StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal EVALUATIE OEFENCAMPAGNE.


De voorbereiding loopt op haar laatste benen en eind volgende week wacht reeds de eerste confrontatie met inzet als voor de Beker van Bellgië ofwel Dilbeek, ofwel het Olympic Charleroi van gewezen trainer Alex Czerniatynski partij wordt gegeven. Als het Dilbeek zou worden, bestaat de kans dat deze wedstrijd op de Freethiel wordt afgewerkt (onderhandelingen met Dilbeek zijn lopende) en wel op vrijdag 13 augustus. Om twee redenen is de vrijdagavond interessant : enkele dagen meer recuperatie voor de eerste competitiematch in Turnhout op woensdag 18 augustus (Dilbeek speelt immers enkel op zondagnamiddag thuis), maar ook interessant omdat op zaterdag 14 augustus de fandag op het programma staat en daar moet de aanwezigheid van de spelers voor de nodige binding met de supporters zorgen en dat is in deze moeilijke tijden vast geen overbodige luxe.

Maar voor het grotere werk er onvermijdelijk aankomt, hebben sportief verantwoordelijke Dirk Geraerd en zijn technische staf, nog een tweetal nuttige oefenwedstrijden gepland. Morgenavond (vrijdag 6 augustus en niet zaterdag 7 augustus zoals aanvankelijk voorzien), zakt het fusiegezelschap af naar het Sint-Gillis-Waas van coach Robby Buyens. Sint-Gillis legde vorig seizoen in de vierde klasse een schitterend parcours af en eindigde knap in de subtop. Op een plezierreisje moet niet worden gerekend, want voor zover ik mij nog herinner werd deze oefenpot vorig seizoen een regelrechte bolwassing voor de mannen van Boskamp (dacht aan 4-0, maar zou het moeten opzoeken). Trainer Robby Buyens maakt er geen geheim van dat het een droom voor hem zou zijn ooit nog eens T1 te worden bij de club waar hij een groot deel van zijn mooie voetbalcarrière doorbracht en zal ongetwijfeld zijn jongens ruim voldoende opladen zodat club en trainer hun visitekaartje kunnen presenteren. Dinsdag maken Geraerd en Co de verplaatsing naar derdeklasser Hamme en daar ligt een streekderby altijd gevoelig. In het verleden had Beveren het er altijd moeilijk, maar desondanks werd er ook regelmatig geoogst. Alleszins worden het 2 belangrijke ontmoetingen die niet per se gewonnen moeten worden, maar waarin Beveren-Waasland wel aan zijn stand verplicht is om te laten zien dat het met getemperde ambitie aan zijn opdracht in de Exqi League wil beginnen.

De voorbereiding was er eentje van vooral veel vallen en weinig opstaan. De samensmelting van KSK Beveren en Red Star Waasland tot de nieuwe fusieclub Waasland-Beveren (gezien mijn verleden en dat schrijf ik met alle respect voor onze bedgenot, blijf ik het hier op Beveren-Waasland houden om zodoende de herinneringen aan KSKB levendig te houden), kende op alle niveaus de te verwachten kinderziektes. De massa werd dor de fusieschok nog niet meteen wakker geschud, organisatorisch verliep het bij momenten chaotisch en sportief liep het om uiteenlopende redenen voor geen meter. Kortom, ondanks een overwicht aan goeie bedoelingen bij de mensen met verantwoordelijkheid, ontkomt ook Beveren-Waasland niet aan de levensles dat eerst geprobeerd moet worden te leren stappen alvorens aan lopen te denken. Anders gezegd : vele kleine ergernissen die op een zeer ongelegen moment komen en daardoor tot begrijpelijke, maar niet onoverkomelijke irritaties leiden. Om maar een eenvoudig voorbeeld te noemen : plots blijkt het betalen met bankcontact voor het aankopen van het abonnement, uit besparingsoogpunt niet meer mogelijk. Enerzijds vervelend als daar vooraf onvoldoende over wordt gecommuniceerd, maar anderzijds misschien logisch en consequent, want wat voor zin heeft het om enerzijds de centen over de balk te gooien en anderzijds de knip op de beugel te houden. Het kan overkomen als een belachelijke maatregel, maar het verhaal van vele kleine bedragen die op den duur tot grote sommen cumuleren en onbeheersbaar worden, daar hebben we onze buik van vol. En wat die bankcontact-affaire betreft : misschien kan onze voorzitter van de Supportersvereniging Ingwin die bij Colruyt “werkt” wel een samenwerkingscontract versieren tussen Beveren-Waasland en Colruyt zodat de supporters daar hun abonnement kunnen aankopen en met Bankcontact afrekenen. Go for it Ingwin !

