StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING BEVEREN-RONSE.

D-day geblazen tegen ploeg in vorm !

Het kan cynisch overkomen en eigenlijk is het dat ook, maar zaterdag speelt Beveren op de Freethiel de voorlopig belangrijkste wedstrijd van 2009 en dat uitgerekend tegen de ploeg in vorm KSK Ronse. Als je er dan het klassement op naslaat en merkt dat de ploeg van Dirk Geraerd amper een puntje meer heeft dan KSKB, moet er wel iets bijzonders aan de hand zijn, want van “vorm” bij Geel-Blauw is er tot nu toe helaas nog geen moment sprake geweest. Dat vraagt natuurlijk om enige toelichting.

Nauwelijks een maand geleden toen Dirk Geraerd het sportieve roer bij Ronse overnam van de ontslagen Bart Van Renterghem, stond de ploeg troosteloos en volgens insiders ook kansloos onderaan. Ronse had een jaar geleden zijn opwachting gemaakt in de Exqi League en tegen alle verwachtingen in een onwaarschijnlijk sterke heenronde gespeeld. Daarna volgde een al even spectaculaire terugval, maar aan het slot van het seizoen viel alles weer netjes in de plooien. Ronse eindigde nog knap 8ste met 52 punten en strandde uiteindelijk op amper 3 puntjes van een eindrondeticket.

Zonder noemenswaardige aan- of verkopen, hoopte de ploeg uit de Vlaamse-Ardennen wellicht op een herhaling van het voorbije seizoen, maar een rampscenario zoals je dat geen enkele clubleider, supporter of voetballer toewenst, was de onwaarschijnlijke realiteit. Ronse begon met een dramatische 1 op 30 met als in voetballand het logische gevolg een trainerswissel (exit Bart Van Renterghem, in Dirk Geraerd). Het resultaat van deze trainerswissel was al even spectaculair dan de 1 op 30, want Ronse boekte recent een 12 op 12, gaf zijn rode lantaarn door aan Club Luik en wipte ook over Beveren in de rangschikking om zich naast Doornik te nestelen. Een ongelooflijke remonte die wat mij betreft navolging in Beveren mag krijgen (ik wik mijn woorden en benadruk dat de navolging wel degelijk slaat op de remonte en NIET op de personeelswissel). Bovendien een overduidelijk signaal naar de voetbalentourages waar het, zoals in elk huishouden wel eens rommelt, om niet te vlug het kopje te laten hangen en in mekaar te blijven geloven.

Maar terug naar de harde realiteit van komend weekend. Er is geen pardon meer mogelijk, er moet gewonnen worden van Ronse, zelfs al is dat momenteel de ploeg in vorm. Trouwens, waarom zouden wij niet kunnen tot wat de bezoekers de afgelopen weken in staat waren ? Beveren heeft overigens wat goed te maken tegen Ronse, want vorig seizoen verloor het tweemaal kansloos. In Ronse werd het 4-2 en die stunt deden Bart Van Renterghem en zijn mannen op de Freethiel nog eens dunnetjes over (2-3 in een wedstrijd waarin Beveren na nauwelijks tien minuten met 0-3 in het krijt stond).

Patrick Van Wesemael.