StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal LANDSKAMPIOEN ANDERLECHT OPENT OEFENCAMPAGNE VAN BEVEREN-WAASLAND.

Morgenavond vrijdag 2 juli om 19 uur en in wellicht tropische omstandigheden, speelt de nieuwe fusieclub Beveren-Waasland haar eerste vriendschappelijke wedstrijd van het seizoen 2010-2011 en het moet gezegd, met de komst van landskampioen RSC Anderlecht oogt de affiche al meteen zeer aantrekkelijk.

Vriendschappelijke wedstrijden, ze hebben iets speciaals. Enerzijds geven ze geen enkele garantie of indicatie over hoe de rest van het seizoen zal verlopen en weet je dat, zeker bij de voorspelde temperaturen, er volop gewisseld zal worden waardoor vaak het elftal dat de wedstrijd eindigt, er totaal anders uitziet dan de ploeg die aan de aftrap verscheen. Maar los van het feit dat ze nodig zijn voor de automatismen en de spelers er naar snakken als afwisseling op het harde trainingslabeur, kriebelt het bij de supporters na enkele voetbalstille maanden meestal behoorlijk om hun ploeg opnieuw aan het werk te zien. Zeker sinds het Bosman-Arrest zijn ploegen bij het hernemen van de trainingen, dikwijls onherkenbaar geworden omwille van de vele nieuwe gezichten en dat zal door de fusie niet anders zijn.

Toch is zo’n voorbereiding en het verloop van de oefencampagne, niet zonder belang voor de betrokken vereniging. Twijfelende supporters wachten dikwijls het einde van die oefenwedstrijden af om een beslissing over het al dan niet aankopen van een abonnement, te nemen. Maar nogmaals, net zo goed als een reeks uitmuntende oefenpotjes een garantie vormen op een prima seizoensdebuut, geven draken van wedstrijden in de voorbereiding evenmin een betrouwbaar beeld voor de maanden van de waarheid die volgen.

En hoe moeten we de sportieve kansen van Beveren-Waasland inschatten ? De kern waarover Dirk Geraerd beschikt mag er zeker zijn, maar misschien is het verstandig om de lat op een realistische hoogte te leggen en dat moet bovenaan de subtop zijn. Als die ambitie wordt gerealiseerd, zal het competitieslot duidelijk maken of de afstand naar een eindrondeticket overbrugbaar is, maar dat moet wel het vooropgestelde streven zijn. De kern van Waasland die al enkele jaren mee doet voor een ticket in de eindronde, werd in grote lijnen behouden, de Beverse inbreng van Lardenoit, Van Damme, Jacobs, Snelders en Vervaet vormen kwalitatief een meerwaarde en de nieuwkomers Jelecic, Verbiest, Clepkens en een jeugdproduct van GBA, moeten hun mannetje zeker kunnen staan. Op het verlanglijstje staat nu nog enkel een aanvaller, type targetman, waar omheen Snelders en Kielo Lezi zich kunnen uitleven. Kortom, een gezonde dosis nuchterheid mag/moet, maar een dosis van dezelfde orde ambitie, is eveneens gerechtvaardigd.

Eindigen doe ik met een waarschuwing voor kinderziektes : hoe goed ook de voornemens van de nieuwe bewindsploeg mogen zijn, het is haast voorspelbare dat op organisatorisch vlak nog wat kinderziektes aan de oppervlakte zullen verschijnen. Wederzijds begrip zal de beste remedie zijn om snel het juiste geneesmiddel te vinden. En wie morgen van de partij is : ga zeker een pintje drinken in het Themacafé bij Ronny, Ingwin en Filip, want zij willen met het open houden van dit kind van de Supportersvereniging, een stukje typisch KSK Beveren bewaren binnen de nieuwe structuren.

Patrick Van Wesemael.