StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal BESTE AANVAL TEGEN BESTE VERDEDIGING.


Florent Beeckmanstadion is zaterdag decor voor onvervalste Exqi-topper.
Dat Dender en Beveren-Waasland op de 8ste speeldag in een onderling duel een regelrechte topper zouden spelen, hadden wellicht zelfs de respectievelijke coaches Borkelmans en Geeraerd niet in hun stoutste dromen durven verhopen. Dat dit toch het geval is, mag grotendeels op het conto van beide trainers worden geschreven, want de ene zag heel wat volgens Exqi-begrippen, grote namen, noodgedwongen vertrekken en de andere moest op enkele weken tijd en onder behoorlijke druk, een elftal samenstellen dat gezien de fusiegevoeligheden, er maar beter snel kon staan.

Op de eigen Freethiel is Beveren-Waasland tot nu toe heer en meester, maar zodra de spelersgroep de Beverse kerktoren uit het oog verliest (remember de legendarische opmerking van good old Rik Pauwels), lijkt de groep een stuk van zijn mogelijkheden in te boeten. Toch kunnen we er niet omheen dat ook op dit vlak heel geleidelijk progressie wordt gemaakt. In Turnhout was het gewoon onvoldoende, in Doornik ging het al iets beter, want als er een ploeg verdiende te winnen, was het BW geweest. Achteraf bekeken kostbaar puntenverlies, want zowel Turnhout als Doornik hebben hun competitiestart compleet gemist en dat heeft Turnhout-coach Luc Beyens zondag met zijn job moeten bekopen. Het puntje op de Bosuil was licht gevleid, maar gezien de sterkte van de tegenstander en het prima klassement van de Great Old, was dat een ferme opsteker. Beveren-Waasland bewees op de Bosuil dat het in staat is op verplaatsing resultaat te spelen en da’s misschien niet altijd zo mooi voor de supporters, maar spelers hebben er vaak wat aan onder de vorm van vertrouwen opdoen (als het wat oplevert uiteraard).

In Dender zaterdagavond wordt het andere koek. Het is misschien tegen de verwachtingen in dat Borkelmans en co lijstaanvoerder zijn, maar daarom niet minder verdiend. Zoals zo vaak lagen financiële perikelen aan de basis van het vertrek van spelers die naam en bijbehorend goed contract hadden, maar niet altijd in verhouding presteerden. Noodgedwongen krijgt de jeugd hierdoor meer speelgelegenheid waardoor de kans ook groter is dat bepaalde jongens doorbreken. In dat verband komen de namen van Jorgo Waeghe en Olivier Claessens als doelpuntenmakers regelmatig terug bij het bekijken van de teletekstpagina’s. Beiden zijn in 1989 geboren en elk goed voor 5 goals tot nu toe. Clepkens doet er dus goed aan zijn defensie vanaf de eerste minuut scherp te zetten. Natuurlijk kan het Denderse leiderschap onmogelijk het werk zijn van Waeghe en Claessens alleen. Met Ben Van den Brandt (vorig seizoen nog rond de tafel met KSK Beveren,), Roy Meeus, Daan Vaesen en doelman Peter Mollez, heeft de thuisploeg de beschikking over een mix van jeugdig talent en ervaring. Met Tim De Meersman en Osman Serbest hebben zowel KSK Beveren als RS Waasland overigens een ex-speler in de Denderse kern.

Dender-BW is ook een krachtmeting tussen de beste aanval van de Exqi League en de minst gepasseerde defensie in tweede klasse, echt iets om naar uit te kijken ! en het moet gezegd, ook de Denderse achterhoede doet het uitstekend en moest zich slechts één keertje meer gewonne geven dan die van de Waaslanders. In cijfers uitgedrukt : Dender 17-4, Beveren-Waasland 12-3. Dender zette thuis een 7 op 9 neer. Alleen van co-leider Visé (tot afgelopen weekend althans), kon in het Beeckmanstadion geen afstand worden genomen (0-0). Antwerp en Dender zijn de enige twee ploegen in de Exqi League die nog geen kennis maakten met een nederlaag. Mag het een tip zijn Meneer Geeraerd ?

Ik heb een voorgevoel dat het bezoekende supportersvak zaterdag in Dender wel eens heel gezellig druk zou kunnen worden. BW heeft eigenlijk weinig te vrezen in Dender (zolang het geen afstraffing wordt natuurlijk), want het onderspit moeten delven op bezoek bij de leider is toch geen schande. En met de nakende ontknoping van het periodekampioenschap, ligt de druk ongetwijfeld veel meer bij de thuisploeg. Zou BW hiervoor al rijp zijn ? Ergens leeft in mij de vraag : gaat het niet allemaal te snel of kan het juist niet vlug genoeg gebeuren en wat ik met gebeuren bedoel mag ieder voor zichzelf uitmaken. Alles mag, niets moet, zal ik het daar op houden ? Andere interessante partijen met het oog op dat periodekampioenschap zijn o.a. Antwerp-Bergen en OHL-Visé.

Patrick Van Wesemael.