StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING LIERSE-BEVEREN.

Levert vierde vrijdagwedstrijd eerste vrijdagwinst op ?
Overmorgen gaat KSK Beveren in Lier op zoek naar de eerste winst in een vrijdagavondwedstrijd. Hopelijk lukt dan wel waarin de mannen van Boskamp eerder dit seizoen tegen Oostende, Dender en Antwerp niet slaagden, nl. een driepunter scoren.

Een dijk van een wedstrijd afleveren en zekere winst door eigen falen alsnog uit handen geven, het overkwam Beveren de vorige speeldag tegen de Great Old. Het was zo’n match die je tien keer speelt en maximum éénmaal punten kost en dat was vrijdagavond jl. het geval. Dat Boskamp vrijdagavond na de wedstrijd en ook zaterdagmorgen tijdens de training nog in alle staten verkeerde en helemaal niet te genieten viel, zullen de spelers wel aan den lijve hebben ondervonden. Toch is er heel wat positiefs dat door de Beverse spelers kan worden meegenomen naar het Lisp. Collectief werd tegen Antwerp bijna een perfecte wedstrijd gespeeld. Aanvankelijk werd er ook vlot gescoord, liepen de combinaties gesmeerd en was het spektakelgehalte bijna voortdurend boven gemiddeld. Maar voetbal is vaak een optelsom van momenten en eentje van onachtzaam zijn kan soms zware gevolgen hebben.

Punten primeren boven spektakel.
Het was (van horen zeggen in mijn geval) met volle teugen genieten van het champagnevoetbal dat Beveren vrijdag op de mat legde en ik zal zeker geen neen zeggen tegen een opvolger met een even grote amusementswaarde, maar met schouderklopjes en leuke complimenten, kom je geen stap vooruit in de rangschikking. Voor mij mag het vrijdagavond een draak van een wedstrijd worden met in de slotseconden een carambole-doelpunt op een diefje van Kristof Snelders. Want dat Snellie nog dikwijls de weg naar de netten zal vinden dit seizoen, eigenlijk twijfel ik daar niet aan. Kristof heeft een neus voor goals, maar omdat hij de afgelopen jaren bij zijn verschillende werkgevers vaak zware concurrentie had en daardoor te zelden langdurig titularis was, ontbreekt het hem voorlopig aan het typische spitsenvertrouwen. Aanvallers kunnen soms periodes de moeilijkste ballen met de ogen toe netten, maar het zijn diezelfde voetballers/mensen die amper een paar maanden later geen bal meer tussen de palen krijgen, er zelfs niet meer in de buurt geraken. Van Drogba tot Van Nistelrooi, van Toni tot Rooney, allemaal hebben ze in hun lopende formidabele carrière wel eens kennis gemaakt met dit onverklaarbare fenomeen dat we dan maar gemakkelijkheidhalve “een gebrek aan vertrouwen” noemen.

Koningskoppel gereduceerd tot koning Cavens.
Vorig seizoen waren er maar weinig defensies opgewassen tegen de doeltreffendheid van het duo Radzinski-Cavens. Samen beheersten zij zowat elk facet dat je maar beter onder de knie kan hebben om makkelijk een doelpunt te scoren. Snelheid, techniek en traptechniek, intelligentie en tohrinstinct. Net zoals Lierse zelf, staken Thomas en Jurgen dit seizoen echter moeizaam van wal en Cavens belandde zelfs enkele weken op de bank, mede door het ruim assortiment potentiële aanvallers waarover trainer Helleputte kan beschikken. Maar spelers met de klasse en het scorend vermogen à la Cavens, verschijnen altijd weer opnieuw aan de oppervlakte en in een mum van tijd heeft Jurgen er alweer 9 in het mandje liggen waarmee hij veruit de topschutterslijst aanvoert in de Exqi League. Het hervinden van zijn scorend vermogen heeft Lierse alvast geen windeieren opgeleverd, want zonder veel ophef te maken is het elftal van Herman Helleputte ondertussen op kousenvoeten opgerukt naar een keurige derde plaats en met 16 punten heeft het amper 2 puntjes minder dan lijstaanvoerder RS Waasland. Logisch natuurlijk, want er loopt zoveel talent rond op het Lisp en dat komt, net zoals in het verhaal van die spitsen daarjuist, vroeg of laat altijd boven drijven. Als de tandem Helleputte-Van Meir het team straks weer echt aan het voetballen krijgt, is geen enkele ploeg in tweede klasse in staat Lierse van de titel te houden.

Als Beveren en Lierse tegen over mekaar staan, valt er dikwijls wat te beleven. Een paar jaar geleden herinner ik mij een demonstratie zonder voorgaande die, weliswaar Ivoriaans getint was, maar waar eenieder die de match zag, niet over uitgepraat raakte en die eindigde in 7-1. Vorig seizoen leverde de dubbele confrontatie liefst 11 goals op. Op de Freethiel was Lierse toen een klasse beter, maar eindigde de wedstrijd op 3-3. IN de terugwedstrijd op het Lisp liet Beveren in de slotfase een 1-2 voorsprong ontglippen door met 3-2 te verliezen. Alleszins een partij om met interesse naar uit te kijken, want zowel Lierse als Beveren hebben, ondanks hun verblijf in tweede klasse nu, wel iets voorgesteld op het hoogste niveau.

Patrick Van Wesemael.