StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal VOORBESCHOUWING
KVSK UNITED – KSK BEVEREN.


Met goed gevoel afscheid nemen van de Exqi League.
Zondagnamiddag mag KSK Beveren nog één keertje proeven van tweedeklassevoetbal en dan is het voorlopig over en uit. Ik kies bewust niet om de term “zoete smaak” van de Exqi League te gebruiken, want helaas overheerstte dit seizoen al te vaak een wrange nasmaak. Het seizoen dat zich in juli met de komst van Johan Boskamp en een resem spelers die hem in zijn kielzog volgden, aankondigde als veelbelovend, werd een afknapper zonder voorgaande. Te zelden een hecht spelersblok op het veld gezien, te weinig spektakel, onvoldoende punten en overwinningen, onophoudelijk gemopper en onzekerheid, zonder centen en licentie, maar tot voor aanvang van de match in Tienen overtuigd dat het wel weer goed zou komen.

Zondag staan er zowel voor United als voor Beveren geen sportieve belangen meer op het spel. Voor de thuisploeg is het wellicht een prima gelegenheid om even te ontstressen na een lange en nipt verloren titelstrijd met Lierse en de batterijen weer op spanning te brengen voor de nakende eindronde. Knap werk geleverd Franky en dan heb ik het natuurlijk over onze veelvoudige Rode Duivel Vanderelst die in de schaduw van Lierse en aanvankelijk Eupen, schitterend werk heeft verricht met zijn KVSK. En misschien is zijn job niet eens af, want dit United is ver van kansloos in de eindronde. In alle stilte en zelden in de publiciteit heeft een Lommelse voetballer met Beverenverleden zich heel knap opgewerkt. Zinou Chergui, want dat is zijn naam, had dit seizoen nagenoeg onafgebroken een vaste basisplaats in een geweldig draaiend team en dat verdient een dikke proficiat. Zinou is het zoveelste bewijs dat jonge gasten recht hebben op een aanpassingsperiode die bij de ene al wat langer duurt dan bij de andere. Chergui, Enzo Neve en Bous-Sfia (RS Waasland), Jan De Langhe en Sam De Munter bij Wetteren, het zijn jongens die inmiddels zijn uitgegroeid tot vaste tweedeklassevoetballers waarbij mag opgemerkt worden dat De Munter en De Langhe vlotjes de goal van de tegenstander vinden tegenwoordig. Vanzelfsprekend is het onmogelijk elke jonge speler voluit zijn kans te geven, want dan moeten de Fifa-reglementen worden aangepast zodat een wedstrijd met 44 spelers kan aanvangen in plaats van 22, maar het is op zijn minst een gegeven om eens bij stil te staan. Misschien is dat gebrek aan geduld ook een eigenschap bij jonge spelers zelf, want vaak kan het niet snel genoeg gaan zodra zij een keertje in het fanion hebben proefgedraaid en zo werkt het voetbalspelletje nu ook weer niet. Maar laten we de aandacht opnieuw vestigen op de laatste wedstrijd van de jaargang 2009-2010. Het feit dat KVSK eventueel enkele titularissen rust zou gunnen, is daarom nog geen garantie dat Geel-Blauw iets kan oogsten aan de Gestelse Dijk. Het bekende verhaal dat gemotiveerde vervangers popelen van ongeduld om hun kans waar te nemen, speelt hier zeker mee.

En over dat goed gevoel en afscheid nemen. Momenteel is er zoveel onduidelijkheid over de toekomst van de fantastische club van weleer die nu in sneltreinvaart op weg is naar het ravijn. Welke hulpverlener kan hier nog een succesvolle overlevingsinjectie toedienen ? Geen enkele degradatie hoeft faliekante gevolgen te hebben, maar zonder centen mag je nog zoveel mooie plannen en ambitie koesteren, alles of toch heel veel draait om geld. En het is geen schande om niet over een dikke portemonnee te beschikken, maar in dat geval moet men kunnen terugvallen op een goeie structuur en die lijkt mij voorlopig NOG niet voor handen te zijn. Maandagavond heeft het bestuur van de Supportersvereniging alvast unaniem zijn “go” aan de uitdaging derde klasse gegeven en het hieraan verbonden project zal donderdag op de info-avond worden toegelicht. Wordt het zondagnamiddag de allerlaatste wedstrijd van KSK Beveren, of wordt omstreeks 17 uur de eerste bladzijde geschreven van een hopelijk boeiend hoofdstuk derde klasse, we blijven het graag volgen. KSK Beveren, laat in Lommel nog eens zien dat die geweldige “Geel-Blauwe Leeuwen” niet al hun tanden hebben verloren in de loop der jaren en weet dat de “Beverse boeren” van plan zijn nog lang verder te ploegen.

Patrick Van Wesemael.