StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

De waarheid achter de Poppe(n)kast:
het scenario van een tragi-komisch drama

De kogel is door de kerk: KSK Beveren, de gekende sympathieke Wase familieclub, bestaat niet meer. Langs deze weg wil de Supportersvereniging KSK Beveren het ware verhaal brengen achter de teloorgang en opslorping van hun favoriete club door de buren van Red Star Waasland.

Wat volgt is een tragedie met een komisch einde, meer bepaald een verhaal:



Regisseur van dit drama is de Burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver, die de ondergang en het einde van de prachtige voetbalclub van zijn eigen dorp eigenhandig heeft uitgetekend. Hoofdrolspelers zijn Dirk Verelst, voorzitter van KSK Beveren, het bestuur en tevens manager van Red Star Waasland, Dirk Poppe. Helaas was voor de supporters van beide voetbalclubs slechts een schuchtere figurantenrol weggelegd.

23 februari 2010: Burgemeester steekt het vuur aan de lont

Ook al kent de problematische financiële situatie van KSK Beveren eigenlijk reeds een meer dan 20-jarige geschiedenis, het huidige verhaal achter de opslorping begint pas echt in februari 2010.

Nadat in de media de jaarlijkse fusiegeruchten opnieuw zijn opgedoken, geeft de Gemeenteraad haar akkoord om aan KSK Beveren een zogenaamde “doorgeeflening” van 2.114.580 EUR te verstrekken.

Achter dit publieke engagement van de Gemeenteraad gaat echter ook een geheim en persoonlijk initiatief van de Burgemeester schuil: reeds enkele dagen voor de publieke goedkeuring stuurt de Burgemeester eigenhandig een perscommuniqué uit waarbij hij de pers informeert over een mogelijke aankomende fusie in het Waasland. Hierop komt zeer snel reactie vanuit het RS Waasland-bestuur, zodat nog vóór het goedkeuren van de lening aan KSK Beveren reeds concreet tussen Marc Van de Vijver en RSW werd gesproken over een mogelijke overname en opslorping.

Voordien had de Burgemeester nochtans meermaals verkondigd dat hij KSK Beveren, het “kroonjuweel” van zijn gemeente, nooit zou laten vallen. Deze mooie woorden bleken echter een misleidend schijnmaneuver te zijn, zoals er nog velen zouden volgen.

Dezelfde avond verschijnt op de website van KSK Beveren een bericht over de lening: “De club is verheugd met deze beslissing van de Gemeenteraad die hier mede zijn vertrouwen in de toekomst van de club bevestigt.” De supporters van KSK Beveren zijn op dat moment dus gerustgesteld dat de toekomst van hun KSKB opnieuw verzekerd is. Echter duiken sindsdien in de media dagelijks berichten op omtrent de fusiegesprekken tussen de diverse clubs in het Waasland.

23 maart 2010: Supporters trekken aan de alarmbel

Aangezien de berichten in de media omtrent de gesprekken tussen Burgemeester en RSW alsmaar aanhouden, vraagt de Supportersvereniging een onderhoud aan met Dirk Verelst. Deze gaat hier graag op in, en deelt in dit onderhoud mee dat er geen vuiltje aan de lucht is. De berichten in de media worden afgedaan als geruchten.

Nog op dezelfde avond neemt Dirk Verelst deel aan een PR-meeting op de club en blijkt hij achteraf aan 2 medewerkers mee te delen dat hij héél ongerust is omtrent de spelletjes boven zijn hoofd en stelt dat de Burgemeester hem verzekerd heeft dat er nooit derde-klasse-voetbal op de Freethiel zal gespeeld worden.

Gealarmeerd door deze waarschuwing van Dirk Verelst, roepen deze medewerkers diverse supporters samen. Amper 2 dagen daarna zitten de supporters onder het motto “100% KSK Beveren of niets” reeds samen om acties tegen de mogelijke fusie te ondernemen.

Tijdens de thuiswedstrijd tegen Luik op 27 maart 2010 duiken alvast de eerste spandoeken op tegen de fusie: leuzes als “RSW WEG ERMEE” en “Spelers, red onze mooie club” sieren de oude onoverdekte staantribune van de Freethiel.

