StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

OLIFANTEN OVERDONDEREN STIEREN, MAAR NIET MET DE CIJFERS.
africacup5
Topfavoriet Ivoorkust is 90 minuten baas, maar raakt niet voorbij de uitstekende doelman van Burkina Faso.

Dat een brilscore toch een leuke wedstrijd kan opleveren, hebben vanavond Ivoorkust en Burkina Faso bewezen, al moet gezegd dat 95 procent van het spektakel de verdienste was van de bij momenten wervelende Black Stars. Vooral de eerste helft van Ivoorkust was adembenemend goed en het was een klein wonder dat het nietige Burkina Faso in die fase van de wedstrijd overeind bleef. Vooral Gervinho was vaak ongrijpbaar, maar zijn maats konden de voorgeschotelde open doelkansen niet verzilveren. Als terecht van Didier Drogba wordt beweerd dat hij een spits van wereldklasse is, dan zal het niet lang meer duren of Gervinho is dat binnenkort ook. De vinnige aanvaller die als zestienjarige nog een weekje in Bornem bij Peter Stabel inwoonde toen een Ivoriaanse jeugdselectie vanuit Parijs een ommetje naar Beveren maakte, hield bv Salemon Kallou van Chelsea gedurende een uur op de bank.

De wedstrijd kon zomaar een kopie zijn geweest van een Beverse match een jaar of acht geleden : uitstekend voetbal om duimen en vingers van af te likken, zwierige combinaties en opstapelen van niet te missen doelkansen, maar scoren was er ook ditmaal niet bij. En da’s nochtans vreemd, want met Drogba van Chelsea en Gervinho van Rijsel, hebben de Olifanten spelers die in respectievelijk Engeland en Frankrijk vlotjes de weg naar de netten vinden.

In het team van coach Halillocic zaten overigens heel wat spelers die via de Belgische eerste klasse hun weg in Europa maakten : Tioté en Dindane bij Anderlecht, Didier Zokora (ex-KRC Genk) en Copa, Eboué, Yaya Touré en Gervinho als Ex-Beverenspelers met Artur Boka op de bank.

Ivoorkust zette alles op alles om alsnog de overwinning uit de brand te slepen, maar het bleef 0-0 en de eerste verrassing van de Afrika Cup was een feit. Dit gelijkspel zal in Abidjan als een grote teleurstelling worden ervaren, maar zoals het team van Copa voetbalde hoeft het niet eens een goeie dag te hebben om van elke deelnemer aan de Afrika cup te kunnen winnen. In een kort interview na afloop van de wedstrijd vertelde Eboué dat hij enerzijds ontgoocheld was in het resultaat, maar anderzijds blij te zijn dat er niet werd verloren tegen een elftal dat nauwelijks zijn verdedigende stellingen durfde verlaten en het zal niet de eerste keer zijn dat je dan, tegen alle voetballogica in, alsnog het deksel op de neus krijgt. En Copa, die moest eigenlijk maar één keer de mouwen opstropen, maar deed dat wel prima op een verraderlijk botsende bal.

Door deze draw krijgt de wedstrijd van aanstaande vrijdag om 19.30 uur tegen Ghana een extra dimensie. Verlies van de Olifanten zou zomaar de uitschakeling kunnen betekenen en dat zou een regelrechte ramp zijn voor de ploeg die straks op het WK in Zuid-Afrika in een groep met o.a. Brazilië, Portugal en Nederland, tot grootse daden in staat wordt geacht. Allen present dus vrijdagavond in Den Belly’s voor Ivoorkust-Ghana.

Patrick Van Wesemael.