StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING
WETTEREN – BEVEREN.


Op bezoek bij de ploeg die het meeste respect verdient. Zaterdagavond zakt KSKB naar het Marcel De Kerpelstadion van Wetteren af om er de belangrijkste match van het seizoen te spelen en ik hoop op die manier nog een keer of elf mijn voorbeschouwing te kunnen beginnen, want het zou betekenen dat KSK Beveren al die tijd wedstrijden met inzet kan blijven betwisten.

Tot nu toe kon Beveren dit seizoen geen enkele keer de volle inzet pakken op verplaatsing, maar als het zijn verblijf in de Exqi League – op welke manier ook – wil verlengen, moet het met die kwalijke reputatie dringend breken. David Penneman en co kunne immers buitenshuis nog 21 punten verdienen en minstens de helft daarvan is nodig om de 4 resterende thuismatchen aantrekkelijk te houden. Er moet dus gewonnen worden bij de ploeg van ex-Beverenspelers Sam De Munter en jan De Langhe, want anders kan men wellicht (tenzij een groot mirakel) een kruis maken over elk positief scenario. Uiteraard zal dat gevreesde druk met zich meebrengen, maar anderzijds kunnen we er niet omheen dat deze groep voldoende spelers bevat die niet aan hun proefstuk toe zijn en een pak ervaring in de pocket hebben. Lemmens, Lardenoit, Jacobs, d’Haemers, Snelders enz., zijn jongens van wie mag worden verwacht dat zij met druk weten om te gaan en het gebrek aan routine bij de andere jongens compenseren.

Rond elke ploeg in de Exqi League kan best een leuk verhaal worden opgehangen, maar de vereniging die in de huidige jaargang mijn grote bewondering geniet, is Standaard Wetteren. Overgekomen uit derde klasse en met een bijzonder onervaren kern voor de leeuwen geworpen in tweede klasse, doet deze club rekening houdende met haar financiële mogelijkheden, het voortreffelijk. Het nam een schitterende start en pakte vlot punten, kende 5na de winterstop een dip en werd enkele keren behoorlijk afgetroefd, maar trainer Wim De Corte heeft inmiddels de locomotief terug keurig op de rails gekregen en haalde recentelijk 4 op 6 (thuis winst tegen Antwerp en 0-0 in Tienen). Tussen beide wedstrijden in kreeg het wel een forse dreun van Ronse of moet ik zeggen Kevin De Broyer (1-5), maar dat was louter een accident de parcours. In die puntenarme periode bewaarde men in Wetteren de rust, behield het vertrouwen in de sportieve leiding en de spelers bedankten hiervoor met nieuw puntengewin. Het zou al heel erg moeten mislopen wil Standaard met zijn 30 punten nog in de problemen geraken en die vaststelling te mogen maken begin maart, is naar mijn bescheiden mening een grootse daad van een niet zo grote club. Dikke proficiat aan de Wetterse entourage die dit realiseerde.

Bij Beveren is het voor de zoveelste keer benieuwd afwachten of de ploeg de sterke prestatie van thuis tegen Lierse, eindelijk een keertje kan doortrekken op een ander terrein dan dat van de Freethiel. De balans buitenshuis is met 4 op 33 Beveren-onwaardig. Deze verschrikkelijk slechte cijfers moeten met de snelheid van een komeet omhoog of het zal onherroepelijk fout aflopen. En als we het zonet over prestatiedruk hadden, eigenlijk zijn het de spelers die zichzelf druk hebben opgelegd door langdurig ondermaatse prestaties te leveren. Op Antwerp bewezen de Beverse supporters door hun massale aanwezigheid achter hun KSKB te blijven staan en niemand twijfelt er aan dat het ook in Wetteren zo zal zijn. Een overwinning in het Marcel De Kerpelstadion kan voldoende zijn om de vonk te doen overslaan en om het einde van een bijzonder donkere periode uit de clubgeschiedenis in te luiden.

In oktober vorig jaar geraakte Beveren op de Freethiel niet voorbij Standaard Wetteren (1-1). Met dit resultaat kunnen we nu, zelfs buitenshuis, onmogelijk tevreden zijn. Winst kan wonderen doen, maar vast staat dat het in de resterende matchen niet bij één wonder zal mogen blijven om een goede afloop te garanderen. Laat uw mannen David in geen geval Ewout Denys uit het oog verliezen, want die is naar verluidt goed bezig om zich elders in de kijker te voetballen.

Patrick Van Wesemael.