StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING
DOORNIK – BEVEREN.


Belangrijkste match van het seizoen.

De overwinningen tegen Brussels en Luik waren een must om te blijven meedoen voor het behoud, maar echt veel zijn we er gezien de eerder opgelopen achterstand, nog niet mee vooruitgekomen. Ik mag er niet aan denken, maar winst zaterdag in Doornik, dat zou pas echt sensatie zijn, of moet men omstreeks deze periode op het jaar spreken over een onvervalste verrijzenis ?

Toen een paar maand geleden Alex Czerniatynski in Henegouwen werd opgevist om het zinkende schip RC Doornik drijvende te houden, waren velen benieuwd hoeveel averij de sympathieke inwoner van Rumst had opgelopen bij zijn ontslag op de Freethiel. Dat bleek reuze mee te vallen, want Czernia pakte uit met een 15 op 15 en loodste daarmee Doornik op enkele weken tijd van een uitzichtloze naar een bijna zeker veilige positie in de rangschikking. Cernia heeft van de 11 gespeelde matchen onder zijn leiding er 7 gewonnen en daar past enkel de omschrijving “schitterend” bij, zeker als men weet dat Doornik voorlaatste stond op het moment dat hij het sportieve roer overnam. Na dit stuntwerk kwam Doornik opnieuw op de planeet aarde terecht. Het won een keer, het verloor een keer en thans is zijn positie dusdanig dat het genoeg heeft aan één winstpartij om, nog niet mathematisch, maar in de praktijk haast zeker in tweede klasse te blijven. Wil Czernia die virtuele zekerheid tegen Beveren realiseren ?

In deze fase van de competitie is de eerstvolgende wedstrijd altijd de belangrijkste, maar mocht Beveren er in slagen een derde opeenvolgende zege te boeken door RFCT in eigen huis drie punten af te snoepen, dan worden nog diezelfde avond op de Beverse markt de fundamenten gelegd voor een Andries-standbeeld. Zelfs met een puntendeling zal het leggen van de eerste steen gewoon doorgaan. Niet dat de redding van Beveren hiermee een feit is, de gedroomde basis voor een happy-endscenario echter wel. Waar na de zure nederlaag in boussu-Dour niemand meer in geloofde, nl. het behoud verzekeren zonder het spelen van eindrondevoetbal, kan winst of een gelijkspelletje in het Luc Varennestadion, de aanzet zijn voor een zoveelste Bevers wonder.

Treft Geel-Blauw Doornik op het juiste moment ? Het lijkt er op alsof de gastheren de overwinnelijkheid van de beginperiode van Czerniatynski hebben afgeworpen en da’s maar goed ook, want anders was het een kansloze missie geworden. Afgelopen weekend nog liet Racing in de slotminuten een puntje liggen in het Tienense Bergéstadion en dat kwam ook Beveren slecht uit. Maar vooral thuis is Doornik een te vrezen tegenstander. Alleen Lierse trok recentelijk aan het langste eind in het Luc Varennestadion (1-2), maar Eupen, OHL en Ronse keerden de voorbije weken met lege handen terug uit Doornik. Buitenshuis loopt het tegenwoordig wat stroever, al staat de 2-3 winst bij Bergen toch maar mooi in de statistieken.

Beveren zal het zaterdag in Doornik moeten stellen zonder o.a. Rentmeister, Van Damme en Jacobs, maar als ik hier de voorbije maanden heb geroepen dat we een ruime kern hebben, zal Chris Andries best wel wat alternatieven uit zijn hoge hoed toveren. Misschien zien we Yannick Aerts nog eens aan het werk, want die was vorig weekend outstanding in Luik met de beloften. Erwin Lemmens mag zich verwachten aan een warm avondje Henegouwen en krijgt ongetwijfeld de gelegenheid om zijn secuur keeperswerk van de afgelopen 2 matchen, te bevestigen. En wat in het geval van verlies in Doornik ? Liever niet natuurlijk, maar door de zes op zes is het niet per se dodelijk, alleen hebben we ons lot daardoor wat minder in eigen handen. PS. Als de techniek mij niet in de steek laat, kunnen jullie vanaf morgenavond een interview beluisteren met de Doornikse coach Alex Czerniatynski.

Patrick Van Wesemael.