StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

smiley2 THE DAY AFTER.
WB-supporters verdienen groot compliment.
Met een schitterend feestje op de Beverse markt, hebben de technische staf en spelers zondagavond laat, de supporters bedankt voor de uitbundige steun tijdens het afgelopen seizoen en in de eindronde. Het was een deugddoend slotakkoord van een prachtige dag die net niet dat extraatje in zich had waarop men als supporter stiekem hoopt. En toch, de supporters van Waasland-Beveren hebben zondagnamiddag ongetwijfeld een hoge score gehaald in de statistieken van de ordediensten, de Voetbalcel Binnenlandse Zaken en de Cel Veiligheid bij de KBVB. Toen de wedstrijd zondagnamiddag werd afgefloten door scheidsrechter Peter Vervecken, bestormden de Bergensupporters het terrein en hadden daarbij aanvankelijk meer oog voor de aanhang van Waasland-Beveren, dan voor hun eigen spelers. Gelukkig gedroegen de Wase supporters zich wel op niveau eerste klasse waardoor, wellicht tot grote opluchting van de ordediensten, een klein rampscenario op het nippertje werd vermeden. De veelvuldige oproepen van de stadionomroeper in keurig Frans (wat niet kon worden gezegd van dezelfde berichtgeving in het Nederlands) om niet het veld te betreden, werden door de Waalse fans flagrant genegeerd wat bij veel supporters van WB de bedenking uitlokte : “als ze die allemaal met een stadionverbod opzadelen, zal Bergen volgend seizoen niet al te veel abonnees hebben”. Dikke proficiat supporters voor jullie voorbeeldig gedrag.

Uitgerekend de wedstrijd waarin de ontegensprekelijke sportieve meerwaarde van Bergen het minst tot uiting kwam, leverde de eerste nederlaag in vijf duels tegen de Draken, op. De favoriet voor promotie begon ook het best aan de wedstrijd. Nog voor het verstrijken van de 20ste minuut, waren o.a. Perbet en Matumona (laatstgenoemde met een vrijschop tegen de lat) dichtbij de openingsgoal. Maar wat Bergen in wedstrijden tegen WB wel eens vaker overkomt, gebeurde ook ditmaal. Een sterk begin, wordt gevolgd door een lichte terugval waardoor de tegenstander beter in de match kan komen. Dat Jarju kort voor de rust alsnog voor de 0-1 kon zorgen, was verdiend op basis van het openingskwartier, maar eerder een verrassing gezien het moment waarop het doelpunt viel.

De beste kans uit het openingskwartier van de tweede helft, was wederom voor het team van Dennis Van Wijk. Jarju, alleen voor Clepkens, besloot echter in het zijnet. Even later was het wel prijs aan de overkant toen “de man van de eindronde bij WB” Rashid Bourabia een vrijschop knap en keurig voorbij Berthelin deponeerde. Dit doelpunt gaf WB vleugels en onder commando van een heersende Van Damme op het middenveld, dreigde de wedstrijd in het voordeel van de Waaslanders te kantelen. Dat het nekschot drie minuten voor tijd op een stilstaande fase (hoekschop binnen gekopt door Nicolas Timmermans) viel, was uiteraard bijzonder jammer/pijnlijk omdat velen het gevoel hadden dat de mannen van Dirk Geeraerd niet kansloos waren in de verlengingen, maar die van Bergen vonden zonder twijfel dat we een koekje van eigen deeg gepresenteerd kregen na de sensationele ontknoping van een week vroeger.

Met Bergen krijgt de eindronde een prachtige winnaar. Het was de beste ploeg in deze minicompetitie en het strekt WB tot eer dat het deze ploeg tot 3 minuten voor tijd in een testwedstrijd in bedwang heeft kunnen houden. Natuurlijk is men als supporter teleurgesteld wanneer het beslissende doelpunt zo laat in de wedstrijd valt aangezien succesvol reageren dan haast uitgesloten is, maar competitie, eindronde en testmatch opgeteld, heb ik persoonlijk alleen tussen de gelijkmaker van Bourabia en de winninggoal van Timmermans, gedacht dat eerste klasse mogelijk was. Gisterenavond al maakte ik mij de bedenking : zou de omgeving van de Freethiel al wel rijp zijn voor het hoogste niveau ? De entourage van de Freethiel heeft jarenlang gesnakt naar een seizoen als dit. We waren het winnen verleerd en die zoete smaak hebben de supporters het afgelopen seizoen opnieuw leren ontdekken. Een jaartje langer tweede klasse biedt uiteraard geen enkele garantie op veelvuldig gewonnen wedstrijden, maar eerste klasse zou wellicht betekenen knokken voor het behoud, weinig winnen en dikwijls gedomineerd worden en dat déjà-vuegevoel met het bijbehorende gezeur en gesakker kan mij gestolen worden momenteel. Juist, de komst van Standard, Anderlecht, Genk enz. geeft een wedstrijd van eerste klasse een bijkomende dimensie, maar wie zegt dat derby’s tegen pakweg Eendracht Aalst en waarschijnlijk FCN Sint-Niklaas, dat niet doen.

Afsluiten doe ik met de directie, technische staf en spelers, medewerkers en supporters van Waasland-Beveren, van harte te bedanken voor dit schitterend seizoen samen. De bestaande vriendschappen werden aangescherpt en ook heel wat mensen die al vele jaren de weg naar de Freethiel uit het oog waren verloren, zijn op hun stappen teruggekeerd. Natuurlijk zullen zij de eersten zijn die weer afvallen als het onvermijdelijk vroeg of laat eens wat minder gaat, maar het was wederom ouderwets gezellig op de Freethiel en zo zien we het graag.

Een speciale vermelding verdienen de uitbaters van het Themacafé. Wat Ingwin, Filip en Ronny, daarbij gesteund door een enthousiaste bende medewerkers, tweewekelijks uit de grond stampen, is voortreffelijk. Het Themacafé is op korte tijd niet meer weg te denken voor wie de thuiswedstrijden van WB bijwoont. Bedankt gasten, we hebben er van genoten, maar dat schept wel verplichtingen naar volgend seizoen toe !

Patrick Van Wesemael.