StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

nabeschouwing.jpg FAVORIETEN LATEN STEEK VALLEN, UNDERDOGS STUNTEN.
Op de eerste speeldag van de eindronde, werden al meteen twee verrassingen genoteerd. De favorieten Eupen en Bergen raakten thuis niet voorbij respectievelijk Lommel en Waasland-Beveren. Lommel zorgde zelfs voor een heuse stunt door de Oostkantonners met 1-3 af te troeven en zo’n stunt zat er ook voor WB aan te komen, maar in de slotminuten werd sportieve gerechtigheid geschapen en kon Tim Matthys voor Bergen, weliswaar met een gezochte strafschop, de verdiende 2-2 aantekenen. Opgemerkt dient dat even daarvoor Bergen wel recht had op een penalty na fout van Masureel.

Het zal maar weinig voorkomen dat een wedstrijd waarin men als ploeg zo zwaar onder druk staat, toch nog met een “belangrijk” punt kan worden afgesloten. Dirk Geeraerd was zonder twijfel met de bedoeling naar Mons getrokken om voor een draw te gaan en liet zelfs Kielo-lezi op de bank. Vreemd, want Jean-Paul is misschien wel de ideale speler om mee op de counter te loeren, maar zulke beslissingen worden vaak genomen op basis van wat betrokkene in de voorafgaande week op training heeft gepresteerd (of niet gepresteerd). Er waren amper 3 minuten gespeeld en het Charles Tondreaustadion daverde voor een eerste keer op zijn grondvesten. Tim Matthys, hij bleek achteraf de uitblinker bij te thuisploeg te zijn, pakte uit met een schitterende verre trap waarop Clepkens kansloos was. Het ideale scenario zowel als thuisploeg en als favoriet voor de eindronde. Het enige waarop ik hoopte was dat de jongens van Dennis Van Wijk de klus zouden onderschatten en te vroeg op hun lauweren gaan rusten. Maar niets daarvan : de thuisploeg stak de ene na de andere aanval in mekaar en het mag een wonder heten dat de wedstrijd niet voor de rust in een beslissende plooi werd gelegd. Geeraerd probeerde het tij te keren door Tournut die al in het bezit was van een geel karton, te wisselen en opteerde met de inbreng van Bjorn De Wilde voor meer offensieve kracht (of moet ik zeggen iets minder verdedigende ingesteldheid). Of het een het gevolg was van het ander weet ik niet, maar Laurens Paulussen dacht, wat Witsel kan, dat moet ik ook kunnen en met een formidabel vluchtschot verbaasde hij naast doelman Berthelin zowat iedereen die in het stadion zat. Het werd nog enkele keren van warm tot heet in de zestien van Clepkens, maar beide ploegen zochten verfrissing bij een 1-1 ruststand.

Ook in de tweede helft domineerde Mons onophoudelijk en gelukkig werd de schorsing van Clepkens van 2 naar 1 wedstrijd teruggebracht, want wat Michaël bij momenten uit zijn handschoenen toverde, was indrukwekkend. En net als in het eerste bedrijf viel het doelpunt totaal tegen de krachtsverhouding op het veld, aan de overkant. Van Hoey ging op zijn linkerflank op wandel en nam Berthelin te grazen. Een stunt van formaat leek in de maak, maar een viertal minuten voor affluiten kwam de thuisploeg aan een goedkope strafschop en die kans op de oververdiende gelijkmaker, liet Tim Matthys niet liggen. Met 2-2 kwam Waaslan-Beveren goed weg en werd het beoogde doel bereikt. Bovendien volgen nu 2 thuiswedstrijden waarin het moet proberen zich in een gunstige positie te voetballen met het oog op het drieluik uit Lommel, thuis Bergen en uit Eupen. Volgende opdracht is aanstaande donderdag 12 mei om 20.30 uur wanneer Eupen al meteen met het mes op de keel naar de Freethiel komt, want 0 op 6 zou voor de mannen van Daniël Ost wel eens dodelijk kunne zijn. En Ost, die naam zegt mij iets. Zou het kunnen dat Geeraerd daar nog een eitje mee te pellen heeft ? De pluim voor de man van de match in het WB-kamp, steken we graag op de hoed van Michaël Clepkens, maar ook Kristof Lardenoit en Laurens Paulussen verdienen een eervolle vermelding. Overigens, dit resultaat is alleen mogelijk geweest omdat er een ploeg op het veld stond die vechtend een puntje uit de brand heeft gesleept. Minder klasse hebben dan zijn tegenstander, is geen schande en dan is het zaak om als trainer zijn groep te laten voetballen volgens de mogelijkheden die er wel zijn. Alvast een bijzonder knap resultaat van onze jongens en reken maar dat er ambiance was onder de talrijk meegereisde WB-supporters. Ik was in ieder geval opgelucht met mijn benen onder tafel te zitten op een communiefeest, want anders had ik wellicht de match van komende donderdag tegen Eupen, niet gehaald.

Patrick Van Wesemael.