StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

nabeschouwing.jpg HOLLANDSE BRUTALITEIT WORDT NIET AFGESTRAFT DANKZIJ KRISTOF SNELDERS.


Beveren-Waasland en Bergen hebben er zaterdagavond voor een alweer flinke publieke belangstelling, een spannende pot voetbal van gemaakt die met de thuisploeg al bij al een verdiende winnaar kreeg. Omdat Bergens voornaamste concurrent voor de leidersplaats Antwerp op de eigen Bosuil punten liet tegen Roeselare, werd het klassement helemaal herschapen tot een ruime kopgroep waarbij fusieclub BW met 7 op 12 keurig aansluiting heeft gevonden.

De uitstekende wedstrijd die BW op de tweede speeldag tegen Roeselare op de mat toverde, vroeg om en kreeg bevestiging zaterdagavond in wat men, gezien het vrij recente eersteklasseverleden van vooral Bergen en in mindere mate Beveren-Waasland, bescheiden een eerste topper in de Exqi League zou kunnen noemen. Het gehavende Mons dat met Jarju en Matumona 2 spelers diende te missen met interlandverplichtingen, kwam het scherpst uit de startblokken en kon dankzij een alerte Clepkens verhinderen dat Sanogo tegen zijn ex-halvewerkgever, de score zou openen. In de negende minuut onderging het stadion op enkele seconden tijd een metamorfose van vol verwachting naar ijzig stil. Een door Snelders verzonden projectiel werd in de zestien onreglementair door Bergen afgeweerd waardoor de bal op de stip moest. Nieuwkomer Gommans lijkt alvast te beschikken over een overdosis aan Hollands lef en nam een loopje met de rangorde van de aangewezen strafschopnemers. Bourabia en Snelders, respectievelijk nr. 1 en 2 op dit lijstje, stonden er bij en keken er naar en zagen Harrie op zijn Anderlechts falen. De Nederlander waarvan trainer Geeraerd tijdens de persbabbel zei dat hij al enkele maanden niet had gespeeld, verscheen tot eenieders verrassing aan de aftrap en kon zijn misser nog in de eerste helft rechtzetten door een bal uitstekend door te koppen. Hierop pakte Snelders uit met een schitterend vluchtschot waarop Berthelin kansloos was. Jacobs kon met een verre en harde trap bijna voor verdubbeling van de score zorgen, maar de ruststand bleef na een zeer aangename eerste helft 1-0.

In het tweede bedrijf waren de Draken bijna doorlopend in balbezit, maar dat leverde op een verraderlijke vrijschop van Tim Matthys na, amper gevaar op. Het was zelfs Kielo-Lezi die in het straatje gestuurd door uitblinker Jo Van Damme, de 2-0 aan de voet had, maar jammerlijk miste. De spanning bleef om te snijden tot de blessuretijd, maar die had iets zelden geziens in petto. De drie minuten extra tijd beloofden eeuwig lang te duren, maar invallers Neve en Penga voerden onder hun beiden een goochelnummertje op met een ongrijpbare bal en dit tot grote wanhoop van de bezoekers. Ongekend en onwaarschijnlijk efficiënt wanneer bij de supporters de zenuwen door de keel gieren. Merci Enzo en Ilenga, want naast dit staaltje van technisch vernuft, zegt het ook iets over jullie perfecte wedstrijdmentaliteit als invallers. Het laatste fluitsignaal kwam als een bevrijding, maar de voldoening daarna bij de supporters was overweldigend. De leuze : “voetbal een feest”, was voor de tweede opeenvolgende keer een feit bij een thuiswedstrijd. Bij de technische staf leeft heel uitgesproken de wens om van de Freethiel een voor elke tegenstander moeilijk te nemen hindernis te maken en op basis van de matchen tegen Roeselare en Bergen, wordt aan die weg hard getimmerd.

De wedstrijd van zaterdag bracht tevens de bevestiging van een aantal zaken die zich sinds de eerste speeldag aftekenen. Keeper Clepkens toont zich het betrouwbaarste sluitstuk sinds jaren op de Freethiel, het duo Verbiest-Lardenoit staat er en de flanken Masureel en Van Hoey lijken met de speeldag te groeien. Resultaat : slechts één goal tegen in 4 wedstrijden. Op het middenveld is de concurrentie groot en dat komt de kwaliteit ten goede. Bourabia, en Kielo-Lezi zijn ontegensprekelijk spelers die het voetballend niveau van een ploeg optrekken waardoor o.a. Jacobs meer tot zijn recht komt. Jo Van Damme is goed bezig om zijn kandidatuur te stellen als revelatie van het competitiebegin bij Beveren-Waasland. Als Snelders fit en in vorm is, zal het voor Dirk Geeraerd lastig zijn om hem uit de ploeg te zetten en Gommans miste wel een strafschop, maar deed nadien waarvoor hij in principe werd aangeworven : bliksemafleider spelen en anderen hiervan laten profiteren. Neve, Paulussen en Penga bewezen meer dan invallers te zijn, maar ook op het half dozijn geblesseerden wordt gerekend om de lijst schorsingen en weer andere gekwetsten die een lang seizoen met zich meebrengt, op te vangen. Kortom, deze groep heeft meer potentie dan de voorbereiding liet uitschijnen. Dat de clubleiding en technische staf de lat bewust niet te hoog wou leggen is verstandig, maar volgens mij zijn ze evenmin verbaasd over de vaart waarmee de groep zich in positieve zin ontwikkeld. Morgen staan we even stil bij de andere resultaten van afgelopen weekend in de Exqi League.

PVW