StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING RAEC DE MONS – KSK BEVEREN.

Royal Albert Elisabeth Club de Mons, want zo is de volledige naam van onze eerstvolgende tegenstander (ik hou het liever bij Bergen), is na een mislukte start in no time opgerukt naar de linkerkolom van de rangschikking en behoudt oogcontact met de nieuwe lijstaanvoerder van de Exqi League Lierse. Het verschil tussen plaats 7 en de koppositie van de Pallieters bedraagt slechts 6 punten en dat is in voetbaltaal uitgedrukt amper 2 overwinningen.

Net als Beveren, kende dus ook Mons een tegenvallende start, maar het grote verschil is dat de Henegouwers, ondanks hun verre van briljant spel, wel punten wisten te pakken in een wedstrijden waarin ze hoogstens de evenknie van hun opponent waren. Zaterdag in het Charles Tondreaustadion mogen de rollen wat mij betreft gerust omgedraaid worden, ttz laat Bergen maar de sterren van de hemel spelen en Beveren de punten meenemen naar de Freethiel.

Bergen mag dan wel aan de andere kant van de taalgrens liggen, vreemd genoeg zitten er in de A-kern van Rudi Cossey meerdere spelers met een Beverenverleden en ook enkele jongens die op een haar na een overstap naar de Freethiel misten. Tristan Peersman, Moussa Sanogo Stephane Demets en David Grondin droegen in het verleden een Beverenshirt, terwijl Dickson (ex-GBA) een jaar geleden dichtbij een overeenkomst met Beveren stond en Fred Herpoel recent nog met Geel-Blauw werd gelinkt. Bij de naam van Tristan Peersman wil ik heel even blijven stilstaan omdat het verloop van zijn carrière misschien wel een les van “hoe het niet moet” voor andere kan zijn. Tristan was en is waarschijnlijk nog steeds een zeer getalenteerd keeper die op jonge leeftijd in het fanion van Beveren belandde. Al snel was het duidelijk dat Peersman aanleg had om het ver te schoppen in keepersland, maar soms kan het ook TE snel gaan. De toenmalige inwoner van Aartselaar had volgens mij niet eens 20 caps in de eerste ploeg van Beveren verzameld, toen Anderlecht kwam aankloppen (zeg maar kopje zot maken) en er was geen land meer te bezeilen met de anders best sympathieke Peersman. Maar overstappen naar een topclub betekent de confrontatie aangaan met de wereld van glitter en glamour en daar is niet iedereen die de stap zet, klaar voor. Tristan kende hoogtes, werd zelfs Rode Duivel, maar vooral ook veel laagtes in verdween bij de Brusselse club uit de picture. Via Griekenland en Nederland waar hij uiteindelijk in de tweede klasse belandde (eerste divisie), maakte hij begin dit seizoen de overstap naar Bergen. Aan klasse en ervaring ontbreekt het hem niet, maar met een iets andere ingesteldheid zou zijn voetballoopbaan er wellicht een stuk aantrekkelijker hebben uitgezien. De les die talentvolle jongere hieruit moeten trekken is dat talent alleen onvoldoende is om een mooie carrière uit te bouwen. Bouw ook geleidelijk of anders gezegd, zorg dat je het stappen vlot onder de knie hebt alvorens aan lopen te denken. Een stevige basis is onontbeerlijk en bij het klimmen is het belangrijk geen treden van de ladder over te slaan.

Naast dit geciteerde zestal, heeft trainer Cossey nog de beschikking over een spelerskern om U tegen te zeggen : Tom Van Imschoot, Sankaré, Matumona, Jarju, Jeroom Van der Zijl, Lepicier, Roussel, Timmermans, Coppin, Bossekota en Gueye, zijn gasten die geen onaardige adelbrieven kunnen voorleggen.

In theorie moet het zaterdag een leuke pot voetbal worden, want geen van beide teams schiet wat op met een puntendeling. Beveren kan zichzelf mits winst lanceren en Bergen sluit zeker aan bij de top als het de volle inzet pakt tegen Lemmens en Co. Onze voorzitter schreef deze week in de krant dat zijn intuïtie de weg naar boven voorspelt en daarbij is de staart van de linkerkolom een realistisch doel. De supporters sluiten zich hierbij graag aan en hopen dat hiermee liever morgen dan overmorgen een begin wordt gemaakt.

Bergen nam dus een start met hindernissen, maar zette recentelijk een zes op zes neer (2-1 winst tegen Ronse en 0-2 op Club Luik) waardoor het klassement van de gastheren van zaterdag een pak aangenamer kleurde. Hieraan moet KSKB zich optrekken en beseffen dat een mooi serietje bijeenvoetballen (en dat moet mogelijk zijn met dit potentiëel), onze rangschikking omstreeks de jaarwisseling aanzienlijk kan opfleuren.

Patrick Van Wesemael.