StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal WB HEEFT JAARWISSELING SLECHT VERWERKT.
Rode lantaarn evenknie van Waasland-Beveren.
De fusieclub WB heeft op een aantal vlakken voor geen kentering gezorgd ten opzichte van KSK Beveren, want de dubbele confrontatie met de rode lantaarn Doornik en de voorlaatste in de rangschikking Turnhout, leveren de onthutsende cijfers op van 2 op 12.

Zaterdagavond waren de mannen van Dirk Geeraerd bijna doorlopend in balbezit, maar dat leverde amper doelkansen op, laat staan amusante standjes waar de supporters zich aan konden opwarmen. Aan goede wil ontbrak het niet, maar die werd onvoldoende geconcretiseerd in vloeiende acties en doelrijpe scoringskansen. Enkel bij het begin van de tweede helft moest de Doornikse portier Christophe Martin enkele keren gevat tussenkomen op verdienstelijke pogingen van Bjorn De Wilde, maar die balans is uiteraard veel te pover om een overwinning te rechtvaardigen. Rc Doornik stond als een hecht blok en kon al bij al vrij gemakkelijk overeind blijven. Meer zelfs, via zijn enige maar kundige aanvaller Dorizon, zorgde het over de hele partij bekeken voor minstens evenveel doelgevaar dan de onmondige thuisploeg. Hoe swingend en genietbaar het voetbal tijdens de eerste maanden van het seizoen ook was, des te moeizamer verloopt het momenteel. Ik hoor dan wel eens vaker opmerken dat het in die beginperiode allemaal wat meezat (Kielo-Lezi kon enkele keren al in de eerste minuten scoren of de doelman van de tegenstander ging zwaar in de fout), maar anderzijds zegt een ongeschreven wet dat men geluk moet afdwingen. Wanneer onze ploeg op dat moment geen aanvallende intenties zou hebben gehad, was Jean-Paul niet in een gunstige schietpositie geraakt en kon hij evenmin de doelman van de tegenpartij in gebreke stellen. Misschien moeten we de oorzaak wel zoeken bij een aantal dragende spelers waaronder Kielo-Lezi, Bourabia, Van Damme en Snelders, die om uiteenlopende redenen ofwel al een tijdje uit vorm zijn en hierdoor minder bepalend zijn, ofwel door blessures “tijdelijk” hunniveau nog niet halen.

Blijkbaar heeft het veroveren van het eerste eindrondeticket (uiteraard vroeg in het seizoen) , de spelersgroep, totaal onverwachts en ondanks voldoende waarschuwingen vanuit de clubleiding en de technische staf, in de war gebracht. Toegegeven, het binnenhalen van het periodekampioenschap was inderdaad een complete verrassing (ook voor WB zelf), maar omdat al snel duidelijk was dat er meerdere ploegen waren die grotere sportieve potentie hadden, was het een beetje hinken op 2 gedachten. Doorgaan en alles zetten op het kampioenschap met het risico uitgeblust en ongewapend aan de aftrap van de eindronde te verschijnen, of proberen week na week stressless en hopelijk lekker te voetballen (zeg maar publiek verwennen) en te zien waar het schip uiteindelijk zou stranden. Dat laatste leek mij (en ik veronderstel mij niet alleen), de meest aangewezen theorie, maar zoals zo vaak blijkt er een wereld van verschil te zitten tussen praktijk en theorie. Voetballers zijn immers mensen en men kan als sportief verantwoordelijke wel de hoop koesteren zijn manschappen volgens een bepaald concept en periode te programmeren, maar het doordringen ervan zal een sterk persoonsgebonden invloed hebben. Met andere woorden, ondanks alle goede voornemens en theorieën die bij het pakken van de periodetitel werden gemaakt (we zouden met dit ticket op zak ontspannen kunnen gaan voetballen), geeft de praktijk een totaal ander beeld te zien. Vormen we hierop een uitzondering ? In geen geval. Neem het Oostende van Thierry Pister. Dat speelde begin november als leider een dijk van een wedstrijd op de Freethiel waarbij het doelkader de kustjongens tot driemaal toe van een verdiende overwinning hield. Wanneer ik op dat moment supporter of trainer van KVO was geweest, zouden maar weinig haren op mij grijze hoofd hebben getwijfeld over wie de aanstaande kampioen zou zijn. Wel, sinds die indrukwekkend sterke partij van de West-Vlamingen, hebben ze nog nauwelijks punten gepakt.

Waren er dan helemaal geen lichtpuntjes zaterdagavond ? Toch wel. Bjorn De Wilde kwam tot nu toe weinig aan spelen toe, maar was zaterdag de minst slechte WB’er. En Bou-Sfia ? Diens kaarsje was na een uur opgebrand, maar geef hem de nieuwjaarsmaand nog om matchritme op te doen en als hij van nieuwe blessures gespaard kan blijven, zullen we aan Anouar nog het nodige plezier beleven. En natuurlijk zullen er de eindeloze discussies blijven over het al dan niet opstellen van de kalenderonkundige Kielo-Lezi en Bourabia. Vrijdagavond op de nieuwjaarsreceptie van het Themacafé, waarschuwde trainer Geeraerd al voor de onvermijdelijke verdeeldheid die zijn beslissing in deze delicate materie zou meebrengen. Beide jongens opstellen met een gunstige sportieve afloop, zou de monden snoeren, maar het scenario van zaterdagavond zou dan weer voeding geven aan het geruchtencircuit. En ja, het beste van zaterdagavond zat hem in de epiloog en was gereserveerd voor het Themacafé. Ronny, Ingwin, Filip en hun schitterend team, hadden wederom voor heel wat lekkere hapjes gezorgd met hierbij een dankbare knipoog naar onze hoofdsponsor Remofrit. Conclusie : op de Freethiel valt altijd wat te beleven, maar de plaats kan nogal eens verschillen.

Exqi League speeldag 20 samengevat :
Lommel had tegen Rupel Boom 45 minuten nodig om de nieuwjaarstoestanden te neutraliseren, maar schoot in het tweede bedrijf met scherp (4-1). OHL blijft bevestigen, want een 1-0 in Boussu Dour omkeren naar 2-3 winst, is zeer sterk. Bergen mocht in Wetteren al ervaren hoeveel gemakkelijker het voetbalt met een doelpuntenmaker in zijn rangen. Perbet maakte met 2 goals het verschil (2-3). Brussels liet Veselinovic naar Anderlecht vertrekken, maar Oostende kon daarvan niet profiteren (1-0). Dender leed op het eerste zicht een verrassende nederlaag tegen Tubeke (2-3), maar het Tubeke van vôôr de winterstop en dat erna, zouden wel eens sterk kunnen verschillen van mekaar. Tienen pakte een belangrijke 2-1 overwinning tegen Roeselare dat hierdoor op de sukkel blijft. Bart De Roover kan met Antwerp op korte tijd een bijzonder positieve balans voorleggen. Antwerp-Turnhout 2-0. Op Heist-Visé zal het weer genieten zijn geweest, maar ditmaal gingen de bezoekers met de punten aan de haal (2-3).

Patrick Van Wesemael.