StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

nabeschouwing.jpg ALLESBEHALVE HARTVERWARMEND.


Waasland-Beveren is zaterdagavond, ondanks het prima bespeelbaar veld, met een uitschuiver begonnen aan het drieluik op de Freethiel tegen achtereenvolgens Wezet, Boom en Turnhout. Dat het mits winst goede zaken had kunnen doen maakt het allemaal nog wat onprettiger, maar uiteraard zullen Bergen en Leuven hetzelfde gevoel aan voorbije speeldag overhouden.

Dat het Visé van trainer José Riga geen katje was om zonder handschoenen aan te pakken, konden jullie in mijn voorbeschouwing al lezen. Een degelijke ploeg met meerdere goeie voetballers die voldoende (zeg maar vaak veel volk) achter de bal hield om dan op het gepaste moment uit te breken. Toch had Kielo-Lezi wanneer hij zijn patent trouw was gebleven, de wedstrijd binnen de 120 seconden misschien wel in een beslissende plooi kunnen gieten. Weliswaar met de hete adem van twee verdedigers in de nek, maar voor een leeg doel, besloot hij een knappe persoonlijke inspanning waarbij Jean-Paul de Wezet-doeman had uitgekapt, een metertje naast. Een misser met dubbele gevolgen (dachten we), want niet goed voor het zelfvertrouwen van de Congolees en als ploeg een unieke gelegenheid om met een 1-0 voorsprong aan de partij te beginnen en dat voetbalt een stuk gemakkelijker. Zo dacht men er blijkbaar ook op de bank over, want nog voor het halfuur was verstreken, liep Penga zich warm (een situatie vergelijkbaar met die van Clepkens in Cercle en het opwarmen van Vermeylen). Ook toen had Dirk Geeraerd op voorhand onze doelman voldoende gewaarschuwd over de vrijschopkwaliteiten van Hans Cornelis. Maar Jean-Pauls lot hing echt wel aan een zijden draadje, want Penga had blijkbaar op het moment dat hij het veld zou betrede om Kielo-Lezi te vervangen, niet het juiste truitje bij. Ondanks het feit dat Enzo Neve de spurt van zijn leven richting kleedkamer trok, hoefde het voor trainer Geeraerd niet meer. Als we in een nabeschouwing zo uitgebreid over dit soort akkefietjes kunnen uitweiden (nu ja, het is weinig professioneel), zegt het iets over wat er te beleven viel (of moet ik zeggen, niet te beleven viel) op de groene rechthoek. Rusten dus bij een weinig opwarmende 0-0.

We mogen Penga dankbaar zijn dat hij het niet altijd zo nauw neemt met de regeltjes van een sportman, want door zijn vergetelheid had de tweede helft nog een doelpunt van hemelse schoonheid in petto. Jacobs bediende prachtig Kielo-Lezi en de Congolees toverde een wereldgoal uit zijn bij momenten briljante voeten. Balletje op de borst doodmaken en vernietigend uithalen, de manier waarop hij het uitvoerde is weinigen gegeven. Helaas kon de ploeg zich niet optrekken aan dit schitterend doelpunt, al moet gezegd dat de Nederlandse scheidsrechter Winter zich moeiteloos had aangepast aan de gelijknamige temperaturen en het niveau van beide ploegen. Met onbegrijpelijke beslissingen liet hij dan weer eens de thuisploeg en vervolgens de bezoekers in de kou staan. Zo werd een zware aanval op de knieën van doelman Michaël Clepkens, onbestraft gelaten. Wezet profiteerde van de ergernis bij WB en kon via één van de broertjes Legros op gelijke hoogte klimmen (alhoewel hoogte, het was maar een bescheiden trapje). De wedstrijd verdiende omwille van zijn spektakelarm karakter, geen winnaar. Jammer, want de deugddoende driepunter van Tubeke wordt op die manier ongedaan gemaakt. Nu ja, zolang de waardeverhoudingen tussen de lijnen ook in punten correct worden weergegeven, kunnen we daar zeker mee leven.

Exqi League speeldag 16 samengevat :
Lommel blijft al het goede bevestigen en voetbalt week na week sprekende resultaten bij mekaar. Het heeft nu ook in de rangschikking OHL achter zich gelaten en moet nu maar eens tonen of het raad weet met de druk van het leiderschap. Overigens, Wetteren inblikken met 4-0, Jan De Langhe en maats zullen het niet fijn hebben gevonden. De derby tussen Tienen en OHL eindigde op een logische draw. Thuis is OHL beresterk, maar op verplaatsing heeft het die autoriteit nog niet. Dender was met 2-1 sterker dan Brussels en de verrassing van de speeldag kwam uit Henegouwen waar Turnhout er met wat geluk in slaagde Bergen in eigen huis op 1-1 te houden. Heist is zijn dipje te boven en zette Boussu Dour Opzij met 2-0. Er moet veel gebeuren wil Doornik uit de kelder van de Exqi League nog ontsnappen, want het levensbelangrijke duel tegen Tubeke liep alweer slecht af (0-1). Opgemerkt debuut bij de Great Old van trainer Bart De Rover. Antwerp won verrassend van Oostende (1-0). Boom kreeg een weekje extra rust om zijn komst naar de Freethiel voor te bereiden. Het speelveld van Roeselare werd onbespeelbaar verklaard. Zaterdag zullen we zien of dat weekje bijkomende rust een voordeel was voor de Steenbakkers of net niet.

Patrick Van Wesemael.