StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING
RONSE-BEVEREN.


Geen wedstrijd voor Beverse hartlijders of zijn die er inmiddels allemaal tussenuit ?
Wedstrijden waarin gouden zaken kunnen worden gedaan, hebben meestal een gevreesde keerzijde. Indien de verplaatsing woensdagavond naar het Orphale Cruckestadion in Ronse een driepunter zou opleveren, krijgt Chris Andries ongetwijfeld een eervolle vermelding in de geschiedenisboeken van de club. Een gelijkspel morgen is een minimumvereiste om in koers te blijven, maar verlies betekent zo goed als zeker een vieze staart aan een turbulent seizoen.

Woensdagavond is KSKB de gast in het Orphale Cruckestadion van Ronse om er FC De Broyer partij te geven. De 28-jarige Brusselaar is zowat het gezicht van het hedendaagse Ronse. Atletisch sterk, snel en een fijne neus voor doelpunten. Momenteel staat de productie van Kevin op 15 treffers en daarmee doet hij nu al één goaltje beter dan vorig seizoen. Het is een spits waarvan elke trainer in de Exqi League droomt er eentje in zijn ploeg te hebben. Een nuchtere gast ook, want daags na zijn stunt in Wetteren waar hij liefst vijfmaal de thuisportier te grazen nam, wuifde hij de eigen verdienste weg en bedankte vooral de ploegmaats omdat die hem op maat hadden bediend.

Als tradities er zijn om te breken, dan mag wat mij betreft Beveren daar morgen al onmiddellijk mee beginnen. Sinds Ronse zijn entree maakte in de Exqi League, speelde het al driemaal tegen Beveren en dat leverde even zoveel overwinningen op voor de Vlaamse-Ardennenbewoners. In wedstrijden tussen Beveren en Ronse vallen de doelpunten dikwijls als rijpe appelen van de bomen. Dit seizoen kwam Ronse met 1-2 winnen op de Freethiel en ook vorig seizoen toen Ronse nog werd getraind door Bart Van Renterghem, toonde het zich tweemaal de betere. In Ronse werd het 4-2, de terugmatch aan de Klapperstraat eindigde op een kansloze 2-3 nadat KSKB binnen het kwartier tegen een 0-3 was aangelopen.

Dat Ronse thans nog in strijd is om eindrondevoetbal te ontlopen, mag best een wonder worden genoemd. De ploeg kende een rampzalige start waarin het slechts één schamel puntje puurde uit zijn eerste tien confrontaties. Dirk Geraerd leek voor velen dan ook aan een kansloze missie te beginnen als opvolger van de genoemde Van Renterghem, maar hij zat boordevol ambitie na zijn ontslag in Roeselare en relatief lange inactiviteit. Dat Geraerd met Ronse nu al 34 punten sprokkelde, is een prestatie om U tegen te zeggen. Het is niet altijd met academisch voetbal geweest, maar de trainer moet nu eenmaal roeien met de riemen waarover hij beschikt en die kunnen sterk van kwaliteit verschillen naargelang de plaats van tewerkstelling.

Ronse-Beveren leverde onder het trainersduo Van Renterghem-Czerniatynski telkens een spektakelstuk op. Zou dat ook het geval zijn nu de sportief verantwoordelijken naar de naam Geraerd & Andries luisteren ? Met de grote belangen die op het spel staan is het waarschijnlijk niet realistisch om veel spektakel te verwachten. Eigenlijk vrees ik een tactisch steekspel waarin beide ploegen mekaar geen duimbreed toegeven en zal het hopen/gokken zijn op die ene bal die dan toch eens goed valt. Nu ja, als die bewuste bal door een Beverse speler op de juiste manier wordt beroerd en beslissend is, balt ondergetekende met evenveel enthousiasme de vuisten als ware het een knalprestatie. Tot slot : we hebben de traditie als vijand, maar de 9 op 12 en de wetenschap dat het in Doornik pas in het wedstrijdslot fout liep, moet toch een goede gangmaker zijn op weg naar de Vlaamse-Ardennen.

Patrick Van Wesemael.