3 april 2010: de eerste confrontatie tussen Supportersvereniging en Burgemeester

Aangezien Dirk Verelst de bal doorkaatste naar de Burgemeester, vroeg de Supportersvereniging ook met hem een onderhoud aan. Dit gesprek komt er op een heilige dag, namelijk op Stille Zaterdag.

In dit gesprek maakt de Burgemeester zijn visie duidelijk: er zal geen derdeklasse-voetbal gespeeld worden op de Freethiel, en daarom had hij alvast gesprekken aangeknoopt met diverse clubs uit het Waasland. De Burgemeester wenst het voetballandschap in het Waasland te hertekenen en terug te brengen naar de Freethiel. De Burgemeester deelt hierbij tevens mee dat het Havenbedrijf Antwerpen ermee instemt om de tribune mee te helpen financieren, doch dit enkel doet op voorwaarde dat er een fusieclub zal spelen op de Freethiel.

Op deze Stille Zaterdag maakte de Burgemeester aldus bekend dat hij KSK Beveren wil begraven en met veel geld uit de Haven een fusieploeg wil doen verrijzen. Bij het buitenwandelen van het Gemeentehuis is het duidelijk dat Politiek en Geld zich beginnen roeren en een zeer grote bedreiging vormen voor het voortbestaan van KSK Beveren.

Om haar achterban correct in te lichten over het onheilspellend nieuws dat zij te horen hadden gekregen, brengt de Supportersvereniging op Paaszondag dan ook een persbericht uit waarin zij haar grote bezorgdheid over de huidige gang van zaken uit.

6 april 2010: De mogelijke “derde hond” Guido Van Lijsebetten

Omdat uit de gesprekken met Dirk Verelst en de Burgemeester was gebleken dat Guido Van Lijsebetten, voorzitter van FCN Sint-Niklaas, bereid was om te investeren in KSK Beveren, gingen de Supportersvereniging en het Actiecomité ook met hem in dialoog.

In het gesprek deelde Van Lijsebetten zijn intenties mee, maar was tegelijk zo realistisch om in te zien dat zijn eventuele investeringen in een zelfstandig KSK Beveren weinig kans op slagen hadden aangezien zowel Dirk Verelst en zeker de Burgemeester dit niet zouden toelaten.

10 april 2010: Supporters KSK Beveren stemmen massaal TEGEN fusie

Naast de gesprekken die ze intussen voerde met alle (bij de mogelijke fusie) betrokken partijen, wenste de Supportersvereniging tevens haar achterban te raadplegen: zo werd tijdens de thuiswedstrijd tegen OH Leuven onder de supporters een referendum gehouden, waarbij deze allen konden stemmen VOOR of TEGEN een fusie.

Ondanks de zeer slechte sportieve gang van zaken – KSK Beveren stond immers op een rechtstreekse degradatieplaats – was de uitslag van het referendum zeer duidelijk: 77,4% van de supporters stemde resoluut TEGEN een fusie. Dit resultaat vormde voor de Supportersvereniging en het Actiecomité het echte signaal dat de strijd tegen de fusie en tegen de grootmachten kon verdergezet worden.

11 april 2010: Burgemeester weigert deelname aan info-avond voor Supporters

Tijdens het onderhoud met de Supportersvereniging had de Burgemeester beloofd dat hij zijn bedoelingen zeker ook aan alle supporters zou willen bekendmaken. Vandaar dat de Supportersvereniging de Burgemeester uitnodigde voor een info-avond in het themacafé die eind april 2010 zou plaatsvinden. Sinds de toegekende lening had immers de Burgemeester de toekomst van KSK Beveren in handen.

Ondanks de eerdere mondelinge toezegging bleef het echter stil langs de kant van de Burgemeester. Plots blijkt hij zijn woorden terug in te trekken en is hij klaarblijkelijk niet meer bereid om de KSKB-supporters te woord te staan.

18 april 2010: Sportieve strijd is alvast verloren

Tienen – KSK Beveren: na een zoveelste sportieve vernedering doet onder de supporters in de bezoekerstribune het gerucht de ronde dat de licentie niet zou worden behaald.

