StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal ONTKNOPING VALT ZONDAG IN TUBEKE.
Alleen het vormen van een nieuwe regering duurt langer.
Nabeschouwen en vooruitblikken zal ditmaal in één artikel moeten gebeuren, want de gebeurtenissen volgen mekaar aan zo’n hoog tempo op, dat het haast niet meer bij te benen is. In ieder geval, de ontknoping van de eindronde komt letterlijk en figuurlijk dichterbij, want Tubeke is meer dan de helft dichterbij dan Eupen en de allesbeslissende wedstrijd over of het tweede klasse blijft of eerste klasse wordt volgend seizoen, komt er nu zondag 29 mei onafwendbaar aan. We staan dus op 90, misschien 120 of 120 minuten + strafschoppen van een beslissing. Een ding staat onomstotelijk vast : het hele seizoen + het eindrondestaartje, het is gewoon fantastisch geweest en al wat eventueel nog zou volgen, is een dikke en onverwachtse bonus.

Donderdagavond zal men zich in Eupen en onmiddellijke omgeving wel hebben afgevraagd of de thuisploeg misschien bij toeval in play-off 1 was beland, want ik durf veronderstellen dat zij in de loop van afgelopen seizoen, slechts zelden zoveel bezoekers over de vloer kregen. Ongelooflijk maar waar, ditmaal moesten wij de politie temperen, want de schattingen van de ordehandhavers tijdens betogingen, verschillen vaak de helft met die van de organisatoren. Omdat de politie het nu had over 2000 WB-supporters, is men geneigd zonder na te denken dat het er 4000 waren, maar dat klopt niet. Ze kunnen écht wel goed tellen hoor die mannen, het waren er inderdaad 2000. Niet dikwijls in een lang verleden (beker finales niet meegerekend), zo’n onbeschrijflijk gezellig sfeertje meegemaakt voor, tijdens en meteen na de wedstrijd. Helaas waren er ook enkele schoonheidsfoutjes te zien, want de alcohol had er voor gezorgd dat af en toe, weliswaar een zeer bescheiden aantal supporters van Waasland-Beveren, onderling handtastelijk werden en dat is totaal verwerpelijk te noemen. Maar nogmaals, dit was niet meer dan een kleine vlek op een verder ademloos genietbaar mooi décor.

O ja, moet ik nog iets vertellen over het sportieve aspect, want bij zo’n uitzinnig sfeertje zou een mens haast vergeten dat er ook een sportmanifestatie hoort. Die kon onmogelijk beter beginnen voor onze jongens, want in de zevende minuut liet Rashid Bourabia met een geweldige streep de Eupense tribune benauwd hard trillen op zijn vesten. Later zou blijken dat het de enige goal van de wedstrijd was, maar kansen om de score naar een meer veilige marge uit te diepen, waren er genoeg. Van Hoey en (ik dacht, maar ben niet meer zeker) Bourabia vonden het doelkader op weg naar de 0-2, maar ook onze bijzonder hardwerkende peter Kristof Snelders was enkele keren dichtbij een verdubbeling van de score. En Eupen, te oordelen aan de gretigheid in de duels, zelfs tot in de slotminuten, dat was absoluut niet bereid om mee te werken aan een Waas feestje. Logisch natuurlijk dat ze er in bleven geloven zolang de stand 0-1 bleef en correct ook dat zij het spel sportief hebben gespeeld. Er was immers in elke helft één keertje een uitstekende Clepkens nodig om de gelijkmaker te verhinderen. Een afstandsschot van Eupen in de tweede helft deed het net en onze lichamen heel even trillen, maar het was gelukkig de achterkant van het net. Het bleef dus bij het kleinste verschil en omdat Lommel maar weinig in de weg van Bergen kon leggen, valt het doek nu zondag in een testmatch en onderling duel tussen smaakmaker Bergen en outsider Waasland-Beveren. Om deze laatste wedstrijd van de eindronde helemaal te besluiten, nog enkele pluimen uitdelen. Dirk Geeraerd presteerde het met Bous-Sfia, Van Minnebruggen en Veldeman, drie jongens aan de aftrap te brengen die volgens mij dit seizoen opgeteld geen 10 keer mochten/konden starten. En aan een match laten beginnen is één zaak, maar die gasten laten voetballen alsof ze al jaren een basisplaats hebben, dat is zowel voor de coach en zijn staf als voor de betrokken spelers zelf, een groot compliment.

