StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal NABESCHOUWING BEVEREN – BERGEN.

Kwartiertje goed mee voetballen volstaat niet om punten te pakken. KSK Beveren heeft in tegenstelling tot zijn concurrenten niet kunnen profiteren van de toenemende druk bij de ploegen die meedoen voor de titel. Wat Leuven in Eupen en Wetteren in Lommel vermochten, lukte Geel-Blauw voor eigen supporters tegen de nieuwe leider Bergen niet. Dat ook Turnhout en Boussu-Dour tegen respectievelijk Antwerp en Waasland de punten thuis hielden, maakt dat de grote voldoening van de winst vorig weekend in Wetteren, wel zeer snel plaats heeft moeten ruimen voor de harde realiteit die ons leert dat misstappen zoals die tegen Mons afgelopen zaterdag, met de week pijnlijker gevolgen zullen hebben.

Van de heenwedstrijd herinner ik mij zo voor de vuist weg dat kansloos na een draak van een match, met 1-0 in het Charles Tondreaustadion werd verloren. Na die wedstrijd vroegen terecht ontgoochelde supporters in het holst van de nacht een onderhoud aan met spelers en trainer Boskamp en dat kwam er ook in het Themacafé. Een vergelijkbaar gevoel van onmacht overheerste zaterdagavond na afloop van de wedstrijd tegen Bergen bij de supporters, vooral toen zij even later op de televisieschermen de resultaten van de andere wedstrijden vernamen. Men zou haast gaan denken dat er een complottheorie tegen ons ploegske bestaat, maar dat zou uiteraard een veel te goedkoop excuus zijn en van de schuld voor eigen falen steeds bij derden te zoeken, wordt men op termijn niet beter. Overigens, coach David Penneman was na de wedstrijd met een aantal van zijn spelers terug te vinden in het Themacafé en dat mag in de gegeven omstandigheden moedig worden genoemd. Naast het feit dat Penneman aan de slag moest met de beschikbare bouwstenen, wordt David inmiddels ook geconfronteerd met omstandigheden die weinig of niets met het sportieve te maken hebben (achterstallige betalingen, staking enz.), maar die er wel een invloed op kunnen uitoefenen. Laten we dus vooral niet schieten op de pianist, want die is bij zijn debuut op het voor hem tot nu toe hoogste niveau, zeker niet met zijn kont in de boter gevallen.

En toch begon KSKB ver van onaardig tegen een qua gestalte en fysiek imponerend Mons. Na het verstrijken van het eerste kwartier kon niemand vermoeden dat we de resterende 70 minuten kansloos waren en nauwelijks tot een deftig uitgespeelde aanval sactie zouden komen. Dan moeten we het dus hebben over die ene kans voor Zoran Kokot die helaas de bal iets te ver van de voet liet springen om succesvol te kunnen zijn. Een veel te povere balans natuurlijk om puntengewin te claimen. Nu kan zo’n resultaat thuis tegen de leider nooit de enige rede zijn waardoor we in de shit zijn geraakt, maar de teller tikt ondertussen angstvallig snel af en veel tijd om te compenseren is er niet. Met de speeldag zal het duidelijker worden welk lot ons te wachten staat. Laat ik het houden op wat ongetwijfeld stukken eenvoudiger uitspreekt dan het in de praktijk om te zetten : thuismatchen tegen Luik, Leuven en Turnhout winnen en de volle pot meenemen op Boussu en Tienen. Als Boussu of Tienen niet lukt, kunnen Brussels, Doornik of United eventueel een alternatief zijn, maar U voelt het vast aankomen, dit wordt een loodzware opdracht en ik troost me voorlopig met de gedachte : beter loodzwaar dan onmogelijk. Tot slot nog twee bedenkingen bij de match van zaterdag : Joachim Van Damme was één van de weinige spelers op het niveau van Bergen en good old Erwin Lemmens laat best zijn handschoenen een hogedrukbehandeling ondergaan, want die lijken wel met bruine zeep ingestreken. Erwin zal het mij hopelijk niet kwalijk nemen als ik stel dat hij momenteel zonder veel vertrouwen onder de lat staat. Zelfs bij het ontbreken van vertrouwen is hij voldoende getalenteerd om als het moet een wonderbaarlijke redding uit het getergde lichaam te persen, maar op hoge ballen oogt het allemaal nogal onoordeelkundig.

Patrick Van Wesemael.