StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* VANAVOND D-DAY.
Dat voetbal een feest mag blijven.
Dat dit knotsgekke spelletje weinigen onberoerd laat, werd de voorbije dagen overduidelijk geïllustreerd. Geen verkoper die de beste adelbrieven kan voorleggen, zou er in slagen op een doordeweekse donderdagavond en zonder brugdag in het vooruitzicht, bijna 22 bussen of zo’n 1500 supporters te mobiliseren met bestemming Oostkantons (toch niet wanneer het de bedoeling is diezelfde avond terug te keren). Het is een ontegensprekelijk bewijs van het feit dat het Waasland en meer specifiek de Freethiel, nog steeds hunkert naar voetbal op niveau met alles erop en eraan zoals een degelijk en realistisch beleid, spanning, hoop en ambitie.

Dit wil toch haast geen mens geloven : 1500 supporters, misschien zelfs meer want hoeveel mensen naar Eupen met eigen vervoer rijden is zeer moeilijk in te schatten, die bewust kiezen om zich op een donderdagavond in een avontuur te storten, want de kans dat er nog een testwedstrijd volgt, is wellicht groter dan de kans dat er straks een beslissing valt. We krijgen dus waarschijnlijk een antwoord op de vraag of de onoverwinnelijkheid van WB thuis tijdens de wedstrijden in de eindronde, iets te maken heeft met de magische uitstraling van de Freethiel, of met zijn fantastische supporters, want één ding is duidelijk, Waasland-Beveren speelt aan de Kehrweg een thuiswedstrijd. Ik kan mij immers niet voorstellen dat het thuispubliek vanavond in de meerderheid zal zijn, want in de reguliere competitie vonden de Eupen-supporters ook al moeizaam de weg naar het stadion en als ook de resultaten in de eindronde nog een keertje beneden alle peil zijn, is de rekening snel gemaakt.

Maar laten we vooral niet te voorbarig zijn en evenmin te geringschattend doen over onze tegenstander. De 0 op 15 tot nu toe in de eindronde, is geen realistische weergave van de potentiële mogelijkheden van Eupen. De problemen werden veroorzaakt, vooral dan in de eindronde, door intern geruzie en daar staat men als sportieve baas vrij machteloos tegenover. Daarom zou het wel eens kunnen dat Dany Ost vanavond een beroep zal doen op een aantal jongeren die in de loop van het seizoen tevergeefs op hun kans zaten te wachten, maar nu wel eens willen tonen dat ze niet dienden onder te doen voor het legertje buitenlanders. En hoe indrukwekkend de cijfers van WB in de nacompetitie ook zijn, op verplaatsing loopt het een stuk stroever. In Bergen mochten we onze Lieve Heer op blote knieën danken dat een puntje werd meegebracht (tot vervelens toe herhalen en tegen alle voetballogica in, het konden/moesten er 3 zijn) en in Lommel was het gewoon zwak, of werden we overmand door de stress. Kortom, het is vooral op de Freethiel dat WB de eventuele basis voor promotie heeft gelegd en die wetenschap moet straks tijdens de voorbespreking van Dirk Geeraerd, als een rode draad doorheen zijn tactische uiteenzetting lopen.

Tot slot : de hele eindronde van WB is één groot feest geworden. Clubleiding, technische staf en spelers hebben laten zien waar ze naartoe willen (ondanks de beweringen van kwade tongen dat het bestuur niet wilde promoveren). Niet dat we er al zijn, integendeel, geen haar op mijn hoofd heeft tot nu toe ook maar een seconde aan eerste klasse gedacht. Wie al vele jaren meedraait in dit wereldje, weet als geen ander dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en dat schijn kan bedriegen. Want hoe kortbij eerste klasse in theorie op dit moment is, de prijzen worden pas na de streep (in dit geval na het laatste fluitsignaal) uitgedeeld. Bergen-coach Van Wijk zal zelden zoveel opknapwerk hebben gehad tegen de volgende wedstrijd, maar tegen een zwaar gehavend Lommel en voor eigen publiek, zal het zeker zijn kansen ruiken en wie weet wat het met Eupen heeft bedisseld. Lommel moet zich proberen optrekken aan de 6 op 6 thuis en de knappe 1-4 in Eupen (daar willen wij natuurlijk allemaal voor tekenen vanavond). Het heeft wel heel wat geblesseerden, maar wie een talent als Cerigioni regelmatig op de bank kan houden, heeft geen slechte en kleine kern. Het bestuur heeft dus zijn richting bekend gemaakt en afgaande op de volksverhuizing van deze avond, meen ik te mogen stellen dat de supporters een volmondig “ja” hebben gegeven om hen te volgen. Nog een gouden raad : supporters die straks de verplaatsing maken naar Eupen, doen er goed aan er rekening mee te houden dat de regels qua veiligheid in het stadion, strikt zullen worden opgevolgd. Ik heb soms de indruk dat de nul-tolerantie in tweede klasse, vaker en strenger wordt toegepast dan in eerste. Een gewaarschuwd man/vrouw/kind is er dus 2 waard. We zijn begonnen met te stellen dat het eindrondegebeuren één grote party is geweest tot nu toe, laten we het proberen zo te houden. Een Pro Justitia Voetbalwet kost meer dan een abonnement voor volgend seizoen, het daarbij behorende drankverbruik en de verplaatsingen. Dan is de keuze toch snel gemaakt ! Mag ik jullie een schitterende voetbalavond toewensen en in het slechtste geval, laten we vooral groot zijn in het verlies mocht het zover komen, want ook dat is een niet onbelangrijk deel, van het voetbal.

PVW.