StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal BRUSSELS KIEST BEWUST VOOR UNDERDOGPOSITIE.
Zaterdagavond na de wedstrijd in Brussels, zullen we weten of het weekje rust van de tweedeklassers, WB goed heeft gedaan. Voor wie in de winningmoot zit, komt zo’n stop vaak ongelegen, maar voor ploegen die in moeilijkheden verkeren, is het dikwijls de laatste strohalm om zich aan vast te klampen. Wellicht is dit het geval voor onze volgende tegenstander Brussels.

Het Brussels van voorzitter Vermeersch zal alle zijlen moeten bijzetten om het behoud in tweede klasse veilig te stellen. Met 23 punten uit 27 wedstrijden, bengelt het op de voorlaatste plaats in de rangschikking en heeft het toch al 6 punten achterstand op de nr 16 Rupel Boom. Als de resultaten tegenvallen, moet meestal de trainer zijn koffers pakken en dat is vermoedelijk het enige waarop de flamboyante preses Vermeersch niet verschilt van de meeste van zijn collega-voorzitters. Chris Van Puyvelde moest enkele weken geleden dus plaats ruimen voor Michel De Wolf, maar aan de resultaten is dat nauwelijks te merken. Half februari werd verrassend gewonnen met 0-1 in Wetteren, maar daarna volgden 3 cruciale nederlagen tegen min of meer lotgenoten uit de kelder van tweede klasse. Eerst werd zwaar met 5-2 verloren in Turnhout, vervolgens ging Roeselare in Brussels winnen en het dieptepunt kwam er net voor de rustdag toen rode lantaarn Doornik in de onderlinge confrontatie met 2-1 te sterk bleek. Na deze pijnlijke verliesbeurt, liet coach De Wolf zich ontvallen dat hij de handdoek nog niet gooit, maar vanaf de volgende wedstrijd (die tegen WB dus) wil bouwen aan een competitief jong elftal in derde klasse. Dat lijkt misschien een gunstig voorteken voor WB, maar laat onze jongens gewaarschuwd zijn door Doornik dat, sinds het veroordeeld is, zijn eerste overwinningen van het seizoen boekte. Overigens, Brussels was de ploeg die in de heenronde de tot op dat moment “ongenaakbare” status van WB op de Freethiel, stuk maakte door een week na het feestje in Boussu Dour, 0-0 gelijk te komen spelen in Beveren en daarmee een zesde opeenvolgende thuisoverwinning, in de weg stond. Brussels liet inmiddels wel zijn sterkhouder en doelpuntenmachine Dalibor Veselinovic naar de buren uit Anderlecht gaan en alhoewel het spijzen van de Brussels-clubkas welkom zal geweest zijn, is de prijs die de club hiervoor betaalt, bijzonder zwaar.

En wat zou WB nog van plan zijn ? Met vier opeenvolgende winstpartijen, evenaart de club een schitterende periode op weg naar het eerste periodekampioenschap. Het voetbal is voorlopig niet van het swingende niveau van toen, maar Dirk Geeraerd en zijn mannen hebben duidelijk de weg naar boven teruggevonden en willen graag de vierde plaats in het klassement voor hun reserveren en lonken nog steeds naar de podiumplaats (weliswaar de onderste) van Bergen. Met het oog op de naderende eindronde echter, zou het misschien interessant zijn eens iets wat langer te mogen bewonderen van de nieuwkomers Goessens, Tournut en Danquah, maar als ik me niet vergis zijn Kristof en Julien thans niet helemaal fit.

Als we ons zouden baseren op de pure cijfertjes, ziet het er niet slecht uit voor zaterdagavond, want +17 voor WB en -12 voor Brussels, moet in theorie goed kunnen aflopen voor de Waaslanders. Zat er maar enige logica in de praktische afhandeling van de wedstrijd, dan zette ik nu reeds de champagne koel ! Dat ga ik zeker niet doen en gewoon afwachten/hopen op een vijfde opeenvolgende overwinning en dat zou na de sportieve terugval in december en januari, een knappe prestatie betekenen.

Komend weekend voorbeschouwt :
De titelstrijd is door het verlies van Lommel bij Bergen, weer in alle hevigheid losgebrand. Beide ploegen krijgen dit weekend een lastige tegenstander voorgeschoteld. Lommel moet in Dender bewijzen dat de nederlaag in Bergen een uitschuiver was en OHL doet er goed aan de komst van de Binken uit Turnhout, niet te onderschatten. Tubeke mag Bergen partij geven en als WB doet wat het moet doen in Brussels, kan het misschien dichterbij komen op de Henegouwers. In Wezet-Rupel Boom en Oostende-Roeselare stataat er voor de gastheren weinig op het spel, maar de bezoekers daarentegen kunnen goede zaken worden gedaan in de strijd om het behoud. Wetteren mag tegen Doornik zijn klassement verder opsmukken en in Boussu Dour-Tienen zou een gelijkspel beide ploegen het best uitkomen.

Patrick Van Wesemael.