StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal BETER LAAT, MAAR HOPELIJK NIET TE LAAT.

Kerstkalkoen ligt Beverse clubleiding zwaar op de maag en dat kost de baan van Johan Boskamp.

Het zat er al enkele weken aan te komen en zondagavond werd het officieel bekendgemaakt : Johan Boskamp die met luid tromgeroffel werd binnengehaald en van de clubleiding carte blanche had gevraagd en gekregen om middels een ambitieus driejarenplan KSK Beveren weer naar eerste klasse te loodsen, werd zondag jl. bedankt voor niet bewezen diensten.

Er zijn ongetwijfeld een pak oorzaken naar voor te schuiven waarom de brutale Nederlander zijn C4 vervroegd in ontvangst mocht nemen, maar laat ik mij beperken tot de voornaamste en vervolgens vermoedelijk de laatste druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. Met amper 14 schamele puntjes is KSKB halverwege de competitie ver beneden de verwachtingen gebleven en dit met een spelersgroep die hij in ruime mate zelf mocht samenstellen, evenals zijn technische staf. Met dit meer dan behoorlijk potentieel kon Boskamp op geen enkel moment bekoren en niet onbelangrijk : er werden nauwelijks punten, laat staan overwinningen, gepakt. Recentelijk werd dan ook Stephan Van der Heyden (t3) doorgestuurd en toen Boskamp dit nieuws vanop zijn ziekbed moest vernemen, kon hij zich wellicht betere opkikkertjes indenken. Vanaf dat moment was het hek helemaal van de dam en stond het zo goed als vast dat de in juli nog zoveel belovende samenwerking tussen KSK Beveren en de voormalige Gouden Schoen Johan Boskamp, geen lang leven meer beschoren zou zijn. Wat men in Standard een aantal jaren geleden op enkele weken had gezien, moest helaas in Beveren een half jaar duren en dat was lang, veel te lang. Er hebben zich in dat half jaar immers met de regelmaat van de klok toestanden afgespeeld die door het bestuur van een caféploeg als wraakroepend zouden worden ervaren, maar die op Exqi League-niveau te lang ongestraft mochten doorgaan. Het was ondertussen een publiek geheim dat hoofdsponsor Jo Van Moer allesbehalve was opgezet met de sportieve gang van zaken en een verlengd verblijf op de Freethiel niet langer zag zitten met Boskamp als sportieve eindverantwoordelijke.

Ondertussen werd beloftencoach David Penneman aangesteld als in eerste instantie een soort overgangsfiguur om Boskamp op te volgen, maar van Penneman mag worden aangenomen dat hij over het potentieel beschikt om op termijn een waardevol hoofdcoach te worden. David is jong, beschikt over de nodige diploma’s die zijn kunnen op papier bevestigen en heeft als ex-jeugdcoördinator ongetwijfeld zicht op ontluikend talent dat op het KA Beveren en de Freethiel rondloopt. Bovendien was hij met zijn beloftenploeg bezig aan een uitstekend seizoen met uitzicht op de hoofdprijs of een ereplaats aan het einde van het seizoen.

Veel zal dus afhangen van de komende transferperiode, want hoe men het ook draait of keert, David zal straks in de terugronde aan de slag moeten met een spelersgroep die grotendeels door zijn voorganger was samengesteld en we zijn met zijn allen benieuwd of hij dat als een cadeau of eerder als een vergiftigd geschenk zal ervaren. Er zijn immers insiders die beweren dat onze spelersgroep niet evenwichtig is uitgebalanceerd en in dat geval heeft Penneman recht op een eerlijke en aanvaardbare bouwtermijn.

En zoals steeds heeft elke medaille een keerzijde : voor Boskamp zal het niet allemaal kommer en kwel zijn na zijn ontslag, want hij kan zich vanaf nu weer volop richten op de diverse media-aanbiedingen, want volgens mij twijfelde Bossie regelmatig of hij nu voltijds trainer van Beveren was of eerder fultime co-commentator bij de VRT of VT4. Voor laatstgenoemden bleek hij altijd bereikbaar en beschikbaar te zijn, terwijl het bijwonen van een sportavond van de eigen trouwe Beverensupporters blijkbaar een stuk moeilijker lag (toegegeven, hij had op dat moment last van een Mexicaantje).

In de marge van dit artikel nog meegeven dat de kans groot is dat de volledige negentiende speeldag die omwille van de weersomstandigheden werd afgelast, zeer vermoedelijk integraal wordt herspeeld op woensdag 3 februari. Voor Beveren betekent dat een thuiswedstrijd tegen het verrassend sterke KVSK United van Franky Vanderelst. Hopelijk heeft trainer David Penneman tegen die tijd zijn troepen al voldoende kunnen herschikken. Hij heeft alvast het onverwachtse voordeel op basis van zijn coach-zijn bij de beloften, de jongens die daar de afgelopen maanden hun stinkende best hebben gedaan, vlugger dan zijzelf hadden verwacht en gehoopt, een mooie beloning te geven. Want Boskamp had wel de naam graag met jongeren te werken, maar blijkbaar was het op een paar uitzonderingen na (Marvin Peersman en in iets mindere maten Ceesay en Vervaet), geen voordeel om op de Freethiel te zijn opgegroeid.

Patrick Van Wesemael.