Daags nadien was er een vergadering gepland om de acties tegen de fusie verder uit te werken. Dirk Verelst en trainer Chris Andries vragen of zij de huidige gang van zaken mogen komen toelichten. Chris Andries meldt dat een eindronde met derdeklassers weinig zin heeft met de huidige spelersgroep. Dirk Verelst sluit aan en stelt dat er bovendien geen geld is om het seizoen af te maken. Voor het behalen van de eindronde is nog een bedrag van 180.000 EUR nodig. Een toekomst in derde klasse is volgens beide personen wel mogelijk en zeker als KSK Beveren het seizoen reeds vanaf april kan voorbereiden. Op deze manier moeten de aanwezige supporters de klap verwerken dat KSKB definitief naar derde verhuist. Aangezien de supporters echter tegelijk overtuigd werden dat KSK Beveren op die manier zelfstandig zou verdergaan, was de klap relatief makkelijk te verwerken.

Vrijdag 23 april 2010: Bestuur RSW zoekt “geheim” contact met Supportersvereniging

Terwijl bij KSK Beveren een scenario voor derde klasse wordt voorbereid en uitgewerkt, zoekt het bestuur van Red Star Waasland heimelijk contact met de Supportersvereniging: een bestuurder van de Supportersvereniging vindt tussen de voordeur van zijn woning een visitekaartje van Frans Seghers, ondervoorzitter van Red Star Waasland. Het kaartje meldt: “kan je mij aub opbellen”. Die avond wordt er dan ook getelefoneerd: Frans Seghers vraagt of er zo snel mogelijk een ‘geheim’ onderhoud met de Supportersvereniging kan worden gepland. Hoe snel? Alleszins nog voor de wedstrijd van komende zondag tegen Turnhout.

Op een zonnige zaterdagmorgend wordt dan ook vergaderd in de bossen van Haasdonk. Melchior Roossens, voorzitter van RSW, en Frans Seghers, ondervoorzitter, ontvangen de Supportersvereniging graag voor een tasje koffie. Ze hebben hierbij nog een verrassing in petto: blijkbaar hebben ze tegelijk ook nog een journalist uitgenodigd, namelijk Kristof Pieters van Het Laatste Nieuws. De ‘geheime’ afspraak is plots niet meer zo vertrouwelijk, al zou de journalist echter niets noteren.

De bestuurders van Red Star Waasland vallen met de deur in huis: zij hadden daags voordien het resultaat van de fusiegesprekken tussen KSK Beveren en Sporting Lokeren in handen gekregen met het verzoek om er mee in te stappen. Dit hebben ze echter geweigerd, maar hun vrees was zeer groot dat KSK Beveren en Sporting Lokeren zouden fusioneren. Alles was eigenlijk reeds geregeld tussen de 2 clubs: gaande van naam, kleuren tot stadion.

Melchior Roossens en Frans Seghers vragen de Supportersvereniging vervolgens om hen te steunen in hun plannen om te fusioneren met KSK Beveren. Zij willen de ziel terugbrengen op de Freethiel en stellen de naam “Red Star Beveren” voor, die zal spelen in rode broekjes en gele truitjes. De Supportersvereniging lacht eens goed met deze late aprilgrap, maar blijkbaar is het RSW-bestuur bloedserieus: de journalist bevestigt dat ook deze gesprekken (met Burgemeester) zeer ver gevorderd zijn en dat alles bijna onvermijdelijk is geworden.

De Supportersvereniging deelt mee dat hun standpunt zeer duidelijk is: Neen tegen elke fusie, waarbij met overtuiging reeds werd ingestemd met een zelfstandige toekomst in derde klasse.

Indien de fusie echt onvermijdelijk zou zijn, dan verwacht de Supportersvereniging wel nog het nodige respect naar KSK Beveren en zijn supporters. Een naam als Red Star Beveren is te belachelijk voor woorden, vandaar dat een naam als SK Beveren-Waasland in geel-blauw een mooi compromis lijkt als er zou worden gefusioneerd. Frans Seghers beaamt deze suggestie van de Supportersvereniging en deelt mee dat hij daarvoor zeker zal zorgen, net als voor de kleuren.

