StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal SPORTIEVE PLICHT VERVULLEN.
Match tegen OHL krijgt onverhoopte wending.
Sowieso zou WB-OHL een interessante affiche geweest zijn, want de Vlaams-Brabanders hebben onmiskenbaar samen met Lommel het seizoen kleur gegeven, maar door de ontwikkelingen van de afgelopen maand, is de situatie totaal onverwachts in het voordeel van de Leuvenaren gekeerd (ik zou het een Ronde van Vlaanderen-scenario durven noemen). De kentering is dusdanig dat Lommel zich geen enkele misstap meer kan veroorloven om de lang aangekondigde clash op de laatste speeldag, niet tot waardeloos te laten degraderen voor de Noord-Limburgers. Alleen winst van Waasland-Beveren, in de veronderstelling dat ook Lommel tegen Brussels de volle inzet kan thuis houden, kan het kampioenschap herlanceren en op de laatste speeldag voor een fantastische apotheose zorgen.

Lommel leek, met veel instemming binnen het voetbalwereldje, onbedreigd op eerste klasse af te stevenen, maar enkele weken geleden begon de motor te sputteren. De immer rustige coach Van der Elst probeert de terugval in de media af te doen als “het zit gewoon tegen”, maar de door de wol geverfde Van der Elst beseft ongetwijfeld dat de kampioenskansen van zijn ploeg op amper een paar speeldagen tijd, schrikwekkend zijn geslonken. En wie een 1 op 12 pakt als leider, helpt de concurrentie ongewild opnieuw in het zadel en zo gebeurde het met Oud-Heverlee Leuven. Het elftal van Ronny Van Geneugden bleef maandenlang aanklampen, verkrampte nooit en strafte de kleinste misstap van Lommel af om de druk op te voeren. Resultaat : op enkele weken tijd hebben de Leuvenaren een, nooit overdreven geworden achterstand, omgezet naar een vijfpuntenvoorsprong en met nauwelijks vier speeldagen te gaan, mogen in principe ditmaal Harbaoui, Remacle, Ruytinckx en co, deze riante positie niet meer uit handen geven. Echter : de 4 wedstrijden die OHL naar de Jupiler Pro League moeten brengen, zijn allerminst van de poes. Zaterdag is het de gast op de Freethiel, daarna wacht de derby tegen Tienen dat nog wel wat punten kan gebruiken. Vervolgens wordt de Bosuil aangedaan om op de laatste speeldag rechtstreeks te kunnen afrekenen met de enige concurrent Lommel. Als het op zijn huidige elan kan doorgaan, puurt het zeker nog een aantal overwinningen uit deze wedstrijden, maar de grote vraag is welke invloed heeft de kampioenenstress op de Leuvense spelersgroep ?

Lommel mag het grootste gedeelte van het kampioenschap in tweede klasse hebben gedomineerd, OHL was nooit ver weg en dat geven de cijfers perfect weer. Lommel scoorde al 70 keer, OHL 68 maal. De portier van Lommel werd 38 keer gepasseerd, die van OHL 34 maal. Twintig overwinningen pakten de leiders tot nu toe, 19 maal was Lommel aan het feest. Close, very close, maar momenteel is er geen discussie over wie thans de meest frisse van de 2 ploegen is. OHL kan schijnbaar net iets beter over weg met druk, want afgelopen zaterdag kwam de motor uiterst moeizaam op toerental tegen Doornik, maar er ontstond geen paniek en de klus werd na rust als vanzelfsprekend geklaard (3-0). Zullen ze daar een feestje gebouwd hebben toen het resultaat van Boussu Dour-Lommel werd omgeroepen !

Tegen de wat mindere goden heeft WB met het KSKB-syndroom van vroeger af te rekenen, maar Lommel, Bergen en Dender moesten op de Freethiel wel het onderspit delven. Zaterdag wordt de Freethiel zonder twijfel gezellig druk en krijgen Dirk Geeraerd en zijn jongens een uitstekende gelegenheid om revanche te nemen voor de zwakke thuiswedstrijd tegen Wetteren. Het gemor en de frustratie van twee weken geleden, zal verstommen wanneer Waasland-Beveren met een daverende wedstrijd uitpakt en zijn supporters tevens geruststelt klaar te zijn voor de eindronde. De winst in Oostende is alvast een opsteker, maar vraagt om bevestiging, want overschot hadden we niet in het Albertparkstadion. Zou Kielo-Lezi mogen terugkeren, of behoudt Geeraerd zijn winning team. In Oostende werd nog eens aangetoond dat WB over een ruime kern beschikt en als zelfs spelbepalende spelers als Jean-Paul zonder averij op te lopen, gemist kunnen worden, ziet het er niet slecht uit.

Veel volk, een lekker weertje en een ploeg over de vloer krijgen die op een zucht van de kampioenstitel staat en dus alles zal geven om die ultieme droom te realiseren, er zijn nauwelijks betere vooruitzichten te bedenken voor de supporters van WB. Het decor zal er dus zijn, maar denken de 22 acteurs er ook zo over ?

Vooruitblik volgende speeldag :
Lommel moet tegen Brussels zijn kansen gaaf proberen te houden in de titelrace. Een paar weken geleden zou dat een makkie zijn geworden, maar twijfel en vertrouwen zijn gewoon van kamp gewisseld. Het degradatiespook zal dit weekend in heel wat wedstrijden centraal staan : Turnhout-Rupel Boom, Tienen-Oostende, Dender-Boussu Dour, Antwerp-Wetteren, Roeselare-Tubeke en dus ook Lommel-Brussels. Doornik-Wezet en Bergen-Heist, doen er iets minder om.

Patrick Van Wesemael.