StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal EINDRONDE LANGS GROTE POORT BUITEN STAPPEN.
Alles geven om laatste kans te pakken.
Zondag staat de misschien wel belangrijkste match in het prille bestaan van fusieclub Waasland-Beveren op het programma. Verliezen tegen leider Bergen betekent een streep trekken onder een geslaagde eindronde, een puntendeling is zijn lot in handen van Lommel leggen en winst biedt uitzicht op een testmatch op neutraal veld tegen alweer Bergen. Kortom, het kan vriezen, het kan dooien, maar gehoopt moet worden op een waardig afscheid van een op alle vlakken bijzonder succesrijk eerste levensjaar waarin heel wat interessante lessen kunne worden getrokken.

Op het tandvlees zitten, de citroen die tot de laatste druppel is uitgeperst of het bobijntje dat af is, er zijn legio manieren om uit te drukken dat een lang en zwaar seizoen veel WB-spelers naar het einde ervan doet snakken. Dat zou nu zondag al kunne zijn, want verlies tegen Bergen, degradeert de match van donderdag 26 mei in Eupen, tot een formaliteit. En alhoewel bijna alles in het voordeel van de Henegouwers spreekt (veruit beste ploeg met de meeste inhoud, ploeg in vorm, beste spits van de reeks, grote winnaar van speeldag 4 in de eindronde enz.), zeggen de volgende cijfers iets, wellicht niet alles. Driemaal stonden beide ploegen afgelopen seizoen tegenover mekaar en tweemaal werd het een puntendeling, eenmaal hield WB de drie punten op eigen Freethiel.

Op de 1-0 winst in de heenronde viel sportief niets af te dingen. Bergen miste wel een aantal Afrikanen met nationale verplichtingen, maar het elftal dat tussen de lijnen stond, mocht gezien worden en kwam gewoon tekort die avond beaamde hun toenmalige coach Geert Broeckaert. In de terugronde werd het een doelpuntenkermis in Bergen (3-3) en kwam Bergen pas in de 97ste minuut langszij. De puntendeling was een correcte weergave van het vertoon op de groene rechthoek. Op de openingsspeeldag van de eindronde werd het in Bergen 2-2, maar dat was zowat een achtste wereldwonder. Mons was twee maten te groot, maar dankzij een Clepkens op Courtois-peil en falen in de afwerking, kreeg niet het beste paard de verdiende haver. Het is overdreven om te stellen dat Bergen ons ligt, maar ons bij voorbaat kansloos overleveren, dat ligt niet in het karakter van onze coach en zou uiteraard bij veel supporters op verzet stuiten.

WB is, met alle respect voor de voltallige spelerskern, misschien de minst getalenteerde ploeg in de eindronde, maar precies dat maakt de groepsprestatie in de reguliere competitie en dus de nacompetitie, zo bijzonder. Dirk Geeraerd en zijn technische staf hebben werkelijk het onderste uit de kan gehaald. Wellicht daarom is diep tasten in het krachtenarsenaal, thans minder vanzelfsprekend. Negentig procent van de spelers moet zich tijdens een wedstrijd voor 110 procent geven en als dat percentage lager ligt, staat er een modale tweedeklasser tussen de lijnen. Absoluut geen schande, maar een compliment voor spelers en trainers dat zij, gedreven door een fantastisch publiek, vaak werden opgezweept tot hoogten die hun normale niveau oversteeg en op zulke prestaties staan beperkingen. Het bestuur is zich daarvan bewust en ziet het als prioriteit nummer 1 hiervan tegen volgend seizoen werk te maken.

WB-Bergen, laat het een geweldige pot voetbal worden, want alle ingrediënten zullen beschikbaar zijn om de chef-koks van dienst Dirk Geeraerd en Dennis van Wijk, het allerbeste te laten serveren : veel volk, dito persbelangstelling, een ploeg die weet dat de kampioenstitel mits winst binnen is en een andere ploeg die graag roet in het eten wil strooien om nadien in Eupen een eigen menu op te dienen, een geweldige goalgetter en een superkeeper en niet te vergeten, een schitterend décor dat luistert naar de naam Freethiel. Als dit geen kader is om halsreikend naar uit te kijken, weet ik het niet meer.

Patrick Van Wesemael.