Donderdag 29 april 2010: Een info-avond zonder info

Na de weigering van de Burgemeester hebben naast Dirk Verelst ook trainer Chris Andries en Alain Oreglia plaatsgenomen om de supporters toe te spreken. Deze laatste 2 waren intussen immers reeds druk bezig met het voorbereiden van het scenario derde klasse op zowel sportief als organisatorisch vlak. Op de info-avond werd dan ook reeds een nieuwe organogram voorgesteld.

Alle aandacht gaat echter naar Dirk Verelst. De talrijk aanwezige supporters hopen na maandenlang aanslepende geruchten eindelijk op duidelijkheid. Dirk Verelst komt echter niet verder dan het opperen dat de club niet in vereffening kan/mag gaan, maar lost nauwelijks iets over de fusieverhalen. Terwijl de onderhandelingen met Lokeren nochtans ver gevorderd waren, stelt Verelst dat hij de komende dagen rekening zal moeten houden met een bepaald voorstel van de ‘grootmachten’. De supporters worden aldus zonder echte nieuwe informatie terug naar huis gestuurd.

In de marge van de info-avond kan nog worden gemeld dat Patrick Van Wesemael, ere-voorzitter van de Supportersvereniging, op dezelfde dag nog werd gecontacteerd door een Egyptisch zakenman (kennis van Maged Samy van Lierse) die wenste te investeren in KSK Beveren. De Egyptenaar is zelfs aanwezig op de info-avond en Patrick brengt de man dan ook in contact met Chris Andries en Dirk Verelst. Aangezien de Egyptenaar pas nadien beseft dat KSK Beveren zal aantreden in derde klasse, verwateren echter deze contacten.

Woensdag 5 mei 2010: eerste vergadering Dagelijks Bestuur volgens het nieuwe organogram

Om duidelijk te maken dat KSK Beveren nog op vele gemotiveerde krachten kan rekenen in het scenario ‘derde klasse’, vond op woensdag 5 mei alvast de eerste coördinatievergadering plaats van het dagelijks bestuur zoals het was uitgetekend in de nieuwe organogram.

Dirk Verelst was nauwelijks 2 minuten aanwezig, maar zag dat de overigen vlijtig de toekomst van KSK Beveren bespraken en uitstippelden. Hierbij was ondermeer ook Els Van Goethem, Voorzitter van de Jeugd van KSK Beveren, die die avond duidelijk en uitdrukkelijk liet blijken dat zij resoluut voor een zelfstandig voortbestaan koos.

Op dezelfde dag duiken in de media allerhande berichten op dat de Gemeente Beveren de fusieplannen tussen Sporting Lokeren en KSK Beveren heeft verworpen. Dirk Verelst en Roger Lambrecht hadden blijkbaar een akkoord omtrent een fusie tussen de beide grootste Wase clubs. Dit fusieplan was trouwens uitgetekend door Daniël Pairon, vroegere bestuurder van KSK Beveren. De Burgemeester zou deze fusie echter geweigerd hebben, omdat er geen garantie zou zijn dat de ploeg op de Freethiel zou blijven spelen.

Donderdag 6 mei 2010: de eerste stemming over een fusie: 6 tegen 2

Op dinsdag 4 mei 2010 ontving de Supportersvereniging plots een oproeping voor een Buitengewone Algemene Vergadering van de vzw KSK Beveren, met als agendapunt “bespreking en standpunt inneming ivm toekomst van onze club”.

Aangezien de wijze van oproeping in strijd is met de eigen statuten van de vzw KSK Beveren, maakte de Supportersvereniging voorbehoud omtrent de rechtsgeldigheid van de oproeping en vage omschrijving van het agendapunt. Tom Rombauts, raadsman van Dirk Verelst en tevens bestuurder van KSK Beveren, erkende de foutieve oproeping en reageerde zelfs met de melding dat de vergadering nog weinig zin heeft en dat een officiële oproeping moet worden verzonden.

De vergadering gaat onder voorbehoud toch door. Dirk Verelst erkent te hebben gepraat met Sporting Lokeren, maar stelt tegelijk voor het eerst de fusieplannen met Red Star Waasland voor: bij deze “samenwerking” zou er volgend jaar op de Freethiel gespeeld worden onder SK Beveren-Waasland in geel-blauw. Louter pro forma stelt Dirk Verelst voor om toch te stemmen voor deze toekomstplannen, waarna blijkt dat enkel de Supportersvereniging en Andre Bolsens hiermee niet akkoord gaan.

