StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal PERIODETITEL MAG GEEN EINDPUNT ZIJN.


Thuisreputatie bevestigen, want beter doen is moeilijk.
Hoe prepareer je als technische staf een spelersgroep voor thuiswedstrijd nr. 6 nadat de 5 voorgaande werden gewonnen en amper een weekje nadat de periodetitel ons onverwachts door Oostende in de schoot werd geworpen ? Nu ja, beweren dat we ons eindrondeticket cadeau hebben gekregen, is geen juiste benadering. Op de Freethiel leverde 5 thuisduels even zoveel overwinningen op en elke wedstrijd stond bol van de spanning en emoties. Daarenboven werd bij een toen nog sterk Antwerp keurig 1-1 gespeeld, nadien bij de leider Dender met 0-2 gewonnen en afgelopen weekend kon bij het altijd lastige Boussu Dour de kroon op het werk worden gezet na 1-3 winst. Het werd een zege zonder glans, maar in een match waarin het om de knikkers gaat (en die leveren een eindrondeticket aan het begin van de zomer zeker op), is dat van ondergeschikt belang.

Het veroveren van die eerste periodetitel heeft zondagavond op en rond de Freethiel voor euforische toestanden gezorgd, maar aan dat eerste exemplaar zit misschien wel net iets meer schaduw dan de 2 volgende edities. De winnaars van periodetitel 2 en 3 hoeven immers niet per se aan de leiding te staan in de rangschikking en kunnen vaak vanuit de luwte als sluipmoordenaars toeslaan. Zaterdag zullen die in Brussels praten over een wedstrijd op bezoek bij de leider waarin ze niets te verliezen hebben. Kortom, alle ogen en schijnwerpers zullen, minstens voor een weekje, op Beveren-Waasland zijn gericht en wellicht zal ook het verwachtingspatroon van de buitenwacht worden scherper gesteld. Benieuwd of de huidige spelersgroep daarvoor klaar is, maar anderzijds wel een interessant leerproces voor de spelers en de entourage van de fusieclub met het oog op de toekomst.

Brussels, dat is voor veel mensen de club van de flamboyante preses Johan Vermeersch die wederom de twijfelachtige eer heeft om de meest krasse uitspraak over de tweede klasse van dit seizoen, op zijn naam te hebben. Vermeersch is van mening dat de Exqi League reeds lang van de aardbol moest verdwenen zijn. Nu heeft de man overschot van gelijk dat tweedeklasse voetbal in zijn actuele gedaante en voor een langere periode, moeilijk leefbaar is. Veel hangt echter af van hoe een seizoen evolueert en wat er sportief tussen de lijnen wordt neergezet, want als ik ervaar hoe het er de voorbije weken op de Freethiel aan toegaat, krijg ik geenszins de indruk dat tweede klasse per se een doodgeboren kind moet zijn. En is het organisatorisch en sportief goed verloop van een seizoen niet in belangrijke mate de eindverantwoordelijkheid van de clubleiding, in casu de voorzitter. Als dit soort mensen het lef heeft om als het goed gaat de aandacht op te eisen, moeten ze ook de hand in eigen boezem durven steken als het fout loopt.

Maar er is nog een ander Brussels dan dat van Johan Vermeersch. Het Brussels van Chris Van Puyvelde, Dalibor Veselinovic en Kevin De Broyer. Laatstgenoemde De Broyer is zowat het zwarte beest van KSK Beveren geweest in de onderlinge confrontaties met Ronse. Toen Ronse naar derde degradeerde en Kevin de overstap maakte naar de club van zijn roots Brussels, vond ik dit een knappe transfer van, jawel Vermeersch. Maar wat blijkt : De Broyer komt te weinig aan spelen toe in Brussels en het gevreesde duo met Veselinovic, is voorlopig herleid tot een Servische eenmansvoorhoede. De 23-jarige Dalibor Veselinovic was vorig seizoen goed voor 12 goals in de Exqi League en zit na 10 speeldagen al aan 10 stuks. Dat wordt een interessante confrontatie met de BW-defensie die nog altijd met voorsprong de minst gepasseerde blijft. Wie tegen BW belust op een sterke prestatie zal zijn, is de van RS Waasland naar Brussels verhuisde Michaël Van Gele. Goeie speler naar verluidt waarvan ik mij herinner dat hij een paar weken geleden zelf voorstelde om aanvoerder af te zijn van Brussels omdat hij zijn niveau niet haalde. Als zelfkennis het begin van de wijsheid is, kan ik dit enkel beschrijven met de woorden : knap Michaël om dit soort moeilijke beslissingen uit eigen beweging te nemen.

Momenteel staat Brussels met 11 punten op een ontgoochelende 13de plaats, maar wel nog steeds met zicht op de linkerkolom (4 punten bedraagt de kloof met Antwerp op plaats 9).

Zou het voor Dirk Geeraerd hinken op 2 gedachten zijn : proberen een zesde opeenvolgende thuismatch winnend af te sluiten wat toch een opmerkelijke gebeurtenis zou zijn, of alle remmen los en gokken (ongeacht het eindresultaat) op een spektakelstuk als tegen Heist. Maar misschien sluit het ene, het andere niet uit.

Tot slot een korte blik op de leukste affiches van speeldag 11.
Oostende moet voor een West-Vlaams onderonsje naar Schiervelde, terwijl Lommel het bezoek van Dender krijgt. Er is ook het leuk duel tussen de provinciegenoten Antwerp en Heist en Rupel Boom krijgt tegen het lastige Wezet de kans om zijn thuisreputatie hoog te houden.

PVW