatting uit den boze is en dat Boussu Dour Borinage lijkt door te gaan op het elan van de eindronde die het op een verbluffende wijze won.

Het als outsider getipte Eupen zal wel een potentieel uitstekend elftal hebben, maar 11 goeie voetballers zijn tussen de lijnen nog geen garantie voor een prima elftal. Het 2-2 gelijkspel in eigen huis is zeker geen slecht resultaat, maar wellicht hadden de Panda’s op een overwinning gerekend. Of is Doornik opnieuw een smaakmaker in de Exqi League die misschien zelf geen hoofdrol zal vervullen, maar wel als puntenafpakker een gevreesde bijrol kan vertolken.

De getergde nieuwkomer Turnhout is van plan zijn huid duur te verkopen dit seizoen. Het elftal van coach René Desaeyere sleepte een verdienstelijk puntje (1-1) uit de brand tegen KVK Tienen en dat is ongetwijfeld een opsteker en het bewijs dat je met zeer bescheiden middelen, maar een overdosis aan inzet en kameraadschap, veel kan compenseren. De 0-0 van degradant Tubeke thuis tegen Luik zal als ontgoochelend worden ervaren in Vlaams-Brabant. De zeges van Oostende (2-0 tegen Brussels) en Antwerp (2-1 tegen nieuwkomer Wetteren), zijn op het eerste zicht logisch en vooral belangrijk voor de ploegen die de driepunters mogen inschrijven aangezien een goeie start wonderen kan doen.

Conclusie van deze eerste speeldag is dat we afstevenen op een seizoen waarin naast de geciteerde prijzenpakkers Bergen, Lierse, Dender en Eupen, nog een aantal ploegen zich hebben gemeld om hun spektakelduit in het zakje te doen. KVSK United, Waasland, Doornik en Antwerp moeten in staat worden geacht de favorieten de race naar de prijzenpot zuur te maken en laat ons hopen dat KSK Beveren bij laatstgenoemd groepje kan aansluiten. In de marge nog meegeven dat gisterenavond de competitie in derde klasse begon met een waarschuwende vinger naar de Beverse spelers ivm de bekermatch van zondag in Boom. De Steenbakkers lieten het sterke Hoogstraten dat in de Beker van België afgelopen weekend nog Eupen uitschakelde, met 2-0 in de Boomse kleigrond bijten.

Patrick Van Wesemael.