Frappant is aldus de rol van zowel Dirk Verelst als Els Van Goethem. Beiden wisten dat er reeds druk gewerkt werd rond een nieuwe structuur voor het zelfstandig voortbestaan in derde klasse, doch lieten de club plots in de steek. Els Van Goethem had daags voordien zelfs nog meegewerkt en uitdrukkelijk bevestigd voor derde klasse te opteren...Het bleek het zoveelste schijnmaneuver te zijn in dit fusieverhaal.

Zaterdag 8 mei 2010: SK Beveren-Waasland in geel-blauw wordt voorgesteld

Op zaterdagmorgend wordt de Supportersvereniging plots opnieuw in allerijl uitgenodigd door Frans Seghers. Gelet op de plotse beslissing en stemming op de AV van 6 mei 2010, gaat de Supportersvereniging hierop in om zo de nodige info te vergaren. Opnieuw heeft Frans Seghers een verrassing in petto: deze keer heeft hij geen journalist opgetrommeld, maar Jo Van Moer. Deze laatste erkent hierbij dat hij enkele jaren geleden bij KSK Beveren is beland op uitdrukkelijke vraag van de Burgemeester, en eigenlijk geen enkele binding heeft met de club (waarvan hij nochtans mede-bestuurder is).

Frans Seghers en Jo Van Moer vragen de Supportersvereniging opnieuw om de nieuwe fusieclub te steunen. Zij delen mee dat er niets zal veranderen op de Freethiel: SK Beveren-Waasland in geel en blauw zal de gloriedagen terugbrengen. Op de vraag of ook het logo van KSK Beveren hetzelfde kan blijven, wordt bevestigend gereageerd: “daar kan voor gezorgd worden”.

Frans Seghers belooft de Supportersvereniging dat er enkel ‘boekhoudkundig’ (d.w.z. VZW en stamnummer) iets zal veranderen. Voor het overige zou alles hetzelfde blijven op en rond de Freethiel.

De Supportersvereniging deelt beide toekomstige bestuurders van de fusieploeg mee dat zij principieel gekant is tegen elke fusie, doch beseft intussen dat een fusieploeg met zulke naam (en kleuren) wellicht ook vele supporters kan overtuigen.

Amper een half uur na het verlaten van de vergaderplaats met Frans Seghers worden de leden van de Supportersvereniging opgebeld door Dirk Verelst. Via Jo Van Moer was hij ingelicht over de “geheime” bespreking, waardoor ook Dirk Verelst de Supportersvereniging nog eens wou spreken.

Zondag 9 mei 2010: Emotionele Dirk Verelst

Op een zonnige zondagvoormiddag brengt Dirk Verelst de aanwezige leden van de Supportersvereniging op de hoogte omtrent de laatste onderhandelingen over een fusie. Daags voordien is gebleken dat de boekhouding van Red Star Waasland niet zo zuiver is als steeds werd voorgehouden.

Tijdens het onderzoek van de licentiedossiers is gebleken dat Red Star Waasland wordt geconfronteerd met een schuld van 867.071,23 EUR aan belastingen. Het bestuur van Red Star Waasland maakt zich sterk dat zij hierover nog een dading zullen treffen, maar toch is deze plotse ontdekking voldoende om alle fusiegesprekken met een weekje op te schorten.

Immers was er oorspronkelijk reeds op woensdag 12 mei 2010 een persconferentie op het Gemeentehuis gepland, maar werd dit intussen uitgesteld om zo de boekhouding van Red Star Waasland verder te onderzoeken.

Dirk Verelst stelt dat hij nog steeds verder zoekt naar oplossingen voor een zelfstandig KSK Beveren, maar geeft tegelijk geëmotioneerd toe dat hij niet kan vechten tegen grootmachten die onoverwinnelijk zijn. Op de vraag of hij voor een fusie zal stemmen op een volgende Algemene Vergadering antwoordt hij dan ook bevestigend.

