StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal NABESCHOUWING LUIK-BEVEREN.



Naarmate de weken vorderen en het belang van bijkomende verliespunten steeds groter wordt, heeft een mens blijkbaar meer tijd nodig om te bekomen van elke nieuwe opdoffer. Zaterdag in Luik werden we ongevraagd en ongewild nog eens geconfronteerd met de harde wetten van de sport en toch ook wel hoe onrechtvaardig voetbal soms kan zijn.

Het zou al te gemakkelijk zijn om eigen falen steeds in andermans schoenen te schuiven, maar er waren op Le Pairay heel wat raakpunten met de verloren bekerwedstrijd op Schiervelde. In beide gevallen creëerde Beveren in de eerste wedstrijdhelft meerdere doelkansen en kwam het op voorsprong, maar het vergat de tegenstander op het beslissende moment definitief uit te schakelen. Hierdoor kon de tegenstrever met een minimum aan inspanning, het maximale rendement bereiken, want met de 1-1 werd Luik heel goed betaald voor hetgeen het als thuisploeg had laten zien. Zowel in Roeselare als zaterdag in Luik ging doelman Lemmens, op het eerste zicht, niet helemaal vrijuit bij het gelijkstellende doelpunt. Die gelijkmaker incasseerde Beveren op een moment dat het in een numerieke minderheid was. En telkens speelde de man in het zwart geen onbelangrijke rol, In Roeselare keurde de ref een geldige goal af van Pieter Vervaet en in Luik deed de spelleider van dienst hetzelfde met een reglementaire treffer van Sidy Ceesay.

Waar we zelf verantwoordelijk voor zijn is dat er in de ploeg, ondanks een pak ervaring, geen patron opstaat om zijn medemaats op sleeptouw te nemen en in de cruciale momenten helpt de hoofdjes koel te houden. De voornaamste oorzaak van het veelvuldige puntenverlies, zijn de individuele fouten. Elk tegendoelpunt is meestal het gevolg van een fout, dat is bij ons niet anders dan elders, maar er is een behoorlijk verschil tussen een fout en een blunder. Fouten worden dikwijls afgestraft, blunders altijd.

En hoe moet het nu verder na het debacle van 7 november op Le Pairay ? Dat paniek een slechte raadgever is, weet het kleinste kind, maar blind zijn voor de realiteit is evenmin een goeie zaak. Die realiteit leert ons dat er stilaan een kloofje aan het groeien is met de plaatsen die zeker zijn van het behoud en dat enkel winst tegen concurrent Doornik, voor relatieve en tijdelijke rust in de tent kan zorgen. In de huidige omstandigheden doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is, zou onrealistisch en onverstandig zijn en van weinig respect voor de supporters getuigen. Er zit onvoldoende regelmaat in deze ploeg om alles af te doen met : “komt wel in orde”. Dat hopen we natuurlijk met zijn allen, maar met de huidige spelerskern, accommodatie en supportersschare, mag het wat mij betreft ook iets meer zijn dan gewoon in orde komen.

Patrick Van Wesemael.