* Ivoorkust wint van Ghana, maar verliest Eboué met rood.

Vrijdagavond heeft Ivoorkust zich na 3-1 winst tegen Ghana, geplaatst voor de volgende ronde van de Afrika Cup. Het was een boeiende wedstrijd met wisselende doelkansen, maar de pech die de Ivorianen in hun eerste partij tegen Burkina Faso achtervolgde, viel ditmaal Ghana ten deel.

Ivoorkust kwam halverwege de eerste helft op voorsprong na een prachtige aanval over verschillende schijven. Via Yaya Touré en Kallou werd Gervinho in het straatje gestuurd en die werkte beheerst af. Copa werd niet zo vaak aan het werk gezet, maar de weinige keren dat hij moest optreden, gebeurde dat voortreffelijk.

Na een kwartier in de tweede helft maakte Eboué een smerige overtreding op een totaal zinloze plaats en hij kreeg terecht rood. Ghana geloofde met een numerieke meerderheid en nog een half uur te gaan plots nog meer in zijn kansen en meteen na de uitsluiting van Eboué, belandde een bal op de paal naast Copa. De beslissing viel kort daarna : een vrijschop van Tiene vanop zeker 30 meter leverde de 3-0 op. Drogba kopte nog knap de overdreven 3-0 binnen, maar Ghana kreeg even later nog een strafschop in cadeauverpakking aangeboden en die werd door Gyan benut. Gervinho en Yaya werden een stuk in de tweede helft naar de bank gehaald.

Door deze overwinning en het forfait van Togo, is Ivoorkust geplaatst voor de volgende ronde. Burkina Faso heeft aan een draw tegen Ghana genoeg om zich eveneens te kwalificeren, maar tegen het op papier sterkere Ghana wordt dat vast een match om naar uit te kijken.