Vrijdag 15 mei 2010: Burgemeester ontneemt de laatste hoop

Aangezien uit alle gesprekken was gebleken dat het de Burgemeester was die KSK Beveren naar de slachtbank leidde, vroeg de Supportersvereniging opnieuw een onderhoud aan. In dit langdurig gesprek deelde de Burgemeester mee dat de fusie op een persconferentie op donderdag 21 mei 2010 zal worden voorgesteld en lichtte hij alvast de laatste details toe:

1) De naam van de fusieploeg blijkt plots gewijzigd te zijn: terwijl de Supportersvereniging er nog steeds van uitging dat de fusieploeg SK Beveren-Waasland zou heten, stelt de Burgemeester plots dat het voorlopig Beveren-Waasland is geworden.

Alsof de geschiedenis van SK Beveren niets voorstelt, deelt de Burgemeester immers mee dat de letters “SK” even veel waard zijn als “Red Star”. Ofwel worden beiden behouden, ofwel vallen beiden weg, is de redenering van de Burgemeester.

Op vraag van de Supportersvereniging zal de Burgemeester echter opnieuw aan de onderhandelingstafel voorstellen dat SK opnieuw wordt geïntegreerd in de naam van de nieuwe fusieploeg.

2) De kleuren worden geel-blauw-rood en voor het logo wordt een wedstrijd uitgeschreven.

3) Het bestuur van de toekomstige fusieploeg zal opgedeeld worden in een structuur waarbij de postjes als volgt worden verdeeld: 40% RSW, 40% KSKB en 20% Gemeente Beveren. Wie er namens KSK Beveren zal zetelen is nog onduidelijk, voorlopig suggereert de Burgemeester namen als Jo Van Moer (ondanks dat deze zelf heeft erkend geen binding met KSKB te hebben) en Gerry Smet.

4) Over de schuldenlast (t.b.v. 1,7 miljoen Euro) van de vzw KSK Beveren komt de Burgemeester met een verrassing uit de hoek: de Gemeente Beveren zal opnieuw een lening toestaan van 1 miljoen Euro om zo het grootste deel van de schulden weg te werken en een zogenaamd “bloedbad” te vermijden. Op de vraag of de Burgemeester bereid is om dezelfde lening toe te staan aan KSK Beveren in derde klasse wordt overigens ontkennend geantwoord.

5) Op de vraag welke garanties de Gemeente heeft op terugbetaling door de nieuwe fusieploeg, stelt de Burgemeester dat de fusieploeg alle schulden m.b.t. het stadion van KSK Beveren zal overnemen, maar dat hijzelf ervoor zal zorgen dat de fusieploeg de nodige inkomsten zal hebben.

Zo deelt de Burgemeester mee dat de naam van het stadion zal “verkocht” worden aan een sponsor uit de Haven. Aldus zal zelfs de legendarische, 75-jaar oude naam Freethiel binnenkort verdwijnen.

6) Aangezien de nieuwe fusieploeg klaarblijkelijk zal zwemmen in het geld, vraagt de Supportersvereniging of er bij de miljoenen die ter beschikking worden gesteld ook nog 100.000 EUR kan voorzien worden om zo de vele supporters die hebben bijgedragen aan de KSKBolé-actie terug te betalen. De Burgemeester ging dit zeker bekijken en beloofde hiervoor een oplossing te vinden.

Maandag 18 mei 2010: gesprek met de “nieuwe grote man” Dirk Poppe

De Supportersvereniging en een aantal supporters worden opnieuw in allerijl opgeroepen om in het thema-café te verzamelen voor een gesprek met Dirk Poppe, de toekomstige “grote man” achter de fusieploeg. Aangezien de fusie nog steeds geen feit is, nodigt de Supportersvereniging tevens Dirk Verelst uit om hierbij aanwezig te zijn.

In dit gesprek met de supporters is het opvallend dat Dirk Poppe niets zegt omtrent voor supporters belangrijke aspecten als de naam, kleuren, logo en dergelijke. De rode draad van zijn betoog bestaat eruit om wederzijds respect te vragen om zo op een goede manier te kunnen samenwerken. Hij laat het woord “respect” een 100-tal keer vallen en belooft zo ook het nodige respect te tonen naar KSK Beveren, zijn verleden en zijn supporters. Op het einde van deze avond zijn de supporters niet veel wijzer, alleen is dit het zoveelste signaal dat een fusie onvermijdelijk is geworden.

