StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING TURNHOUT-BEVEREN.

Misschien de lat een beetje lager leggen.

De voorbije weken was de teneur van deze voorbeschouwing steevast het voornemen een driepunter binnen te halen, maar op de wedstrijd tegen Doornik na, liep dat telkens op een sisser af. Die verwachtingen waren elke keer gebaseerd op een soort ijdele hoop dat er van de ene op de andere keer een deklik zou komen en we vanaf dat moment het ECHTE Beveren zouden zien. Maar het klassement is wat het is en als je op 16 gespeelde wedstrijden er maar 2 winnend kan afsluiten, dan is onze verwerpelijke rangschikking nu eenmaal een realistische afspiegeling van de feiten. Natuurlijk zouden we het allemaal liever anders zeggen en zien, maar we mogen niet blind zijn voor de zeer harde realiteit en die is zo klaar als pompwater : 2009 was een rampjaar voor KSK Beveren (herinner U de tweede seizoenshelft van vorig seizoen) en daar kunnen de resterende (eventueel gewonnen wedstrijden in december) niets meer aan wijzigen. Misschien moeten we de lat gewoon wat lager leggen en proberen accepteren dat de tijden veranderd zijn en bepaalde hoofdstukken wellicht voorgoed afgesloten. Regelmatig winnen, genietbaar voetbal spelen en tevreden nakaartende supporters, het zal de komende tijd geen vanzelfsprekendheid meer zijn. Uiteraard is dat geen rede om als supporter af te haken, maar ons verwachtingspatroon aanpassen is zeker een must om te vermijden wekelijks als geslagen honden van het voetbal thuis te komen.

Zaterdagavond is er dus Turnhout-Beveren en de laatste ontmoeting tussen beide elftallen in het Villapark, zal eeuwig op mijn netvlies (of moet ik in mijn geval trommelvlies gebruiken) gebrand blijven. De laatste wedstrijd van het seizoen en bij winst zeker zijn van de kampioenstitel in tweede klasse, waren dat nog eens vooruitzichten bij aanvang van een matchke voetbal. Met Theunis als trainer en in de spits het duo Sterckx-Essende, met op het middenveld Glen Dillens en Bert Dhont en als sluitpost Francky Frans, het was een zeer degelijke ploeg, maar in niets te vergelijken met de kampioenenploeg waarvan Van Vossen, Van Ankeren en Van Ham deel uitmaakten een aantal jaren eerder met Boskamp als coach. Het werd een moeizame en nipte 1-2 winst (goals van Smid op strafschop en Bart Van den Eede, tewijl Mateso de Turnhout-goal voor zijn rekening nam) en dat bleek nodig te zijn, want ook Westerlo dat op de loer lag, won zijn partij en zou mits een gelijkspel van Beveren in Turnhout, met de hoogste onderscheiding aan de haal zijn gegaan. De wedstrijd werd overigens enkele minuten vroeger afgefloten omdat Beverse supporters het veld dreigden te bestormen. Onbeschrijflijke vreugdetaferelen bij afloop van de match en lang erna in ’t Land van Bornem, waren het resultaat.

Het mag duidelijk zijn dat de wedstrijd van zaterdag zich onder een heel ander gesternte zal afspelen. Er valt zaterdag zeker geen beslissing, maar de winnaar tankt ongetwijfeld een pak vertrouwen in het vooruitzicht van de laatste wedstrijd van de heenronde en da’s voor Beveren de lastige thuismatch tegen een sterk op dreef zijnde KVSK United.

Wie bij aanvang van dit seizoen luidop had verkondigd dat de ploeg van ex-Beverentrainer René Desaeyere na 16 speeldagen 4 punten meer zou tellen en drie plaatsen hoger zou staan in de rangschikking, werd vermoedelijk voor niet goed bij zijn hoofd aanzien. Toch is dat voor aanvang van dit treffen de werkelijkheid en ja, da’s even wennen. Ik herinner mij de reportages in de maand juli op de lokale RTV over Tunhout en dat was één en al kommer en kwel. Onvoldoende manschappen om de trainingen mee te hervatten en spelers die dreigen te vertrekken bij een verdere leegloop. Met andere woorden, walgelijke toestanden voor een trainer, maar ervaren René Desaeyere bleef er opvallend rustig bij alsof het alleen maar beter kon worden. Als ik nu zie hoe de Kempenaren het doen maak ik me hierbij twee bedenkingen.

  1. Dikke proficiat en eindeloos veel respect voor de Turnhoutenaren, een beetje vergelijkbaar met wat er in Moeskroen is gebeurd.
  2. Weg met al die voetbalwijsheden die het belang van een goeie voorbereiding schromelijk overdrijven. Zet een bende gemiddelde voetballers bij mekaar, geef de trainer (en hij hoeft niet de naam Louis Van Gaal te dragen) de opdracht er een hechte vriendengroep van te maken en je bent al een heel eind op weg om goeie zaken te doen.
Waar ik naartoe wil is dat, als René er straks in slaagt zijn ploeg in de Exqi league te houden, al dan niet met overschot, schat ik zijn inbreng even hoog in als pakweg Herman Helleputte die met zijn Lierse kampioen wordt. En onthou voor zaterdag alvast de namen van Henny Noyen en Alan Ven bij Turnhout, want de eerste scoort vlot (9 keer tot nu toe) en de tweede is nooit ver uit de buurt als het om de laatste pass gaat.

Patrick Van Wesemael.