StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal NABESCHOUWING BEVEREN – OOSTENDE.

Sneeuw deze keer geen spelbreker.

De laatste ervaring die KSKB met een onverwachts sneeuwdeken heeft, was er eentje om snel te vergeten. De wedstrijd op Ronse vorig seizoen duurde nauwelijks een kwartier, maar in die korte tijdsspanne hadden onze jongens al een achterstand opgelopen. Toen de wedstrijd een paar maanden later weer op de kalender werd geplaatst, waren blijkbaar onvoldoende lessen getrokken, want als ik me nog goed herinner werd het een 4-2 pandoering. Toen zaterdagavond omstreeks het aanvangsuur de sneeuw met bakken naar beneden dwarrelde, vreesden veel supporters dat zij een beenhouwersreis hadden gemaakt. Toch liet de ref aftrappen, maar zelfs toen bleek dat Beveren zich het beste aan de klimatologische omstandigheden had aangepast en wederom als een herboren ploeg op het veld stond (tussen de lijnen kan ik moeilijk zeggen, want die waren nog nauwelijks zichtbaar), gaf ik er geen cent voor dat deze wedstrijd zou worden uitgespeeld.

Heel even leken de weergoden ons wederom ongunstig gezind, want tegen de gang van het spel in bracht Laleman de bezoekers binnen het kwartier op voorsprong. Maar kenmerkend voor het Beveren van David Penneman (het was overigens zijn voorwaarde naar de spelers toe om in het fanion te geraken), is dat de ploeg als herboren, complexloos en blijkbaar boordevol vertrouwen staat te voetballen. Dit elftal is in niets meer te vergelijken van de ploeg die voor de winterstop stond te knoeien alsof het een lieve lust was en waarbij de leuze “ieder voor zich en God voor ons allen”, was. Spelers vinden mekaar plots blindelings, kijken niet op een inspanning om een gevallen steek van een medemaat op te rapen en strijden met een leeuwenhart en frisse kop alsof het seizoen pas nu begint. Met deze mentaliteit zien de supporters het weer volop zitten en belangrijker, een wedstrijd bijwonen van KSKB is niet langer een inspanning, maar terug ontspanning.

Het doelpunt van Laleman werd gelukkig (maar geluk moet je natuurlijk afdwingen) snel gevolgd door de gelijkmaker van Kristof Snelders die later in de match nog met een schitterende kopbal uitpakte waarop doelman Delwarte een dito save in huis had. Amper een paar minuten daarna bewees ook Rentmeister dat zijn hoofd weer op voetballen staat, want met een prima kopbal op vrijschop zorgde Jeffrey voor de 2-1. En de Beverse scoringsweelde was groot en ongekend zaterdagavond, want youngster Joachim Van Damme die niet enkel op een hoog niveau stond te verdedigen, knalde daarenboven een nieuwe Beverse vrijschop magistraal en onhoudbaar binnen. Rusten bij 3-1 voorsprong, het gaf een zalig gevoel en voor het eerst dit seizoen overviel de supporters aan de rust zo iets van : zelfs al staat Oostende hoog in de rangschikking, dit geven we niet meer uit handen.

Ook na de thee bleef Beveren bij momenten wervelend voetballen en de 4-1 van de meevallende nieuwkomer Amodou Abdullei, was niet meer dan de logische afspiegeling van wat er op de witte rechthoek gebeurde. KSK Beveren verzamelde op 90 minuten ongeveer evenveel doelkansen dan in 5 wedstrijden samen tijdens de heenronde. Baghdad ploetert weer als in zijn beginperiode, Rentmeister is opnieuw die rots in de branding en Lardenoit loopt het grootste gat met verbazend gemak dicht. Wat moet het prettig zijn in dit gesmeerd geheel te mogen meedraaien. Maar de weg is nog behoorlijk lang, want de opgelopen averij was groot. Voetjes op de grond dus en keihard blijven werken, geen mens die er aan twijfelt dat trainer Penneman zijn spelers met die opdracht woensdag tussen de lijnen stuurt tegen de verrassende competitieleider United.

Patrick Van Wesemael.