Woensdag 20 mei 2010: Afscheid van KSKB tijdens Algemene Vergadering

Terwijl op het zogenaamde Stadionplein 250 tot 350 supporters zich hadden verzameld om afscheid te nemen van hun club, vond in de perszaal van de Freethiel de belangrijke Algemene Vergadering van de vzw KSK Beveren plaats.

Ondanks de vooraf reeds duidelijke standpunten van de diverse leden (6-2) tracht Andre Bolsens met een nieuw voorstel de overigen alsnog te overtuigen om op zelfstandige basis verder te gaan in derde klasse. Ook de Supportersvereniging ondersteunt vanzelfsprekend dit voorstel. Het voorstel mocht echter niet baten, want op het einde van de vergadering wordt (met eenzelfde 6-2 meerderheid) aan Dirk Verelst en Tom Rombauts het mandaat gegeven om de fusiegesprekken te finaliseren en de nodige papieren te ondertekenen.

Donderdag 21 mei 2010: Het komische einde: de Burgemeester stelt ‘trots’ Koninklijke Voetbalclub Red Star Waasland Sportkring Beveren voor

Ongeacht de duidelijke verklaringen van ondermeer Melchior Roossens, Frans Seghers en Jo Van Moer zit het venijn van dit drama in de staart: plots komt op de persconferentie de onuitspreekbare naam Koninklijke Voetbalclub Red Star Waasland Sportkring Beveren te voorschijn. Voor vele supporters van KSK Beveren blijft er nu nog heel weinig van hun favoriete club over. Het is intussen dan ook duidelijk geworden dat dit hele fusieverhaal neerkomt op een overname door Red Star Waasland, die enkel en alleen van naam zal wijzigen en in het Gemeentelijk Stadion van Beveren (de vroegere Freethiel) zal komen spelen.

Opvallend is dat de Burgemeester op de persconferentie niets vermeldt over de beloofde subsidies aan de fusieploeg, noch over de nieuwe lening van 1 miljoen Euro, noch over de nieuwe naam van het Freethielstadion. Uiteraard wordt evenmin uitsluitsel gegeven over de eis tot terugbetaling van 100.000 EUR aan de KSK Beveren-supporters...

Met deze komisch lange en onuitspreekbare naam word het drama omtrent voetbalclub KSK Beveren dan ook afgesloten.




KSK Beveren zal aldus nooit als volwaardige voetbalclub haar 75-jarig bestaan kunnen vieren. Een prachtig evenement en viering waar supporters al jarenlang naar uitkeken en waarvoor reeds vele voorbereidingen waren getroffen valt aldus in het water.

KSK Beveren, de zo gekende familieclub uit het Waasland, zal nog enkele maanden in coma liggen aangezien de stamnummer het komende seizoen nog zal gebruikt worden voor de jeugdploegen (en tevens om nog de nodige inkomsten uit opleidingsvergoedingen te kunnen opstrijken).

Eind 2010 of begin 2011 zal de club echter in vereffening gaan en zal de het verhaal over het sprookje in geel en blauw met een zeer pijnlijke dood eindigen...

Intussen is het reeds duidelijk dat er nauwelijks nog enige identiteit van KSK Beveren overblijft in de nieuwe fusieclub. De supporters worden klaarblijkelijk opgeroepen om voor die eigenheid te zorgen, terwijl het bestuur van Red Star Waasland alles wat met SKB te maken heeft wegveegt alsof een 75-jaar oude traditie niets voorstelt in de Wase voetbalwereld.

De Supportersvereniging KSK Beveren zal echter zelf alles in het werk stellen om die eigenheid en die traditie van KSK Beveren nog wel een toekomst te bieden. Naar het seizoen 2011-2012 toe zal mogelijks een nieuwe club in 4de provinciale worden opgestart, maar intussen zullen de nodige activiteiten en festiviteiten worden gepland om zo KSK Beveren levend te houden.

De vele politieke maneuvers en financiële beloftes zullen niet volstaan om een bijna 75-jaar oude rots in de branding te verslaan !

Supportersvereniging KSK Beveren vzw