StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING
BEVEREN – TURNHOUT.


Laatste thuismatch van KSK Beveren of eerste match met het oog op volgend seizoen in derde. De wedstrijd tussen Beveren en Turnhout van aanstaande zondag 25 april, wordt wel een heel bijzondere. Hakt Chris Andries knopen door en begint hij vanaf vandaag (dag waarop Beveren zijn licentie niet haalde) te werken in functie van volgend seizoen in derde klasse, of speelt de fantastische provincieclub van weleer die vriend en vijand verrastte in binnen- en buitenland eind de zeventiger tot half de tachtiger jaren, zijn laatste thuiswedstrijd alvorens op te gaan in een Wase fusie.

Onzekerheid troef dezer dagen bij clubleiders, spelers en supporters van KSK Beveren, want zelfs al heeft KSK Beveren geen licentie om volgend seizoen in de Exqi League te starten, daarmee is het verhaal niet over. De politiek en in het bijzonder de Beverse burgervader, liet zich eerder al ontvallen dat er op de Freethiel geen derdeklassevoetbal wordt gespeeld, of om het in fusietaal uit te drukken : het klimaat voor een fusie is nog nooit zo gunstig geweest. En of het nu een samengaan met RS Waasland betreft, of een stapsgewijze samensmelting naar een grotere fusieclub met aanvankelijk eerst Beveren en Waasland, nadien gevolgd door Lokeren, we hebben er thans het raden naar en het begint langzamerhand ondraaglijk zwaar te wegen. Over Nieuwkerken tast ik compleet in het duister. Persoonlijk heb ik lang gedacht dat Guido Van Lijsebetten de enige was die over de financiële mogelijkheden beschikt om als valabele kandidaat-overnemer te worden bestempeld, maar een club in minder dan 15 jaar van provinciale tot vertrouwd gezicht in derde klasse doen promoveren en daarenboven worden gezien als een gelauwerd en gewaardeerd zakenman, het schijnen blijkbaar onvoldoende referenties te zijn om een club bij wie het water tot aan de lippen staat, te mogen helpen. Ik wil openlijk absoluut geen standpunt innemen over wat het moet worden, maar ik ben alvast de opeenvolgende turbulente seizoenseinden kotsbeu.

We zouden haast vergeten dat zondag Turnhout naar de Freethiel komt, maar vooral dat KSK Beveren ook een sportieve plicht te vervullen heeft tegenover zichzelf, zijn getraumatiseerde supporters, Turnhout, Ronse en het hele voetbalwereldje dat al zoveel zware klappen te verwerken kreeg. En misschien val ik in herhaling met mijn sympathie voor onze komende tegenstander turnhout. Die mensen hadden voor aanvang van het seizoen geen centen en geen spelers, maar wat ze wel hadden was de wil en de overtuiging om niet af te gaan en hun huid duur te verkopen. Soms met gasten die amper beseften wat hun overkwam door te mogen spelen in de Exqi League, maar ze gingen ervoor en dat deden onze jongens misschien net iets te weinig. En Turnhout, was dat niet de ploeg waar Beveren zijn laatste kampioenstitel in een bangelijk spannende slotfase pakte ? Zouden die tijden nog kunnen terugkomen ? Beverensupporters, ze blijven er altijd in geloven en zijn niet stuk te krijgen. Blij dat ik één van hen mag zijn. Of toch een uitstervend ras met wat op komst lijkt ?

Patrick Van Wesemael.