StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal MOEILIJKSTE MATCH VAN HET SEIZOEN ?
Uit hoeveel afleveringen bestaat het sprookje van WB eigenlijk ?
Technische staf en spelers, clubleiding en supporters, medewerkers en sympathisanten, stuk voor stuk snakken ze naar het einde van een lang, bewogen, maar schitterend seizoen. Allemaal hebben ze zoiets van : het is mooi geweest, maar het sprookje blijft duren. Zondagnamiddag om 16.50 uur bij een 2-2 tussenstand en de net verwerkte sensatie van de kopbalgoal van Clepkens, lag een eervol afscheid van de eindronde voor het grijpen, maar Rashid Bourabia dacht er anders over. Resultaat : verplicht werk maken van een alweer nieuw hoofdstuk, maar is er nog wel voldoende inkt om mooi te schrijven ?

Laten we één ding duidelijk stellen : het spelen van de eindronde en de manier waarop die werd bereikt, was een eerste grote mijlpaal in het prille bestaan van de fusieclub. De inzet van de eindronde was, alles mag, niets moet, maar vooral niet roemloos afgaan zoals het met onze volgende tegenstander Eupen is gebeurd. Nu promotie plots geen droom meer is, maar een wiskundige realiteit, lijkt het mij logisch dat we er vol moeten voor gaan en even vanzelfsprekend, dat er behoorlijk wat verslagenheid zal heersen wanneer het net niet mocht lukken. Hoe hoger men immers op de ladder geraakt, des te harder een eventuele val aankomt. Het is daarom ontzettend belangrijk om vooraf goed te beseffen dat al dit fraais van de voorbije weken, datgene is waarvoor men het als supporter doet, maar dat we anderzijds bijzonder blij mogen zijn al na 1 jaar zulke triomfen te kunnen beleven. Onwaarschijnlijk toch, maar ik ben haast geneigd om nu reeds te stellen dat volgend seizoen beter doen, niet gemakkelijk zal zijn.

Hoe ziet het ideale plaatje voor donderdag er uit ? Om minstens een testmatch of zekere promotie af te dwingen, moet er gewonnen worden in Eupen. Als in dat geval Bergen wint van Lommel, volgt er een testmatch op neutraal terrein. In de 2 andere scenario’s die mogelijk zijn (een puntendeling tussen Bergen en Lommel, of winst van de Noord-Limburgers in Mons), wordt er vrijdagavond in Beveren een feestje gebouwd. Daarvoor werden maandagavond hier en daar bescheiden, maar leuke ideeën uitgewisseld. Omdat we echter als geen ander op onze hoede zijn om het vel van de beer niet te verkopen voordat hij is neergehaald, sluit ik mij aan bij de welbekende uitspraak van een zekere Jean-Luc.

Waasland-Beveren heeft met de verplaatsing naar Eupen, de op papier gemakkelijkste opdracht ten opzichte van Bergen en Lommel. De eersteklasser van vorig seizoen (overigens door mij samen met Bergen getipt als groot favoriet voor winst in de eindronde), is duidelijk het noorden kwijt. Geplaagd door interne conflicten, vertrekkende en daardoor weinig geïnteresseerde spelers en uiteraard gebukt onder een lang en zwaar seizoen eersteklassevoetbal, was de eindronde blijkbaar een brug te ver voor interim-coach Dany Ost en zijn spelers. Voetballend vermogen zit er voldoende in de Eupense kern, maar er staan 11 individuen, echter geen ploeg op het veld. En met enkel een surplus aan technische bagage in de weegschaal, is een eindronde winnen blijkbaar te hoog gegrepen. WB kan dus donderdag alleen van zichzelf verliezen door, en daar geloof ik persoonlijk niet in, de tegenstander te onderschatten, ofwel de zenuwen niet de baas te kunnen. Veel zal ook afhangen van wie Dirk Geerard kan recupereren. Sowieso is Joachim Van Damme geschorst, maar het al dan niet beschikbaar zijn van Lardenoit, Kielo-Lezi en Jacobs, zal zonder twijfel een bepalende factor zijn. In dat verband zijn de laatste echo’s die ik heb opgevangen niet ongunstig. Toch is zondagnamiddag gebleken dat de hele spelerskern bereid is zijn schouders te zetten onder het project eerste klasse, want op de invalsbeurten van Paulussen, Sampil en Van Minnebruggen, viel helemaal niets af te dingen. Ik maak deze bedenking omdat nog voor de eerste baltoets was gegeven in de eindronde, een aantal supporters overtuigd waren dat WB niet wilde promoveren en heel wat spelers (vooral jongens die zichzelf weinig speelkansen gaven in geval van promotie), er volgens die supporters net zo over dachten. Nu ja, een speler vinden die van zichzelf denkt/zegt dat hij eerste klasse niet aan kan, dat is een hele uitdaging.

Hopelijk doen onze jongens donderdagavond beter dan de naam van het stadion van Eupen klinkt : keerweg (schrijft Kehrweg). Indien we ons louter baseren op de cijfers van beide ploegen in de eindronde, dan moet het al lelijk fout gaan donderdag, maar met ploegen die geen beste cijfers konden voorleggen, heeft WB het dit seizoen, en nu druk ik mij braaf uit, niet onder de markt gehad.

Patrick Van Wesemael.