StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal OORLOGJE SPELEN OF VOETBAL EEN FEEST ?
In de heenwedstrijd op de 8ste speeldag, legde WB in Dender, eerder onverwachts, de basis voor de eerste periodetitel die het 2 speeldagen verder in Boussu Dour officieel zou inschrijven. Het was geen grootse wedstrijd, maar meer een veldslag met rode kaarten voor Lardenoit, Neve en Serbest met daarenboven een treiterende hoofdrol voor Dender-coach Vital Borkelmans die meer zin had in een onderling duel met Dirk Geeraerd, dan zijn ploeg goed te laten voetballen. De 0-2 ruststand na goals van Kielo-Lezi en Neve, was tevens de eindstand waardoor WB de kop overnam en die in de confrontaties tegen Heist en Boussu Dour, niet meer afstond.

Opvallend, maar de ploegen die het eerste periodekampioenschap domineerden, nl. Dender, Oostende en in iets mindere mate WB, vielen daarna zwaar terug en hebben inmiddels een straatlengte achterstand ten opzichte van Lommel en OHL. Beide ploegen volgen in het zog van nr3 Bergen (WB met 38 punten, Dender met 37), maar moeten scherp blijven om te vermijden dat hun klassement van de ene op de andere speeldag een pak ongunstiger kleurt. Anderzijds kan evenmin worden ontkend dat zowel Dender als Waasland-Beveren openlijk toegaven tot hun eigen verbazing mee aan de kop te draaien in die beginfase van het kampioenschap. WB had als streefdoel zonder kleerscheuren de post-fusieziektes goed door te komen en Dender heeft een technisch goeie ploeg, maar mist wellicht een stuk ervaring. Misschien staan beide ploegen momenteel zelfs iets boven hun normale mogelijkheden gerangschikt en is het consolideren van hun huidige positie een zeer verdienstelijke prestatie en het hoogst bereikbare.

WB en Dender maakten een totaal verschillend weekend door. Waasland-Beveren boekte, zij het met ietwat meeval, sinds lang een driepunter en als die buitenshuis wordt opgetekend, doet die meestal extra deugd. Dender liep in Boussu Dour tegen een 4-0 pandoering aan en dan zijn er 2 mogelijkheden. Ofwel reageert zo’n groep uit revanchegevoelens met een knalprestatie, ofwel zakt het al aangetaste vertrouwen bij de eerste de beste tegenslag naar een dieptepunt. Feit is dat dit Oost-Vlaams treffen in potentie een genietbare pot voetbal in zich heeft, maar laat ons hopen dat de verantwoordelijken die de sportieve touwtjes in handen hebben, er net zo over denken. Mijn WB-gevoel probeert mij uit te leggen dat een tiende overwinning wel eens het begin van een nieuwe mooie reeks zou kunnen inluiden.

Te volgen partijen komend weekend :
Leider Lommel trekt naar de suikerstad Tienen waar Daniël Nassen vorig weekend werd ontslagen, terwijl titelconcurrent OHL naar Wezet moet en da’s allesbehalve een gezondheidswandeling dezer dagen. Wordt die titelstrijd dit weekend in een bepalende plooi gelegd ? Omgekeerd is ook waar natuurlijk : indien OHL in Visé gaat winnen, zou men wel eens nerveus kunne worden aan de Gestelse Dijk en kan de winnaar van het duel tussen WB en Dender de Luikenaars achter zich laten. Ook de confrontatie tussen Bergen en Antwerp zal in het Waasland met argusogen worden gevolgd. De Antwerp-motor is de sputterfase voorbij en haalt, langzaam maar zeker, een onverwachts hoge snelheid. Boom en Wetteren hebben elk wat recht te zetten na een verloren thuiswedstrijd (Rupel Boom tegen Antwerp, Wetteren tegen Brussels). Turnhout zie ik de punten thuis houden tegen Brussels, of zou moet ik zeggen geen tweede opeenvolgende stunt te verwachten van de Vermeersch-boys. Roeselare krijgt een nieuwe kans om een gevoelige stap naar behoud te zetten, maar die van Boussu Dour leven op een wolk na de 4-0 tegen Dender en dan lukt meestal alles. Doornik-Heist is enkel voor de bezoekers van belang en Tubeke zal ongetwijfeld weer willen aanknopen met winst en dan is Oostende (zonder Pister) mogelijks een haalbare kaart.

Patrick Van Wesemael.