Zondagnamiddag valt dus in Tubeke het doek over de eindronde, zeg gerust ook de thuishaven van Bergenspits Jeremy Perbet. In een aantal kranten noemt Tim Matthys Waasland-Beveren zelfs favoriet, want zowel in de reguliere competitie als in de eindronde, pakte WB telkens een 4 op 6. Feit is dat de beide ploegen amper geheimen voor mekaar hebben na 4 confrontaties. De klasse van Bergen uitgedrukt in techniek en ervaring, moesten het tot nu toe tweemaal afleggen tegen de onstuitbare wilskracht en karaktersterkte van WB. Tweemaal werd het in Bergen een puntendeling, al kwam daar meer geluk dan kunde bij te pas. Totaal onvoorspelbaar wat het zondag gaat worden, want wedstrijden tussen Mons en WB leverden dit seizoen steeds spektakel en veel goals op en opmerkelijk, vaak vallen er in die wedstrijden beslissende goals in blessuretijd. In de competitiematch in Bergen tekende Sapina voor de 3-3 toen er 97 minuten verstreken waren en in de eindronde raakte Bergen thuis in de slotminuten langszij met een strafschop omgezet door Matthys.
En hoe verliep het vorige zondag op de Freethiel ?

Bergen heeft het voordeel dat, afgaande op de statistieken, zij niks te verliezen hebben. Maar dat zijn slechts statistieken, want met een budget dat vele malen groter is dan dat van Waasland-Beveren, zal er best heel wat druk op de ketel staan. En natuurlijk loop ook ik met het gevoel rond van, het sprookje kan niet eeuwig blijven duren, in de hoofden van de Bergense spelers zal de film van de slotseconden afgelopen zondag zich nog meermaals afspelen en dat zou wel eens tot twijfels of overconcentratie kunnen leiden. Of ben ik nu naar een strohalm aan het zoeken om mij aan vast te klampen en mijzelf moed in te spreken dat het écht kan ? Misschien is uitgerekend bescheidenheid en de positie van underdog ons (en met ons bedoel ik de spelersgroep) sterkste wapen.

En als we soms al eens vragen stellen bij bepaalde transfers, kijk dan maar eens naar het nut van een wat bredere betaalbare kern. Gasten zoals Veldeman, Sampil, Van Minnebruggen, Bou-Sfia en Jelicic, kwamen in de loop van het seizoen door uiteenlopende omstandigheden nauwelijks aan spelen toe, maar hebben een grote waarde toegevoegd in de eindronde.
En dat Geeraerd nog eens durft zeggen dat bepaalde spelers al enkele weken op hun tandvlees zitten ! Voor veel supporters begint het ook zwaar te wegen. Een bestuurslid van Den Belly’s moest zelfs al om een nieuw gebit, want het verzorgen van het tandvlees hielp niet meer.
Naar een mogelijke opstelling voor zondag is het gissen, maar positief is alvast dat JO Van Damme wordt gerecupereerd en dat Kielo-Lezi en Jacobs op de bank zaten in Eupen.
Te oordelen echter aan de moeizame manier van stappen van Kristof Lardenoit die als supporter uiteraard aanwezig was in Eupen, komt hij niet in aanmerking voor een selectie zondag.

Vrienden, TOGETHER WE CAN ! Allen present zondag in Tubeke zodat we nog één keertje onze jongens zichzelf tot ongekende hoogte kunnen doen overstijgen.

Patrick Van Wesemael.