StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal WELKOM ROYAL ANTWERP FC.

Beladen duel en subtopper van weleer in eerste, is nu met moeite confrontatie tussen middenmotors in de Exqi League.

Wat kan het snel gaan in het voetbal. Amper een paar jaar geleden werd een affiche als die van vrijdagavond tussen Beveren en Antwerp, voorafgegaan door een coördinatievergadering met club en hulpdiensten, stonden de tribunes er goed gevuld bij en was er meestal op sportief vlak ook wat te beleven omdat de inzet dikwijls het behoud in de subtop van de hoogste afdeling was. Anno 2009 is het voetbalklimaat op de Freethiel en in de Scheldestad een stuk afgekoeld en sluit de Great Old de linkerkolom af, terwijl Beveren met een twaalfde plaats in de rangschikking, dringend zijn opmars moet inzetten. Tien uit 21 punten voor de bezoekers en 5 op 18 is de te magere balans voor beide ploegen die met stiekemambities aan het seizoen waren begonnen.

Antwerp startte nochtans niet slecht aan het seizoen, maar regelmaat in de prestaties vinden is hetgeen waarmee de ploeg van Ratko Sfillar nog het meest worstelt. Zo werd afgelopen weekend een mooie kans verprutst om aansluiting met de subtop te vinden. IN het eigen Bosuilstadion kwam het niet verder dan 1-1 tegen hekkensluiter Ronse. De Rood-Witten zijn een allegaartje van nationaliteiten dat in het tussenseizoen werd opgefleurd met de komst van 4 Brazilianen.

Vorig seizoen stond deze streekderby tweemaal in de picture door de overgang van zorgenkind Luciano Olguin van de Bosuil naar de Freethiel. IN Beveren eindigde de partij op 1-0 met een goal van, jawel Olguin en in Antwerp zorgde Rentmeister voor het enige doelpunt van de wedstrijd (0-1). Afgaande op deze resultaten moet Beveren vrijdagavond dus in zijn winstkansen geloven, maar het is precies die onvoorspelbaarheid die Antwerp zo onberekenbaar maakt en dan doemt plots de bewuste 0-7 van 1 maart 2007 weer op. In dat seizoen verloor Beveren ook fors op de Bosuil (3-0 werd het toen) met dus de onwaarschijnlijke balans van 0 op 6 en een doelpuntenverhouding van nul gemaakt en tien geïncasseerd. Met andere woorden, het kan dus alle kanten op vrijdagavond, maar het liefst zouden we toch onze tweede driepunter van het seizoen willen inschrijven.

Grote vraag is welk antwoord KSKB klaar heeft op de zware gezichtsblessure van Erwin Lemmens wiens afwezigheid voorlopig op 6 tot 8 weken wordt ingeschat. Alhoewel de technische staf gelooft in de jonge beloften De Bruyn en De Jonghe, wordt de komst van een andere doelman (keeper die nog vrij is) niet uitgesloten. Een beetje raar toch, want uit het overzicht van Rudy Beck bij de Gele Ditjes, Blauwe Datjes van deze week, bleek duidelijk dat Beveren een traditie heeft met het op jonge leeftijd lanceren in het fanion van keepers en dat was destijds nagenoeg altijd op het niveau eerste klasse.

In Oostende, thuis tegen Waasland en op Dender afgelope weekend, presteerrde Beveren telkens één helft uitstekend, maar het werd hiervoor met 1 op 9 te karig beloond. De scoremachine moet met spoed worden aangezwengeld, want zelfs een hoog percentage balbezit is absoluut geen garantie voor succes. De tegenstander vindt het vaak prima dat Beveren het balletje op eigen helft tot effe voorbij de middenlijn rondtikt, zolang men maar uit de zone van de waarheid blijft.

Patrick Van Wesemael.