StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal EUPEN PROBEREN TE ISOLEREN.
Na de 1-4 thuisnederlaag tegen Lommel, is het codewoord bij Eupen voor donderdagavond zonder twijfel “moeten”. WB van zijn kant deed een uitstekende zaak door op het veld van Bergen 2-2 te spelen, maar voor eigen supporters en als het de bedoeling heeft een rol van betekenis te spelen in de eindronde, zal het in aanvallend opzicht meer moeten tonen dan afgelopen zondagnamiddag.

Het is hier voldoende onderstreept, de eindronde is een minicompetitie bestaande uit 6 bekerfinales en elke steek die men laat vallen, kan fataal zijn. Zo werd Eupen al meteen door Lommel in een penibele situatie geposteerd en zou een tweede verliespartij in even zoveel wedstrijden, zo goed als de uitschakeling betekenen van een topfavoriet. Waasland-Beveren kan dus donderdagavond de trekker overhalen en al onmiddellijk een te duchten concurrent definitief uittellen. Zover is het natuurlijk nog niet, want Eupen zal gegarandeerd tot het uiterste willen gaan en zijn huid duur verkopen. Laat ons in ieder geval hopen dat het dispuut tussen Dirk Geeraerd en Eupen-coach Daniël Ost tijdens WB-Tubeke van een paar weken geleden, voor geen onnodige extra druk zal zorgen.

WB mag donderdagavond een poging ondernemen om zijn mooi palmares in thuiswedstrijden tegen de betere ploegen, verder op te poetsen. OHL, Lommel, Dender en Bergen, moesten in de reguliere competitie, het onderspit delven op de Freethiel en dat lijstje moet per se worden uitgebreid indien de Wase formatie zijn rol van gevaarlijke outsider, optimaal wil verzilveren. En alhoewel het risicovol zou zijn om er op te speculeren, zou het best eens een gunstig moment kunne zijn om Eupen in de ogen te zien. Er zat zondag tijdens hun wedstrijd tegen Lommel, een haar (misschien een hele pruik) in de boter tussen Ost en enkele van zijn spelers. Het zou niet correct zijn de Noord-Limburgse winst louter toe te schrijven aan het geruzie binnen de Eupense kleedkamer, maar het is uiteraard ontzettend moeilijk resultaten te verwachten van een groep waarin een verziekte sfeer hangt. Veel zal dus afhangen of dokter Ost tegen donderdag de juiste diagnose heeft gesteld en de boosdoener(s) tijdig heeft kunnen isoleren. Er is geen enkele rede om aan de sportieve mogelijkheden van Eupen te twijfelen, maar alleen talent is onvoldoende om succesrijk te zijn in de eindronde. Deze ontwikkeling lijkt op het eerste zicht in het voordeel van WB uit te draaien, maar misschien schuilt daar precies het grote gevaar. Eupen zakt zonder twijfel naar de Freethiel af met de intentie de volle inzet mee te pakken en is verplicht daarvoor de nodige risico’s te nemen. Het zal je maar gebeuren dat zo’n elftal dor een gelukje op voorsprong geraakt en dan worden de kaarten natuurlijk grondig dor mekaar geschud.

Het zal mij benieuwen hoe WB de ontknelling van Bergen heeft verwerkt. Bijna 90 minuten de wet van de sterkste moeten ondergaan, zou dat sporen nalaten ? Of krijgt het vertrouwen uitgerekend een boost wanneer zo’n lastige uitwedstrijd, alsnog een puntje (en het konden er 3 geweest zijn), oplevert. Het was alleszins behoorlijk slikken zondagnamiddag toen de lang verwachte eerste wedstrijd van de eindronde, al na 3 minuten een doelpunt voor de tegenstander tot gevolg heeft. Knap dat WB, zij het met meer geluk dan kunde, zich van die vroege opdoffer wist te herstellen en mede door toedoen van een uitmuntende Clepkens, in de wedstrijd werd gehouden. Dirk Geeraerd zal wellicht nooit in aanmerking komen voor de meest offensief ingestelde trainer, maar van resultaat spelen weet hij alles en resultaat is ook bij de supporters heilig indien het opofferen van de spektakelwaarde, niet voor niets is geweest.

Indien Waasland-Beveren de volle pot pakt tegen Eupen, stevenen we af op een fantastische eindronde met meerdere kandidaat-winnaars en is de enige conclusie dat de Oostkantonners, tenzij er een wonder gebeurt, een kruis mogen maken over hun ambitie om in de Jupiler Pro League te blijven.

Patrick Van Wesemael.