StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Enkele bedenkingen bij de loting eindronde.

Maandagnamiddag werd in het bondsgebouw geloot voor de eindronde. Pittig detail : naar verluidt konden 50 bezoekers van de website “tweedeklasse.be” deze loting rechtstreeks volgen en één van de gelukkigen was bestuurslid van Den Belly’s Honoré De Keersmaecker. Hij beweert altijd een leek te zijn op computervlak, maar hij was er wel lekker bij hoor !

Op sportief vlak is de loting een meevaller geworden. Het was een publiek geheim dat de clubleiding van WB er een prioriteit van had gemaakt om de eindronde buitenshuis te beginnen en zo geschiedde. Aanstaande zondag 8 mei om 15 uur mag Beveren-Waasland aan zijn miniparcours van 6 wedstrijden beginnen in het Charles Tondreaustadion van Bergen. Daarna volgt de clash met Eupen en dat belooft gezien de schermutselingen met Daniël Ost tijdens de wedstrijd WB-Tubeke, een bitsig duel te worden. In zijn derde confrontatie ontvangt WB het Lommel van Franky Vanderelst en op speeldag 4 trekt het WB-gezelschap naar de Gestelsedijk in Lommel. De voorlaatste speeldag komt Bergen naar de Freethiel en de eindronde wordt afgesloten (laat ons hopen dat het een wedstrijd zonder belang is) in de Oostkantons op het veld van Eupen.

Als de trend van de competitie zich doorzet, maakt WB wel degelijk een kans in die eindronde. Tegen de beter gerangschikte ploegen, overtrof het vaak zichzelf met dikwijls veel goals en mooi voetbal. Natuurlijk zullen de respectievelijke coaches uit die pandoeringen wel hun lessen hebben getrokken, maar het wordt zeker een eindronde waarin we als underdog niet bij voorbaat kansloos zijn. Niet om de favorietenrol af te wimpelen, maar de grootste kanshebbers zijn volgens mij persoonlijk Eupen en Bergen met als hopelijk gevaarlijke outsider Waasland-Beveren. Onderschatten doe ik Lommel in geen geval, maar de ploeg lukt er nu al weken na mekaar niet meer in om zijn dominante rol die het in de loop van het seizoen langdurig vertolkte, weer op te nemen. Het gaat al weken ontzettend moeizaam en de strijd tot het laatste moment met OHL, heeft ongetwijfeld veel krachten gekost. Daarenboven dreigt er een kleine leegloop in Noord-Limburg en is het maar de vraag of spelers die volgend seizoen sowieso in eerste klassse zullen spelen bij een andere werkgever, nog grote risico’s op blessures durven nemen. Maar nogmaals, ik voel mee met wat Lommel is overkomen en ik gun de sympathieke Vanderelst zeker een succes.

Waarom Eupen en Bergen als topfavoriet ?
De Oostkantonners hebben een mooie verzameling goeie voetballers/vedetten rondlopen. Hun grootste nadeel was dat Daniël Ost met een nagenoeg nieuwe groep aan het seizoen moest beginnen in eerste klasse en nauwelijks tijd kreeg om hiervan een collectief te smeden. Daarenboven was hun stadion bij de competitiestart nog in verbouwing en moest het een aantal wedstrijden op het veld van STVV afwerken. Geen plezante job als nieuwkomer in eerste klasse en dat heeft duidelijk zijn tol geëist. Het heeft zonder twijfel de meeste sportieve potentie, maar anderzijds gaan er nu al geruchten dat heel wat spelers in hun contract een clausule hebben staan die toelaat de club te verlaten in geval van degradatie. Wat zouden die spelers zich nog zorgen maken over de goede afloop van de eindronde vraag ik mij dan af.

Bergen vertrok als groot favoriet in de Exqi League dit seizoen en is daarvoor ook voldoende goed gewapend. Spelers met veel ervaring, mannen die de goal weten staan en een vurig publiek, wat kan een coach nog meer wensen ? Maar Geert Broeckaert slaagde er niet in voldoende regelmaat in zijn ploeg te brengen. Ook het feit dat meerdere Afrikanen deel uitmaken van de Bergense kern en deze jongens te pas en te onpas werden opgeroepen voor internationale wedstrijden, heeft ongetwijfeld een nefaste invloed op de continuïteit gehad. Ondertussen heeft Dennis Van Wijk het roer overgenomen en zal veel afhangen van de openingsmatch tussen Bergen en WB. In de reguliere competitie werd het een spektakelstuk van de bovenste plank, maar meer hierover in de voorbeschouwing later deze week.

En welke taak heeft WB in deze nacompetitie te vervullen ?
Als sterke troeven kan Waasland-Beveren een ijzersterk blok als gewicht in de schaal leggen. Onze defensie is niet toevallig de minst gepasseerde van de reeks in het afgelopen seizoen. Het is een elftal dat een resultaat kan neerzetten waarbij het spektakel ondergeschikt is en daarbij rekent het vooral op seizoensrevelatie Clepkens, het duo Lardenoit-Verbiest centraal en de beweeglijkheid van Masureel en Van Hoey op de flanken. OP het middenveld heeft tournut op korte tijd zijn plaatsje afgedwongen en die status hadden Jacobs, Van Damme en Snelders al langer. Kielo-Lezi en Bourabia zijn beslissende spelers indien ze in hun dagje zijn en worden vanop de bank scherp gehouden door mannen als Paulussen, Van Minnebruggen en De Wilde. En wat kunnen Vermeylen, Jelicic, Vervaet, Goessens, Danquah, Sampil en wie weet Verwilligen nog bijdrage ? Kortom, WB moet in staat zijn beter te doen dan het kneusje in de eindronde te zijn. Uiteraard : het is van doorslaggevend belang zo’n eindronde goed aan te vangen. Een 4 op 6 zou perspectief bieden, met een 6 op 6 staat men al met één been in de Jupiler Pro League. Natuurlijk is dat wat overdreven, maar in een minicompetitie kan elke steek die men laat vallen, dodelijk zijn. Maar laten we de eindronde positief tegemoet zien en vooral niet uit het oog verliezen dat, er bijzijn, al een formidabel succes is. Vanzelfsprekend zal er ontgoocheling zijn als onze rol iets te vroeg is uitgespeeld, maar we zijn het er met zijn allen toch over eens dat het tot nu toe mooi is geweest. En over dat op korte tijd een ploeg bouwen : misschien moet Daniël Ost toch eens een paar uurtjes in de leer komen bij Dirk Geeraerd, want die moest van twee ploegen één elftal smeden op enkele weken tijd en dat lijkt mij nog moeilijker dan bv. uit 20 nieuwkomers een ploeg samenstellen.

Voor de goede orde nog eens een overzichtje van de loting :

- Zondag 8 mei om 15 uur : Bergen-WB.
- Donderdag 12 mei om 20.30 uur : WB-Eupen.
- Zondag 15 mei om 15 uur : WB-Lommel.
- Donderdag 19 mei om 20.30 uur : Lommel-WB.
- Zondag 22 mei om 15 uur : WB-Bergen.
- Donderdag 26 mei om 20.30 uur : Eupen-WB.
In verband met de wedstrijd van komende zondag in Bergen : wie vanuit Bornem wil meerijden doet er goed aan zich zonder dralen te melden bij Ronny Vanderbiesen. Bij voldoende belangstelling stopt de bus van de Beverboys omstreeks 12.15 uur op de parking van garage Borremans langsheen de N16. GSM Ronny : 0475-81.07.27 of e-mailadres : ronny.vanderbiesen@telenet.be

PVW.