Sportief was de voorbereidingsperiode geen hoogvlieger. Door het langdurig ontbreken van een waslijst aan spelers, kon de technische staf nooit twee wedstrijden na mekaar een beroep op dezelfde mensen doen. Van bouwen aan automatismen kan op die manier uiteraard geen sprake zijn en dat was ook te zien aan het vertoonde spel tussen de lijnen. Er stonden wel 11 spelers op het veld, maar te zelden een ploeg.

Toch is er absoluut niet de minste aanleiding om te wanhopen. De ziekenboeg loopt stilaan leeg en de clubleiding heeft de uitdrukkelijke wens om vooraan en op de linksachter nog versterking te zoeken. In de wandelgangen circuleren de onbevestigde namen van Thibaut, Koita en zelfs Diallo, maar alhoewel deze spelers een vermoedelijke meerwaarde kunnen toevoegen, is hun prijskaartje wellicht in verhouding en geven de betrokken voetballers er zelf de voorkeur aan om alles te zetten op een overeenkomst bij een Jupiler Pro-Leagueclub en pas als dat niet lukt Exqi Leaguevoetbal te overwegen. Het wordt dus nog even ongeduldig afwachten, maar anderzijds pleit het voor de clubleiding dat zij de voorkeur geeft aan spelers die in het verleden hun waarde hebben bewezen en niet diep in de portemonnee tasten voor onbekende testers die (gelukkig voor hun) een geweldige manager hebben. Ondertussen loopt de ziekenboeg geleidelijk aan leeg. Over 7 dagen sluit Jelecic voor het eerst aan bij de groep en zullen Lardenoit, Jacobs en Sampil zijn voorbeeld spoedig volgen. Enkel voor Pieter Vervaet zal het herstel nog geruime tijd duren. Pieter werd maandag jl. geopereerd en om zijn kwaliteiten te kunnen bewonderen, moeten de supporters wellicht tot na de jaarwisseling wachten. Veel sterkte Pieter, we duimen voor een vlot herstel.

Ondertussen legt trainer Geraerd er op training behoorlijk de pees op en dat leidt, hoe gek zoiets op dit moment mag klinken, bij bepaalde spelers tot een lichte vermoeidheid. In die momenten is het aan de technische staf om alert te zijn en te voorkomen dat die vermoeidheid tot blessures zou leiden. Jean-Paul Kielo Lezi bv. keerde veel te laat terug uit vakantie, werd daar door de clubleiding ook voor beboet en probeert nu geforceerd aan zijn comeback te werken, maar ondervindt daarvan de gevolgen waardoor hij nog nauwelijks in de basis kon aantreden.

Tot slot nog iets over de entourage : het valt op dat heel wat medewerkers na het logische verwerkingsproces, opnieuw de draad opnemen. Wie door de Freethielmicrobe was besmet, blijkt daarvan niet zomaar los te komen. Natuurlijk is het zinloos dingen met mekaar te gaan vergelijken, want de aanpak is anders (niet beter of slechter) en er is geen verleden meer om op terug te vallen in moeilijke momenten. Al jaren vielen de sportieve en commerciële resultaten op de Freethiel zwaar tegen, maar altijd zochten we troost en hoop bij dat fantastische verleden. Een zoveelste thuisnederlaag en draak van een wedstrijd, werd gecompenseerd door één van de talloze deugddoende herinneringen uit het verleden, maar dat historische verleden hoort niet echt meer bij deze nieuwe club. Daarom is het zaak voor Geraerd en zijn spelers om de trein niet te missen en meteen in de goeie ontsnapping te zitten. Alleen dan zal het “grote” publiek weer de weg naar de Freethiel vinden. Want ook al werd de fusie aangekondigd als de ideale mix van “een grote schare Beverensupporters en de bestuurlijke voetbal knowhow van Waasland”, ook in dit wereldje moet men zich telkens weer opnieuw bewijzen en zoals een reclameslogan zegt : behaalde resultaten uit het verleden, vormen geen garantie voor het heden.

Patrick Van Wesemael.