kskb Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logo UIT DE KEUKEN VAN DEN BELLY’S


Supportersclub Geel-Blauw den Belly’s sluit Carnaval in Rio af.
In oktober 1975 opgestart in het toenmalige Café Rio in de Barelstraat te Bornem en ondertussen veel, heel veel meegemaakt, maar wat de maand mei 2011 allemaal in petto had, tart elke verbeelding en moet zowat de drukste maand uit de geschiedenis van onze supportersclub zijn geweest. Velen onder ons hebben, net zoals ondergetekende, gedacht dat met de fusie tussen KSK Beveren en RS Waasland een hoofdstuk werd afgesloten en gunden zichzelf ruim tijd om de passie voor de nieuwe club te ontdekken. Prima idee zou ik zeggen, maar veel tijd kregen we niet, want op 17 oktober barstte na het Bourabia-festival in Boussu Dour, een eerste waar volksfeest los dat zich vanuit de Borinage naar de Freethiel verplaatste.

Het was lang wachten om de waarde van dit eindrondeticket te kunnen inschatten, maar we misten onze start op zondag 8 mei in Bergen niet. Een mooie afvaardiging van onze supportersclub werd door de Beverboys opgepikt in Bornem voor de trip naar Bergen. Veel bange momenten hebben ze daar moeten doorstaan, maar hun moed werd beloond met een prachtmatch (vooral dan van Bergen) en een belangrijk punt. Voor zij die in Bornem opnieuw werden afgezet na de wedstrijd, maar het niet meer weten dit geheugensteuntje : het was naar verluidt fantastisch op de bus en jullie hebben ook nog frietjes gegeten. En spijtig, maar Andréke die 1-5 had gepronostikeerd en de eerste goal zou vallen in de 91ste minuut, hij zat er naast.

De bevestiging moest er komen op donderdag 12 mei in de thuiswedstrijd tegen Eupen. Voor de bezoekers al meteen een match van alles of niks en het werd niks. Tof dat onze uitbaters Jo en Sonia er waren en aan hun dragen we de 4-2 overwinning graag op.

Op zondag 15 mei moest blijken of de zogenaamde ideale loting, op de groene rechthoek optimaal kon worden benut. Winst tegen Lommel en we zouden tot het einde meedoen voor promotie. Het werd een moeizame 2-1 overwinning en het Themacafé stond “bijna” op zijn kop.

Op de vierde speeldag (donderdag 19 mei) was het zaak gelijke tred te houden met Bergen. Dat bracht een bezoekje aan Eupen, terwijl WB de zandgronden van Lommel moest trotseren. Ditmaal trok een gemotiveerde delegatie van Den Belly’s naar Beveren om er van daaruit mee te rijden met de Beverboys. Op de bus was de stemming opperbest en gelukkig deed de chauffeur de rest. De wedstrijd zelf werd de enige ontgoocheling uit de eindronde. WB klom op het uur via Jelicic op 0-1, maar de thuisploeg stelde met een knap laatste half uur verdiend orde op zake en won met 2-1. En omdat Bergen in Eupen de volle inzet meegraaide, smaakte de pil extra bitter natuurlijk. Ondanks het verlies, was de rit terug en vooral de sanitaire stop in Ranst, geweldig. Mirko had wel pech dat ze hem een broodje verkochten dat de week voordien was klaargemaakt wanneer Bergen op dezelfde plaats een sanitaire stop had genomen. Al bij al was het hem maar tijdelijk slecht bevallen, want een paar uur later stond hij als Raymond Ceulemans in zijn beste jaren te biljarten in nota bene een supporterslokaal van den Anderlecht. Of kon hij zo dominant zijn omdat de tegenstand van Yves, Honoré en Johnny kwam ?

Een dag later op vrijdag 20 mei stond ons jaarlijks supportersfeest (de inmiddels klassiek geworden bbq) op het programma. Van de ontgoocheling 24 uur eerder in Lommel, was geen spoor meer te bekennen. De voedselvergiftiging bij Mirko was volledig doorgespoeld en Honoré die ’s morgens een nieuw gebit was gaan halen, moest alles (behalve lopende voeding) laten voorkauwen. Het werd een schitterende barbecue met dank aan de chef-kok Jan, de aanwezige technische staf en delegatie van de Raad van Bestuur, onze peter Kristof Snelders die ongekende gaven als verkoper van het 21-spel schijnt te bezitten en natuurlijk onze eigen fantastische leden. Leuk dat een afvaardiging van de Beverboys kwam sympathiseren of moet ik Vedetheren zeggen ?

