StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal WONDEREN BESTAAN NOG.


Eerste periodetitel inzet van duel tussen Boussu Dour en Waasland-Beveren.
Op woensdag 18 augustus speelde fusieclub Waasland-Beveren de eerste competitiematch uit zijn geschiedenis. Het werd een troosteloze 1-0 nederlaag in het Stadsparkstadion van Turnhout en sindsdien raakten de Kempenaren nog nauwelijks een bal. BW daarentegen krijgt net geen 2 maanden later, een uitgelezen kans om al meteen in zijn geboortejaar, een eerste symbolische prijs te laten optekenen. Niemand, zelfs niet de vurigste voorstanders van de fusie, hebben met dit droomscenario rekening gehouden. Een totaal onverwachtse gelegenheid die als een donderslag bij heldere hemel is ingeslagen, maar de spreekwoordelijke kroon moet wel nog op het werk worden gezet.

Zondagnamiddag trekken ongetwijfeld veel supporters naar het verre Boussu Dour in de hoop er hun favoriete club Waasland-Beveren met succes een gooi naar de eerste periodetitel te zien doen. De clubleiding hoopt dat de meeste van de 600 voor WB voorziene tickets een koper zullen krijgen zodat het gevoel van een thuiswedstrijd kan worden gecreëerd. Een wellicht wat te optimistische inschatting gezien de afstand, maar de kleine volksverhuizingen naar de Bosuil en het Florent Beeckmanstadion, hebben aangetoond dat het voetbal op en rond de Freethiel weer leeft en al in staat is een zeer behoorlijke massa te mobiliseren op verplaatsing.

Boussu Dour wacht voor eigen supporters nog altijd op de eerste thuisoverwinning. Tegen Oostende (2-3) en Wezet (2-4) werd aan het kortste eind getrokken, Rupel Boom en Roeselare kwamen in het Robert Urbainstadion tot een 1-1 puntendeling. Deze cijfers lijken op het eerste zicht enige hoop te rechtvaardigen, maar statistieken zijn wat ze zijn en afgelopen weekend boekte de Henegouwers wel een belangrijke overwinning met het oog op een ontsnappingsmogelijkheid uit de onderste regionen van de rangschikking. Bij streekgenoot RC Doornik werd met 1-2 gewonnen en dat zal de Boussu Dour-entourage ongetwijfeld vertrouwen geven.

Voor Waasland-Beveren is het benieuwd uitkijken hoe het elftal van Dirk Geeraerd met de favorietenrol en bijbehorende druk, zal omspringen. Tot nu toe mocht alles, maar moest er niets. Nu een stukje hemel zo dichtbij is (een periodetitel zou ons het voordeel geven de rest van het seizoen meer ontspannen te kunnen afmaken), wil een mens natuurlijk graag een proevertje van de rijstpap met de bekende gouden lepeltjes, meenemen. En nu maar hopen dat ze in Boussu niet de gewoonte hebben zout op de rijstpap te strooien. Alle culinaire gekheid op een stokje : met druk goed kunnen omgaan is niet evident, vraag dat maar eens aan de spelers van Oostende. Hopelijk heeft de bewogen wedstrijd tegen Heist en het gedoe met de cheerleaders, geen sporen nagelaten.

Op sportief vlak is de terugkeer van Kristof Lardenoit na zijn rode schorsing, een opsteker. De ijzersterke tandemcombinatie met Verbiest, is hierdoor weer hersteld waardoor Van Hoey opnieuw naar zijn vertrouwde linkerflank kan verhuizen en Guy Veldeman vermoedelijk bankzitter wordt. Of zou trainer Geeraerd voor wat meer defensieve zekerheid kiezen en toch een plaatsje voor Guy in het achterhoofd hebben. Positief ingestelde jongen die Veldeman, want in het tussenseizoen werd hij nog aan een aantal ploegen in lagere reeksen gekoppeld, maar in een kranteninterview dat deze week verscheen, droop het enthousiasme voor WB eraf. Da’s belangrijk, want met een ruime kern is het besef dat je als speler wel eens op de bank kan belanden of naast de 15 kan vallen, van cruciaal belang. De groep collectief betrekken en rust in de tent bewaren, het is een cruciaal onderdeel van de job van de trainer.

Zondag moet het dus gebeuren voor WB en misschien is ons voordeel wel dat het allemaal zo plots is gekomen waardoor de hele entourage nauwelijks tijd heeft gehad om zich te realiseren wat er op het spel staat. Een periodetitel zou uiteraard een bekroning zijn voor zij die voor en achter de schermen keihard hebben gewerkt om het positief potentieel van RS Waasland en dat van KSK Beveren, te vrijwaren en zo goed als mogelijk te verenigen. Dat was althans de theorie en dat dit in de praktijk voorlopig ook zo uitpakt, is een Godsgeschenk. Maar anderzijds mag het mislopen van zo’n periodetitel (helaas ben ik ervan overtuigd dat Boussu Dour zondagnamiddag in het Waasland op een minimale sympathie mag rekenen), ook niet worden overdreven. Sportief heeft de ploeg immers een ruime voorsprong op de meest optimistische prognoses en kunnen we een stootje verdragen.

Een blik op de kalender van dit weekend leert ons dat er onverminderd elke speeldag minstens een tweetal interessante confrontaties doorgaan. Nu zijn dat Lommel-United tegen Bergen, Dender-Antwerp en Oostende-Turnhout. Tot slot deze randbemerking : zouden de Rode Duivels zaterdag aandachtige toeschouwers geweest zijn op de Freethiel, want eindelijk was er nog eens iets te beleven in het Koning Boudewijnstadion. Misschien moet Leekens onze Michaël Clepkens maar eens oproepen ! Voor alle duidelijkheid : dat laatste was een grap, want anders gaan sommige mensen echt denken dat we aan het zweven zijn.

Patrick Van Wesemael.