StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING KSK BEVEREN - KAS EUPEN.

David Penneman krijgt mooie affiche om te debuteren.

Helemaal zeker is het nog niet, maar enkel wanneer zich een ultieme weersomslag zou voordoen, opent KSKB morgenavond de terugronde tegen een aantrekkelijke tegenstander. Eupen deed in de zomer heel wat inspanningen om ronkende namen naar de Kehrweg te halen en alhoewel die manier van werken hier en daar op wat scepticisme stuitte, kan niet worden ontkend dat de beleidsverantwoordelijken in hun opzet (de Oostkantonners een rol van betekenis laten spelen), met brio zijn geslaagd. Eupen voert, samen met de grootste titelfavoriet Lierse, de rangschikking aan en is vastberaden de Pallieters geen duimbreed toe te geven in de titelrace. En beide gedoodverfde titelkandidaten kunnen zich eigenlijk nauwelijks een misstap veroorloven, want dan zou KVSK United dat stiekem op de loer ligt met amper één puntje minder, wel eens de lachende derde kunnen worden.

KAS Eupen is dus bezig aan een schitterend seizoen dat misschien één schaduwzijde heeft : heel wat spelers zoals bv. Mathias Lepiller en Afrika Cup-ganger Willy Aubameyang, konden zich in de belangstelling van binnen- en buitenlandse eersteklassers voetballen en zouden wel eens op het laatste nippertje eieren voor hun geld durven kiezen.

Bij KSK Beveren is het benieuwd uitkijken naar de evolutie in het prille post-Boskamptijdperk. Het ambitieuze en veelbesproken driejarenplan dat door Johan Boskamp werd uitgetekend, was een kort leven beschoren. Maar veel erger nog, de beleving en het niveau van het voetbal in de heenronde, waren van een ongezien dieptepunt. Daarom is het zeker geen nadeel dat een jonge trainer zonder vooroordelen en/of rancunes deze ongetwijfeld meer getalenteerde spelersgroep dan hun rangschikking laat uitschijnen, mag overnemen. Penneman krijgt met Eupen een droomaffiche om te starten, nam de uitgestoken hand van de weergoden deze week in dank aan en heeft nu eenmaal het ontegensprekelijke voordeel dat het alleen maar beter kan. En hij is simpelweg supergemotiveerd om dit onverwachts in de schoot geworpen hemelse cadeau, voor geen geld van de wereld af te staan alvorens het ultieme streefdoel “redding” is verzekerd. Op Davids schouders rust de loodzware opdracht de complete Beverse entourage aan een hoognodige brainstorming te onderwerpen, want van clubleiding tot supporters, van spelers tot sponsors, overal zit de klad er goed in. Het siert de 36-jarige Penneman dan ook dat hij deze (sommigen schrikken er niet voor terug om het een vergiftigd geschenk te noemen) enorme uitdaging wil/durft aangaan.

Hoe gesmeerd het bij Eupen voor de winterstop liep, des te harder de Beverse motor in die periode sputterde. Daar waar de jaarwende en bijbehorende kalenderstop voor de bezoekers wellicht wat ongelegen kwam, des te meer snakte alles wat Beveren ademt naar een liefst ruime break. Men zou dus kunnen stellen dat het bij Eupen moeilijk beter kan, terwijl in Beveren geen mens twijfelt dat gezien de inhoud van deze groep, het gewoon pakken beter moet. Grote vraag is natuurlijk hoe een door Boskamp samengestelde spelersgroep op de trainerswissel zal reageren en tevens hoe de jongens van David Penneman de winterstop hebben verwerkt. De voorbije jaren speelde Beveren telkens een miserabele terugronde en een kopie daarvan zou ditmaal zonder discussie dodelijk zijn.

Op de tweede speeldag verloor Beveren aan de Eupense Kehrweg kansloos met 3-0. Het seizoen daarvoor was de catastrofe totaal, want toen moest Dantschotter zes ballen uit zijn netten vissen en dan doet een eerredder er eigenlijk niet meer toe. De traditie hebben we dus zeker niet mee, maar laten we ons optrekken aan de gedachte dat tradities er zijn om te breken. Alhoewel de spelersgroep vrijdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de Supportersvereniging schitterde door hun voltallige afwezigheid, hoop ik dat diezelfde supporters zaterdagavond nog eens voor tweehonderd procent achter hun ploegske gaan staan en wie weet wat er dan allemaal mogelijk is.

Patrick Van Wesemael.