Speeldag 5 op zondag 22 mei. Zo simpel als de kaarten lagen, des te moeilijker was de opdracht. Winnen van een onstuitbaar Bergen en een testmatch lag in het verschiet. Het werd een wedstrijd met een slot dat ik nooit zal vergeten. Bergen had in de kleedkamers de champagne reeds laten ontkurken om bij een 1-2 tussenstand en 30 seconden op de klok, de promotie naar eerste te vieren. Maar toen kwam Clepkens en hij bracht in zijn zog Bourabia mee. De 1-2 werd in een waanzinnige slotfase naar 3-2 winst omgetoverd. Taferelen van geluk zoals die alleen op de Freethiel bestaan. Contrasten in de sport waren zelden zo uitgesproken als wat zich op het veld afspeelde. Voor WB een moment om te koesteren, voor Bergen een levensecht drama. En het Themacafé, dat stond nu “volledig” op zijn kop.

Speeldag 6, we noteren donderdag 26 mei. De clubleiding van WB legt gratis bussen in naar Eupen om de ploeg massaal aan te moedigen, maar op een donderdagavond en met de Oostkantons als eindbestemming, is dat ver van evident. Onze bus vanuit Bornem zat echter met 52 supporters afgeladen vol en bij aankomst aan de Kehrweg in Eupen, konden we onze ogen bijna niet geloven. Het leek alsof ze de gemeente Beveren hadden opgetild en voor een paar uur in Eupen neergeplant. Met 2000 waren we en dus een thuiswedstrijd. Sportief was de opdracht haalbaar en enkel onderschatting kon roet in het eten gooien. Hetzelfde resultaat dan Bergen neerzetten was goed voor een testmatch, beter doen dan de Draken leverde promotie op. Bourabia zorgde vroeg voor opluchting, maar de 0-2 bleef uit en dus spanning tot de laatste seconden. Bergen liet tegen Lommel geen steek vallen en een testmatch op zondag 29 mei op het veld van Tubeke, was ons deel.

Maar eerst nog zaterdag 28 mei en de barbecue van de Beverboys. Een 16-koppige afvaardiging van onze supportersclub, ging onze broeders en zusters van de Beverboys steun verlenen tijdens hun barbecue die voor de gelegenheid plaats vond in het Themacafé. Iemand een idee van wat het gespreksonderwerp die avond was ?

Zondag 29 mei : testmatch in Tubeke tussen Bergen en WB. Prachtige weersomstandigheden, 27 gratis bussen met WB-supporters en een stadion met gesloten loketten vanwege uitverkocht, maar desondanks niet het meest geschikte décor voor een testmatch tussen beide protagonisten. Op het moment dat iedereen zich opmaakt voor verlengingen bij een 1-1 tussenstand en 3 minuten op de teller, kan Nicolas Timmermans redelijk ongehinderd de goal van de promotie binnen koppen. Natuurlijk is dat slikken omdat men geen tijd meer heeft om te reageren, maar anderzijds overheerst een gevoel van dankbaarheid dat we dit allemaal mochten beleven. Het slotakkoord later op de avond op de Beverse markt, is een waardige afsluiter voor een eerste, maar meteen onvergetelijk prachtig seizoen onder de vlag van Waasland-Beveren. Bedankt aan alle hoofdrolspelers die dit hebben mogelijk gemaakt.

Voeg aan dit lange maandmeilijstje nog enkele bestuursvergaderingen toe en het mag duidelijk zijn : dit is een maand geweest die de voetbalkoorts tot ongekende hoogten heeft aangewakkerd. Nu is het ogenblik aangebroken om de batterijtjes weer op te laden, maar dit smaakt naar meer. Als nu ook iemand als Geert De Vreese (KSK Beverens supporter number one ever) emotie begint te tonen voor de fusieclub, dan is wat mij althans betreft, de directie van Waasland-Beveren goed, zeg maar heel goed, bezig.

PVW