StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING
KSK BEVEREN – KVSK UNITED.


Competitieleider waardig partij geven.

Lierse en Eupen, laatstgenoemde vooral omwille van zijn driftig aankoopbeleid, werden voor aanvang van het seizoen als uitgesproken titelpretendenten beschouwd, maar begin februari is het KVSK United dat ook zijn visitekaartje heeft afgegeven en toegegeven, het ziet er heel knap uit. Louter op de cijfertjes afgaande kan KVSK zelfs de beste papieren voorleggen, want met een wedstrijd minder gespeeld, telt het evenveel punten als medeleiders Lierse en Eupen en is het verre van kansloos om aan het einde van het seizoen in de prijzen te vallen.

Als voetballer en later co-commentator bij Prime Sport, maar zeker als mens heeft de huidige Lommelse sportief verantwoordelijke Franky Vanderelst altijd mijn voorkeur gehad. Maar om eerlijk te zijn, als coach vond ik hem tot nu toe bij o.a. GBA en Lokeren nogal grijs. De ploegen deden het onder zijn leiding helemaal niet slecht, maar er ontbrak vaak wat regelmaat en ook het spektakelgehalte mocht gerust een beetje hoger. Was het de naam Vanderelst die bepaalde verwachtingen opwekte, of ontbrak het bij de ploegen waar hij op dat moment werkzaam was aan voldoende kwaliteiten om resultaten en spektakel af te leveren, het zijn en blijven waarschijnlijk onopgeloste raadsels. Die middelmaat leek ook in zijn eerste seizoen bij United het handelsmerk van Vanderelst te worden, want KVSK eindigde vorig seizoen heel verdienstelijk onderaan de linkerkolom en met 51 punten kwam het amper 4 puntjes tekort om een eindrondeticket in de wacht te slepen. Dit seizoen valt KVSK United evenmin op door zijn spectaculaire uitslagen, maar de regelmaat is er wel en die is dus goed voor een schitterende leidersplaats. Met 6 opeenvolgende overwinningen zijn de Noord-Limburgers ontegensprekelijk de ploeg van het moment en met de beloftevolle middenvelder Guy Dufour heeft het ook de man in vorm in zijn rangen. Voor zover ik me nog herinner lukte diezelfde Dufour vorig seizoen een wereldgoal op de Freethiel. De uiterst zwakke terugronde van KSKB vorig seizoen kende overigens een triest dieptepunt uitgerekend thuis tegen United dat toen ook op een woensdagavond (25 maart) met droge 0-3 cijfers kwam winnen op de Freethiel. Het was het begin van een dramatisch competitieslot dat helaas ook in de heenronde van dit seizoen een verwenselijk verlengstuk kreeg.

Na de hoopgevende 1-1 tegen Eupen, dacht ik bij mezelf : één zwaluw maakt de lente niet. Die sterke partij kreeg afgelopen weekend in Tubeke echter een opvolger en tegen Oostende werd de kroon op het werk gezet. Een mens is dan snel geneigd te denken dat de leider op geen beter moment kan komen, maar laat ons voorlopig de beide voeten op de grond houden en als uitgangspunt nemen koploper KVSK United op een waardige manier partij te geven en als dat met puntgewin gepaard kan gaan, graag natuurlijk ! United is alleszins geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, want geheel toevallig sta je nooit bovenaan. En met namen als doelman Bjorn Sengier, Wouter Scheelen, Harald Pinxten, Patrice Noukeu en de geciteerde Guy Dufour, heb je als trainer zeker niet te klagen. Maar de grote kracht van United schuilt volgens mij in de aanval waar het met Jason oost, Jeroen Ketting en Davy Brouwers, 3 jongens heeft die de kunst verstaan het geringste misverstand optimaal uit te buiten. Precies daarom is het jammer dat Joachim Van Damme achteraan verstek moet geven vanwege een gele schorsing, terwijl nieuwkomer Amodou Abdullei voor deze wedstrijd niet speelgerechtigd is.

Is Beveren bekwaam de opmars van KVSK te stuiten, of zetten de Noord-Limburgers hun zegereeks verder, het antwoord kennen we morgenavond omstreeks 22 uur. Ik zou alvast een tevreden mens zijn als Geel-Blauw opnieuw lekker meevoetbalt en het vuur aan de schenen van de leider kan leggen. Maar kwaad zijn als we dan ook nog punten pakken, daar denk ik niet aan !

Patrick Van Wesemael.