StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

krant Uittreksel van een interview met
Jan Mulder in Humo.


Gewezen topvoetballer en Anderlecht-spits Jan Mulder is al jaren een gewaardeerd columnist. In Humo lazen we een reactie van de flamboyante noorderbuur op het intrekken door KSK Beveren van zijn licentie en die wou ik jullie niet besparen. Eerst even de zakdoek nemen en lezen maar ! KSK Beveren, kon je maar beseffen hoeveel harten je destijds hebt veroverd !

Jan Mulder - SK BEVEREN

Op de site van De Morgen, vlak boven Het Koekjesdieet - 'heerlijke koekjes waarmee je afvalt' - en een advertentie over de koop van een mooie tweedehands Mercedes E, staat het bericht dat SK Beveren 'de licentie voor de tweede klasse heeft ingeleverd en vrijwillig naar de derde klasse degradeert. SK Beveren is niet zomaar een club. SK Beveren, dat is combinatievoetbal van het niveau Arsenal en FC Barcelona nu, maar dan vijftig jaar geleden. Van de spelers herinner ik me de aalvlugge Jean Janssens, Freddy Buyl en Jean-Marie Pfaff, doelman.

Jean-Marie, een geweldige lijnkeeper, was ook gevreesd voor zijn 'uitkomen'. Hij bezat de techniek om zijn manier van voortgaan breder te maken. Bij elke meter die hij bestreek, gingen zijn benen meer zwabberen en stappen opzij maken, zonder dat hij aan snelheid verloor. Zijn middenrif begon te trillen als een oude stoommachine, terwijl het bovenste stuk heen en weer slingerend een stuk van het veld afdekte dat ongeveer vijf meter bedroeg, een ondoordringbare strook die er normaal in een stadion niet was. Jean-Marie was ondertussen niet te beroerd om je enige woordjes toe te voegen, zinnen die er niet toe bijdroegen dat je vertrouwen op een goede afloop groeide. Als je hem wees op veel te ruwe taal, ging Jean-Marie met het voorhoofd tegen je strot aan staan - ik rook de shampoo in zijn krullen. Te gekke keeper.

Maar meer nog dan de spelers herinner ik me de prachtige naam van het stadionnetje, De Freethiel, en de accomodaties onder en naast de hoofdtribune. Ik prijs me gelukkig ze in volle glorie te hebben gezien, de slechte akker die ooit tot een velodroom werd omgetoverd en later, toen grondlegger Frederik Thielemans (Freethiel) het terrein ter beschikking gesteld had, aldus de website van de club, werd 'uitgebouwd tot een voetbaltempel'.

SK Beveren werd 'het kleine Anderlecht' genoemd. Mijn eerste warming-up in Beveren werd een ervaring. In die dagen was het de gewoonte (en zonder risico) om de voorbereiding op de wedstrijd op het oefenterrein naast het stadion te doen. Je liep door een ons plagende haag Beveren-supporters een behoorlijk eind naar een aanpalend weiland met grazende schapen, die zich bij de aanblik van de tegenpartij aanvankelijk terugtrokken in hun eigen hoekje van de wei, maar toen ze eenmaal aan ons gewend waren gezellig terugkeerden en geïnteresseerd toekeken wat we ervan terecht brachten. Na die verplichte sprinten en sprongen trapte je een balletje over met een medespeler, u kent dat wel, met een paar schapen ertussen. Ik heb één van de Anderlecht-spelers synchroon met een ram rek-en strekoefeningen en kleine passjes zien maken. Vlak naast elkaar. De kop exact tegelijk in de nek. Het duurde een seconde en staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift.

Het Waasland. De Freethiel. KSK Beveren (zoals de naam van de club officieel luidt, maar SK Beveren vind ik mooier). Ze konden een schuld van honderdtachtigduizend euro niet inlossen en gaan vrijwillig naar de derde klasse. 'De werking van de sportieve cel en de scouting zal geëvalueerd worden, en er komt versterking van de commerciële cel'. Dat staat op de website van SK Beveren.

Ik zou graag meewerken aan de evaluatie van deze sportieve cel. Mijn eerste, strenge, niet voor discussie vatbare verplichting voor de Beverense bewindhebbers in de sportieve cel is dat het niet meer mag gebeuren dat de selectie van KSK Beveren integraal bestaat uit spelers van Afrkaanse origine, door een makelaar naar de zandgronden van De Freethiel gebracht. Vier, vijf of zes jongens uit het Waasland mogen in de toekomst ook meedoen. Dat is goedkoper, leuker en waarschijnlijk beter. Het is zeker dat er in het Waasland Jean Janssens, Freddy Buylen en Jean-Marie Pfaffs opgroeien. Maar de sportieve cel zal, in plaats van in de Freethiel lekker lui met een koffieke op de Afrikaanse makelaar te zitten wachten, erop uit moeten. Het weekeinde het land in. De hele zaterdag in de regen langs het lijntje staan bij jeugdwedstrijden in Vrasene, Kemzeke, Belsele, Verrebroek, Haasdonk en Kruibeke. En als daar niks te vinden is: naar Hamme met jullie.

Het is allemaal niet aanlokkelijk, maar het moet, tot behoud van KSK Beveren.