StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

WK2010 IVOORKUST FLIRT MET UITSCHAKELING.

Franse arbiter op niveau van Les Bleus.
Voetbal zal altijd het leuke spelletje blijven van de onbeantwoorde vragen “indien en als”. Op de 3-1 overwinning van Brazilië gisterenavond valt helemaal niets af te dingen, maar niemand kan ontkennen dat de Franse scheidsrechter Lannoy een “ongewilde” hoofdrol speelde. Kort na rust keurde hij totaal onterecht het beslissende doelpunt goed van uitblinker Luis Fabiano, vergat daarna 2 Ivorianen na doodschoppen (Tioté en Keita) met rood naar de kleedkamers te sturen en zette nadien Brazilië nog een ferme hak door veel te lichtzinnig de spielmacher van het team van Dunga (Kaka) met tweemaal geel uit te sluiten.

Het KSK Beveren van een jaar of 7 geleden was nochtans beter aan de wedstrijd begonnen dan favoriet Brazilië. Het betere spel in de aanvangsfase kwam van de mannen van Ericsson waarbij tot mijn grote verrassing de uitblinker van de wedstrijd tegen Portugal (Gervinho), ontbrak. Maar bij de eerste de beste tegenaanval was het al meteen raak via de trefzekere Luis Fabiano. De 1-0 ruststand bood nog voldoende perspectief voor een boeiende tweede helft, maar helaas viel het ongeldige doelpunt van Fabiano veel te vroeg waardoor Ivoorkust geïrriteerd raakte en blij mocht zijn dat de doodschoppen van Tioté en Keita zonder gevolgen bleven voor de wedstrijd tegen Noord-Korea. Elano kon aandikken tot 3-0, maar moest daarna met zware averij van het veld en Didier Drogba kon na prima voorbereidend werk van het duo Gervinho-Romaric de eerredder aantekenen. Als het vervullen van de sportieve plichten in de sport een vanzelfsprekendheid was, kan Ivoorkust donderdag nog hopen op een klein wondertje. Het al geplaatste Brazilië zou dan Portugal opzij moeten zetten en de Afrikaanse Oranje Olifanten zouden afstand moeten nemen van het veroordeelde Noord-Korea. Gevreesd moet worden dat trainer Dunga op revanche belust is tegenover Ivoorkust omwille van het ruwe spel van de Ivorianen in de tweede helft en zijn B-elftal (dat zal uiteraard ook wel aardig kunnen ballen om het in Boskamp-taal uit te drukken), tussen de lijnen zal sturen.

Het is wellicht moeilijk na te gaan, maar het zou wel eens leuk zijn om te weten welke naam van een Belgische voetbalclub tijdens de rechtstreekse televisie-uitzendingen op Sporza, het meest werd uitgesproken. Wedden dat KSK Beveren het best zou scoren ? Tegen Brazilië kwamen met Copa, éboué, Touré, Gervinho en Romaric alweer 5 ex-Beverenspelers tussen de lijnen en zat dribbelwonder en saltokoning Dialito live in de studio te Brussel. Wat een weelde, uitgerekend in een periode dat het échte KSK Beveren zijn overlevingsstrijd heeft gestaakt. En daar waar eigen jongeren zodra zij het succes aan hun kant hebben, hun herkomst wel eens durven verloochenen, zwaaien de Ivorianen onophoudelijk met lof voor hun voormalige Wase werkgever waar hun Europees avontuur begon. Herinner de kippenvelinterviews met Yaya Touré enkele maanden geleden en ook afgelopen weekend, zaterdag om precies te zijn, stond er een uiterst gesmaakt interview met knappe fotoreportage over Romaric in de Gazet van Antwerpen (artikel van Wim Vos). Dankbaarheid, het bestaat nog en ze komt niet altijd uit de hoek waaruit je het zou verwachten. We hebben jaren geroepen dat ons KSKB veel te weinig aandacht in de media kreeg en wat blijkt : je kan tegenwoordig geen krant kopen of televisietoestel aanzetten of het gaat weer eens over SK Beveren. Zijn we er nu overgevoelig aan of is het ons destijds ontgaan onder de noemer “alles wendt) ? Het was gisteren alvast weer genieten geblazen toen op Sporza nog een keertje de beslissende goal van Diallo in de wedstrijd tegen Moeskroen van enkele jaren geleden, werd getoond. Wat is die sportwereld toch knotsgek. Als een aantal jaren geleden Vandereycken een verkeerde wissel deed bij de Rode Duivels, hadden de zwartjes van Beveren de boter gegeten en nu ze er niet meer zijn, kan niemand er van zwijgen. Tot slot : door de monsterscore van Portugal deze namiddag, is Ivoorkust sowieso verplicht te winnen donderdag en liefst met een pak doelpunten en moet het tegelijkertijd hopen dat Brazilië voor het maximum gaat in de groep en van Portugal wint. Onwaarschijnlijk allemaal, maar…

Patrick Van Wesemael.