StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal COMPETITIESTART BELANGRIJKER DAN OOIT TEVOREN.

Woensdag werd de kalender van de tweede klasse gepubliceerd en dan is het met meer dan gewone belangstelling altijd uitkijken naar wie de eerste tegenstander in competitieverband wordt, want hoe vlot of tegenvallend het oefenprogramma ook werd afgehaspeld, competitievoetbal is, net als bekervoetbal, totaal andere koek.

Het is een steeds terugkerende uitspraak als het over de fusieclub Beveren-Waasland gaat : “een goeie start en de trein is aan het bollen”. Laat dat nu precies hetgeen zijn waar KSK Beveren in het verleden zo’n ergerlijk slechte ervaringen mee had. Een aantal jaren geleden herinner ik mij een 3-0 winstpartij tegen het gepromoveerde Bergen, maar verder leverden openingswedstrijden hoofdzakelijk koude douches op en alhoewel deze bij de huidige temperaturen bijzonder welkom zijn, waren het toen stuk voor stuk pijnlijke ontgoochelingen over alweer een gemiste start. Gevolg was dat er al meteen vanaf de tweede wedstrijd druk op de ketel stond en met die factor sprong Geel-Blauw in het verleden niet echt oordeelkundig om. Kan de nieuwe fusieclub hierin verandering brengen ?

Voor wie worstelt met het winnen van zijn eerste competitiematch, is het openingsduel thuis mogen aftrappen, vaak een godsgeschenk. Op dat vlak zat het KSKB evenmin mee de voorbije jaren en als de kalendercommissie ons dan toch eens gunstig gezind was zoals afgelopen seizoen, eindigde de competitieopener op de Freethiel tegen promovendus Boussu-Dour op een ontgoochelend 2-2 gelijkspel. Opgemerkt dient dat de slotfase van deze partij best sensationeel verliep en onze nieuwe peter Kristof Snelders diep in de blessuretijd vanop de elfmeterstip de winnende 3-2 en zijn eerste hattrick in zijn debuutmatch voor KSKB, verknalde. De drie voorgaande openingswedstrijden van Beveren werden telkens op verplaatsing met het kleinste verschil verloren. Het seizoen 2008-2009 had Olguin binnen het kwartier voor een 0-1 kunnen zorgen, maar hij faalde eveneens vanop de stip (het zou symbolisch zijn voor zijn verder verblijf op de Freethiel, één grote mislukking). In het seizoen 2007-2008 opende Beveren in Tubeke en dat draaide wederom uit op een nederlaag, ditmaal 2-1. Bij een 2-0 achterstand benutte Ibou een penalty waarmee KSK Beveren in zijn drie openingsmatchen in tweede klasse telkens één of meer strafschoppen wist te versieren, maar de puntenoogst was met 1 op 9 helaas minimaal. Een jaartje eerder (in het seizoen 2006-2007) verloor KSK Beveren de openingsmatch met 1-0 op GBA. Achteraf zou blijken dat dit het begin van het einde was, want er volgde een vervelende nageschiedenis die zou uitdraaien op degradatie omdat Beveren de laatste speeldag van het bewuste seizoen met 3-2 onderuit ging in St.-Truiden en Lierse even verrassend als ruim lokeren op Daknam met 1-4 inblikte.

En wat te denken van de pas verschenen kalender ? Op het eerste zicht is een uitwedstrijd als opener tegen Turnhout, gene onoverkomelijke opdracht. Turnhout is voor mij persoonlijk, ook al moesten ze wachten om het behoud te verzekeren tot de laatste speeldag, één van de revelaties van het afgelopen seizoen. Als promovendus slaagde het er niet in tijdens de levensbelangrijke voorbereidingsperiode, 11 man op training te verzamelen en de spelers met een meerwaarde die er ontegensprekelijk waren, dreigden bij gebrek aan voldoende manschappen, alsnog het Villapark te verlaten. Dat Luc Beyens zijn ploeg in de Exqi League kon houden, is een regelrechte stunt. In onze laatste thuismatch van het seizoen in de clubgeschiedenis, won Beveren met 3-2 van datzelfde Turnhout. Een bezoekend eigendoelpunt, een treffer van D’Haemers en de winner van de hernemende Ousmane Traoré, tekenden voor de Beverse productie. Op de tweede speeldag komt het gedegradeerde Roeselare naar de Freethiel. Vaak behoren deze ploegen het daaropvolgende seizoen bij de titelpretendenten, maar momenteel is het moeilijk het team van de ontslagen Dennis Van Wijk enigszins in te schatten. Een van de meest nare ervaringen vorig seizoen situeert zich op Schiervelde toen onterecht en na een schitterende wedstrijd, Beveren pas in de verlengingen van de 8ste finales met 2-1 het onderspit moest delven. Onze jongens werd toen een zuivere strafschop onthouden en zagen een geldig doelpunt van Pieter Vervaet afgekeurd worden. In de eerste helft had Gertjan Martens voor de 0-1 gezorgd en de doodsteek werd in de verlengingen uitgedeeld door ex-Beverenspeler Dissa. Vervolgens staat een verplaatsing naar Doornik op het programma, volgt een thuismatch tegen Bergen en komt Tienen naar de Freethiel. Kortom, geen gemakkelijke kalender bij aanvang, maar die bestaan eigenlijk niet en voordeel is dat, indien men vlot punten pakt in die fase, men hieruit vertrouwen kan putten voor de op papier meer haalbare kaarten.

Patrick Van Wesemael.